search icon

Διεθνή

Βίλνιους: Γιατί οι ξένοι εργαζόμενοι συρρέουν στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας (Instagram pics)

Ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζόμενων στο Βίλνιους της Λιθουανίας αυξήθηκε περίπου κατά 55.000 μέσα στον τελευταίο χρόνο

O Ρικάρντο Σμιτς, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Βραζιλία, την περίοδο που σπούδαζε συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών στο εξωτερικό. Αυτό τον οδήγησε στο να επισκεφτεί για πρώτη φορά το Βίλνιους της Λιθουανίας το 2018. Αφού εξασφάλισε μια θέση πλήρους απασχόλησης, επέστρεψε το 2020 και τώρα εργάζεται ως ανώτερος σύμβουλος της Deloitte και λέκτορας στα οικονομικά και το φορολογικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Mykolas Romeris της Λιθουανίας.

Όταν ο αδερφός του τον επισκεπτόταν στο Βίλνιους, οι δυο τους πήγαιναν για νυχτερινές βόλτες τον χειμώνα. Αυτό ήταν σημαντικό για εκείνους, καθώς οι ίδιοι δήλωσαν πως «δεν θα έκαναν ποτέ κάτι τέτοιο στην πατρίδα τους, τη Βραζιλία».

«Ο αδελφός μου είχε να δει χιόνι από τότε που ήταν παιδί, οπότε ήταν πολύ ενθουσιασμένος. Περπατήσαμε από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το ξημέρωμα», δήλωσε ο Σμιτς στο CNBC Travel. «Δεν ένιωσα σε καμία στιγμή άγχος ή ανησυχία. Για μένα, αυτό είναι ανεκτίμητο».

«Όταν επέστρεψα εδώ είχα αυτό το γαλήνιο συναίσθημα ότι είμαι στο σπίτι μου», δήλωσε. «Αυτό που σχεδιάζω για το άμεσο μέλλον είναι να μείνω εδώ».

Ρικάρντο Σμιτς – Πηγή: Instagram

Ζητούνται ειδικευμένοι εργαζόμενοι

Ο Σμιτς είναι ένας από τους πολλούς αλλοδαπούς που ζουν στη Λιθουανία, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε από περίπου 145.000 το 2022 σε περισσότερους από 200.000 το 2023, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η καμπάνια «Βίλνιους – το σημείο G της Ευρώπης» σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς έγινε πρωτοσέλιδο σε παγκόσμιο επίπεδο το 2018.

Παράλληλα, διάφοροι οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση – όπως οι Work in Lithuania και Invest Lithuania – έχουν ως στόχο να προσελκύσουν ξένους με εξειδίκευση και να βοηθήσουν τη χώρα να αναπτυχθεί.

Με πληθυσμό μόλις 2,8 εκατομμυρίων, η Λιθουανία έχει έλλειψη τοπικών ταλέντων για να τροφοδοτήσει τους αναπτυσσόμενους τεχνολογικούς και χρηματοοικονομικούς κλάδους της χώρας, σύμφωνα με το CNBC.

Νέοι επαγγελματίες όπως ο Σμιτς ψάχνουν αυτές τις ευκαιρίες καριέρας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.300 ξένους φοιτητές που σπουδάζουν σήμερα στο Βίλνιους, το 42% δήλωσε ότι βλέπει τη ζωή του μετά την αποφοίτησή του εκεί.

«Ξεκίνησα ως εκπαιδευόμενος, στη συνέχεια έγινα σύμβουλος και τώρα είμαι σε ανώτερη θέση», δήλωσε o Σμιτς. «Επειδή η αγορά είναι μικρή εδώ, εκτίθεστε σε περισσότερες ευκαιρίες και αυτό σας βοηθά να αναπτυχθείτε».

Οι χρόνοι διεκπεραίωσης της βίζας μειώθηκαν από οκτώ μήνες σε μόλις έναν, ενώ υπάρχει ακόμη και επίδομα άφιξης ύψους 3.444 ευρώ που χορηγείται σε αλλοδαπούς που εργάζονται σε επαγγέλματα που χρειάζεται η χώρα. Σύμφωνα με το Work in Lithuania, έχουν χορηγηθεί περίπου 400 επιδόματα.

 

Υγιεινός τρόπος ζωής

Η Λιθουανία έχει 15 δημόσιες αργίες το χρόνο – ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις το 1% των εργαζομένων εργάζεται «πολλές» ώρες, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 10%, σύμφωνα με τον Δείκτη Καλύτερης Ζωής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο ΟΟΣΑ κατέταξε επίσης τη χώρα στην 11η θέση όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής – μπροστά από την Ελβετία και την Ουγγαρία. Είναι κάτι που η εργαζόμενη Μίσα Τζοάνα λέει ότι είναι ένα πραγματικό πλεονέκτημα της ζωής στο Βίλνιους.

«Η εταιρεία μου εδώ ενθαρρύνει πραγματικά τους ανθρώπους να αξιοποιούν όλες τις διακοπές τους. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την εργασιακή κουλτούρα στην Ινδονησία από όπου κατάγομαι», δήλωσε η Τζοάνα, η οποία κατάγεται από την Τζακάρτα.

Όπως και o Σμιτς, ήρθε στο Βίλνιους για να σπουδάσει, η επιλογή της επηρεάστηκε από την επιθυμία της να είναι με τον Λιθουανό φίλο της, τον οποίο είχε γνωρίσει στο Μπαλί, σύμφωνα με δηλώσεις της.

