search icon

Διεθνή

Βιομηχανία τροφίμων: Πώς τα «κρυμμένα» κόστη φτάνουν τα 10 τρισ. κάθε χρονιά

Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι τουλάχιστον το 70% από αυτό το κόστος προέρχεται από ανθυγιεινές τροφές, που προκαλούν παχυσαρκία, ασθένειες και απώλειες στην παραγωγικότητα της εργασίας

Τουλάχιστον τα 10 τρισ. δολάρια ετησίως φτάνει το «κρυμμένο» κόστος που υπάρχει στα σημερινά αγροδιατροφικά συστήματα, που παρέχουν τρόφιμα και στηρίζουν τις οικονομίες παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρεται, το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ εισάγεται η έννοια του κρυμμένου κόστους και των κρυφών οφελών στα αγροδιατροφικά συστήματα, προσφέροντας ένα πλαίσιο μέσω του οποίου μπορούν να αξιολογηθούν.

Στη φετινή έκδοσή της, η έκθεση «The State of Food and Agriculture (SOFA)», η οποία καλύπτει 154 χώρες, αναφέρεται ότι τουλάχιστον το 70% από το κρυφό κόστος προέρχεται από ανθυγιεινές τροφές, που είναι πλούσιες σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, λίπη και σάκχαρα, προκαλώντας παχυσαρκία, ασθένειες και απώλειες στην παραγωγικότητα της εργασίας.

Αυτό συμβαίνει κυρίως στις πλουσιότερες χώρες, γι’ αυτό και στόχος της έκθεσης είναι να προσφέρει βοήθεια στους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να κατευθύνουν τα παγκόσμια αγροδιατροφικά συστήματα έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη βιωσιμότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 1/5 του συνολικού κόστους σχετίζεται με το περιβάλλον, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και αζώτου, την αλλαγή χρήσης γης και τη χρήση νερού, παράγοντες που επηρεάζουν όλες τις χώρες.

Την ίδια στιγμή, οι χώρες με χαμηλό εισόδημα πλήττονται -αναλογικά- περισσότερο από το κρυφό κόστος των αγροδιατροφικών συστημάτων, το οποίο αντιπροσωπεύει πάνω από το 1/4 του ΑΕΠ τους, έναντι 12% στις χώρες μεσαίου εισοδήματος και 8% στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Συνολικά, το «κρυμμένο» κόστος από τους κλάδους τροφίμων και γεωργίας σε παγκόσμιο επίπεδο κυμαίνεται από 10-16 τρισ. δολάρια ετησίως, με το βασικό σενάριο να κάνει λόγο για περίπου 12,7 τρισ. δολάρια. Οι ζημίες αυτές επιβαρύνουν δυσανάλογα τα κράτη με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, λόγω της φτώχειας και της κακής διατροφής.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη πως σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο στο περιβάλλον, αυτός αποτιμάται περίπου στο 20% του συνολικού κόστους, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι λόγω της βιομηχανίας των τροφίμων και της γεωργίας προκύπτει «κρυμμένο» κόστος που ξεπερνά τα 2,8 τρισ. δολάρια στο περιβάλλον, μέσω των εκπομπών αέριων ρύπων, της χρήσης μεγάλης ποσότητας νερού κτλ.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Πώς οι καταναλωτές θα ρίξουν το ενεργειακό κόστος από το 2024

Αριστείδης Πίττας: Η EuroDry Ltd παρέλαβε το Eco Ultramax Drybulk Carrier «M/V Maria»

Christie’s: €41 εκατ. «έπιασε» το μοναδικό μπλε διαμάντι σε δημοπρασία στην Ελβετία (tweets + pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version