search icon

Διεθνή

Βολιβία – Πορεδρικές Εκλογές: Διεκδικεί και τέταρτη θητεία ο Μοράλες

Η αντιπολίτευση καλεί για τιμωρητική ψήφο - Μετά τις 11 μ.μ. τα αποτελέσματα

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Βολιβία όπου οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα παρατείνουν έως το 2025 την παραμονή του Έβο Μοράλες στην εξουσία ή αν θα γυρίσουν την πλάτη στον πρώτο αυτόχθονα και πρώτο αριστερό πρόεδρο της χώρας.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να κλείσουν στις 16:00 (23:00 ώρα Ελλάδας). Η ψήφος είναι υποχρεωτική στη Βολιβία.

Εννέα υποψήφιοι φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τη Βολιβία, αλλά μόνο ο κεντρώος Κάρλος Μέσα, ένας 66χρονος δημοσιογράφος που διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2003 έως το 2005, μοιάζει να μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον 59χρονο σοσιαλιστή Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία 13 χρόνια και μέχρι τώρα εκλεγόταν με άνεση από τον πρώτο γύρο, υποχρεώνοντάς τον να πάει σε δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτήν του δημόσιου πανεπιστημίου, ο Μοράλες προηγείται (32,3%) αλλά ο Κάρλος Μέσα ακολουθεί σε μικρή απόσταση (27%).

Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ο υποψήφιος που θα έρθει πρώτος πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία ή τουλάχιστον το 40% των ψήφων με διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο.

Η αντιπολίτευση καλεί σε “ψήφο-τιμωρία” απέναντι στη “σίγουρη ψήφο” με την οποία ο αρχηγός του κράτους προσπαθεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους.

Ο αρχηγός του κράτους ψήφισε στο προπύργιό του Τσαπάρε (κέντρο), μια από τις περιοχές παραγωγής κόκας, προτού επιστρέψει στη Λα Πας. Ο Έβο Μοράλες κάλεσε μέσω Twitter τους συμπατριώτες του να «συμμετάσχουν ειρηνικά και ενεργά» στις εκλογές.

«Είμαστε βέβαιοι πως θα είναι μια γιορτή της δημοκρατίας χάρη στην ευσυνειδησία και την ωριμότητα των εκλογέων. Η Βολιβία θα είναι ένα νέο παράδειγμα για τις αντιπροσωπείες και τους παρατηρητές που μας επισκέπτονται», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Κάρλος Μέσα δήλωσε σε μια συνέντευξη στο AFP πως φοβάται ενδεχόμενη νοθεία γιατί το κόμμα του Μοράλες «ελέγχει όλα τα όργανα του κράτους».

«Η εξουσία αντικατέστησε τους πολιτικούς που απευθύνονται σε όλους τους πολίτες με άλλους που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα ορισμένων τομέων. Ηγέτες της αντιπολίτευσης διώκονται. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει δυσφορία στους πολίτες και έχουν δώσει την εντύπωση πως η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε στη AFP η Μαρία Τερέσα Σεγάδα, Βολιβιανή πολιτειολόγος.

Εξάλλου, η απόφαση του Μοράλες να διεκδικήσει τέταρτη θητεία είχε πολύ κακή υποδοχή από ένα τμήμα των Βολιβιανών και επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση, σύμφωνα με την οποία η χώρα μπορεί να μετατραπεί σε απολυταρχικό καθεστώς σε περίπτωση νέας νίκης του 59χρονου αυτόχθονα προέδρου.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2016, οι Βολιβιανοί τού είπαν ‘όχι’ σε ένα δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος –που επιτρέπει μόνο δύο θητείες– προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει εκ νέου τον θώκο. Έναν χρόνο αργότερα παρέβη τον νόμο αυτόν χάρη σε μια αμφιλεγόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι δικαστές έκριναν ότι η υποψηφιότητά του είναι «ανθρώπινο δικαίωμα».

Τόσο οι υποστηρικτές του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες όσο και εκείνοι της αντιπολίτευσης, τμήματα της οποίας κάλεσαν σε «εξέγερση», υποσχέθηκαν να κατέβουν στους δρόμους σε περίπτωση νίκης του αντίπαλου στρατοπέδου.

Επίσης οι μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονταν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σε μια περιοχή ίση σχεδόν με την Ελβετία προκάλεσαν την οργή των αυτόχθονων πληθυσμών, που κατηγορούν τον Έβο Μοράλες ότι θυσίασε την Πατσαμάμα, τη μητέρα Γη στη γλώσσα κέτσουα, για να επεκτείνει τις αγροτικές γαίες και να αυξήσει την παραγωγή κρέατος με προορισμό την Κίνα.

Από την πλευρά του ο Μοράλες επέμεινε κατά την προεκλογική εκστρατεία στην επιτυχία του στην οικονομία (διατήρηση ενός αυξημένου ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, μεγάλη μείωση της φτώχειας, νέο ρεκόρ διεθνών αποθεματικών) που έκανε τη Βολιβία μία από τις χώρες με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή.

«Τα τελευταία χρόνια η βολιβιανή οικονομία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση υπό τον Έβο Μοράλες (…) Όμως με την πτώση των τιμών των πρώτων υλών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δανειστεί κι άλλο και να αντλήσει από τα αποθέματά της. Το βολιβιανό οικονομικό μοντέλο (που βασίζεται στην εκμετάλλευση των πρώτων υλών) δεν μπορεί πλέον να υποστηριχθεί», προειδοποιεί ο Μίχαελ Σίφτερ, πρόεδρος της ομάδας σκέψης Διαμερικανικός Διάλογος με έδρα την Ουάσινγκτον.

Τα 7,3 εκατ. των Βολιβιανών ψηφοφόρων εκλέγουν, εκτός από τον επόμενο πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της χώρας, 130 βουλευτές και 36 γερουσιαστές.

Πηγή:  ΑΠΕ/ΜΠΕ

Exit mobile version