search icon

Διεθνή

Βουλγαρία: Εβδομη και… φαρμακερή (πρόωρη) κάλπη την Κυριακή 27/10 – Θολό το μετεκλογικό τοπίο

Η πρόωρη κάλπη τον Ιούνιο δεν οδήγησε στον σχηματισμό κυβέρνησης, οπότε η χώρα πηγαίνει και πάλι σε εκλογές - Συνεχή καθοδικά ρεκόρ στα ποσοστά προσέλευσης του κοινού στις κάλπες - Το GERB προηγείται, αλλά και πάλι χωρίς πλειοψηφία

Σε μια ακόμη κάλπη, αισίως την έβδομη από τον Απρίλιο του 2021, καλούνται την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, οι ψηφοφόροι στη Βουλγαρία, μετά την αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να καταλήξουν σε σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα εντείνει την απογοήτευση του πληθυσμού και πιέζει συνεχώς την ήδη ευάλωτη κατάσταση της οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες υποχωρεί σε κάθε αναμέτρηση και πλέον αναμένεται να κυμανθεί σε νέο ιστορικό χαμηλό γύρω στο 30%! Το προηγούμενο χαμηλό είχε σημειωθεί τον Ιούνιο, με μόλις το 34% του εκλογικού σώματος να ψηφίζει.

Αναλόγως οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν πως μόλις το 10% των πολιτών εμπιστεύεται πλέον το κοινοβούλιο, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το κεντροδεξιό GERB του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ προηγείται και πάλι συγκεντρώνοντας ποσοστό μεταξύ 24% και 27% στην πρόθεση ψήφου.

Ακολουθούν ο κεντρώος συνασπισμός «Συνεχίζουμε τις Αλλαγές-Δημοκρατική Βουλγαρία» (PP) με 15%, το ακροδεξιό και φιλορωσικό κόμμα «Αναγέννηση» με 14% και η «Συμμαχία για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες», ήτοι το κόμμα της τουρκικής μειονότητας, με 8%.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά, όμως τα περισσότερα κινούνται πάνω από το όριο του 4% για την είσοδο στη Βουλή συντηρώντας έτσι την πολυδιάσπαση του πολιτικού τοπίου.

Συνολικά στη διαδικασία της διεκδίκησης των 240 εδρών της βουλγαρικής βουλής συμμετέχουν 19 κόμματα και 9 συνασπισμοί.

Θυμίζουμε πως οι πρόωρες εκλογές του περασμένου Ιουνίου διεξήχθησαν μετά την κατάρρευση, τον Μάρτιο, ενός κυβερνητικού συνασπισμού που περιλάμβανε το GERB και το PP. Όμως, οι πολλαπλές προσπάθειες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης απέτυχαν. Έτσι, η χώρα οδηγείται σε μια ακόμη πρόωρη κάλπη, η οποία ωστόσο και πάλι δεν αναμένεται να αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα καθώς κανένα κόμμα δεν διασφαλίζει πλειοψηφία.

Υπό τα δεδομένα αυτά, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η χώρα να επιστρέψει και πάλι στις κάλπες στις αρχές του 2025.

Διαβάστε ακόμη

Κόκκινα δάνεια: «Eξυπνες» πλατφόρμες και a la carte ρυθμίσεις από το 2025

Πληροφορική: Τα επόμενα big deals – Στα «ραντάρ» ισχυρών ξένων και εγχώριων ομίλων ο κλάδος

Ελληνικό «Iron Dome» με σφραγίδα Ισραήλ – Με ποιους συζητά η Αθήνα, τι διαπραγματεύεται (pics + vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version