Μίσα Τζοάνα – Πηγή: Instagram

 

«Οι Ινδονήσιοι τείνουν να είναι πιο χαλαροί όσον αφορά τη δουλειά από ό,τι οι Λιθουανοί», πρόσθεσε η Τζοάνα. Αλλά στην Ινδονησία, αισθάνεται ότι τα αφεντικά είναι «λιγότερο πιθανό να εγκρίνουν την άδεια διακοπών, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πολλές φορές βρίσκουν δικαιολογίες που συνήθως αφορούν την οικογένεια για να μπορέσουν να κάνουν διακοπές κρυφά», είπε.

«Εδώ δεν χρειάζεται να το κάνω αυτό», δήλωσε η Τζοάνα, η οποία εργάζεται τα βράδια από το διαμέρισμά της στο Βίλνιους ως διευθύντρια της πλατφόρμας δεδομένων μάρκετινγκ Whatagraph. Αυτό της δίνει την δυνατότητα να έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθεί με την παράλληλη δραστηριότητά της ως ηθοποιός, σύμφωνα με την ίδια. Η Τζοάνα έχει εμφανιστεί σε διαφημίσεις για την Burger King, την εφαρμογή διανομής Just Eat και πιο πρόσφατα σε μια καμπάνια για το Work In Lithuania.

«Η ποιότητα του αέρα εδώ είναι εξαιρετική. Στην Τζακάρτα δεν μπορείς να αναπνεύσεις όταν βγαίνεις έξω», δήλωσε η Τζοάνα. «Το Βίλνιους είναι επίσης πολύ εύκολο να περπατήσει κανείς, και αυτό είναι ένα άλλο πράγμα που δεν μπορώ να κάνω στη χώρα μου, επειδή οι δρόμοι εκεί δεν είναι φτιαγμένοι για πεζούς».

Η Λάουρα Γκουαρίνο μετακόμισε στο Βίλνιους από την Ιταλία το 2021, επίσης μέσω ενός προγράμματος σπουδών στο εξωτερικό. «Χάρηκα πάρα πολύ που αποχαιρέτησα την κίνηση και το πλήθος της Νάπολης. Τώρα μέσα σε 10 λεπτά μπορώ να είμαι στο γραφείο μου», δήλωσε.

Λάουρα Γκουαρίνο – Πηγή: Instagram

 

«Ερωτεύτηκα την πόλη», πρόσθεσε η Γκουαρίνο, η οποία εργάζεται ως υπεύθυνη επιχειρηματικής ανάπτυξης για την Teltonika Telematics.

«Η Νάπολη είναι τόσο γεμάτη, υπάρχουν παντού κτίρια και τόση κίνηση. Είναι πολύ ενοχλητικό. Το Βίλνιους έχει τόσο καλή ατμόσφαιρα και είναι τόσο χαλαρωτικό, οπότε δεν θέλω να φύγω», είπε. «Μου αρέσει επίσης να κολυμπάω στις λίμνες και να πηγαίνω για πεζοπορία στην εξοχή».

 

Ανεβοκατεβάσματα

Η Γκουαρίνο, o Σμιτς και η Τζοάνα αισθάνονται ότι ήταν εύκολο να προσαρμοστούν, καθώς οι περισσότεροι ντόπιοι γνωρίζουν καλά αγγλικά, αν και όλοι είπαν ότι έχουν κάνει μαθήματα για να μάθουν και λιθουανικά.

Από πολιτισμική άποψη, έπρεπε να προσαρμοστούν σε μια πιο συγκρατημένη, δομημένη προσέγγιση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τα ανοιχτά, συναισθηματικά και άκρως συζητήσιμα χαρακτηριστικά της ινδονησιακής, βραζιλιάνικης και ιταλικής κουλτούρας.

Το Βίλνιους, ωστόσο, δεν είναι η φτηνή πόλη που ήταν κάποτε. Ο Γκουαρίνο και η Τζοάνα λένε ότι το κόστος του ενοικίου, των λογαριασμών και των ειδών διατροφής «δεν είναι φθηνότερο» από ό,τι στην πατρίδα τους.

Οι τρεις ξένοι εργαζόμενοι προσαρμόζονται επίσης στους μακρινούς, σκληρούς χειμώνες της χώρας.

Η Τζοάνα έχει ασπαστεί την τοπική παράδοση του «ekete» – μια συνεδρία σάουνας που ακολουθείται από μια βουτιά σε μια παγωμένη λίμνη, την οποία περιγράφει ως «μια μοναδική εμπειρία».

Ο Σμιτς έχει ασχοληθεί με το χειμερινό άθλημα του κέρλινγκ, συμμετέχοντας στο εθνικό πρωτάθλημα της Λιθουανίας.

Και η Γκουαρίνο έχει τους δικούς της τρόπους αντιμετώπισης του χειμώνα, ο οποίος, όπως παραδέχεται, «μπορεί να είναι ζόρικος». «Απλά πρέπει να παίρνω βιταμίνη D και να βεβαιωθώ ότι θα ταξιδέψω πίσω στη Νάπολη για τα Χριστούγεννα και θα είμαι μια χαρά», είπε.

 

 

Διαβάστε ακόμη 

Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται και σε ποιες μένουν σταθερές το 2024

Ο ανασχηματισμός (κατά περίπτωση…), η απόβαση στα Χανιά, οι εξαφανισμένοι χορηγοί, η μαρίνα της Lamda και η μετοχή λάστιχο

Οι 100 κορυφαίοι σεφ της χρονιάς στην Ελλάδα σύμφωνα με το FNL

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version