H ανάκαμψη της τιμής του Brent το οδήγησε άνω των $85/βαρέλι, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Απρίλιο. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με την UBS, τον Ιούλιο η τιμή του Brent κατέγραψε αύξηση της τάξης του 14%, μηνιαίο ράλι-ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 2022. Η πρόσφατη αύξηση αυτή προκλήθηκε λόγω της ανακοίνωσης της επέκτασης του προγράμματος μείωσης της παραγωγής αργού της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.
Η Σαουδική Αραβία ανέφερε πως θα συνεχίσει τη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Σεπτέμβριο, υπογραμμίζοντας πως η μείωση αυτή ενδέχεται να ενισχυθεί εάν κάτι τέτοιο θεωρηθεί θεμιτό. Η Ρωσία αναμένεται κι αυτή να επεκτείνει τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου της κατά 300.000 βαρέλια/ημέρα.
Επιπροσθέτως, τα επικαιροποιημένα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ υποδεικνύουν μείωση των αποθεματικών αργού κατά 17 εκατομμύρια βαρέλια. Σε τεχνικό επίπεδο, η τιμή του Brent ξεπέρασε τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών και οι επενδυτές αναγκάστηκαν να στραφούν από τις short στις long επενδύσεις.
Όσον αφορά τα δομικά χαρακτηριστικά της αγοράς, η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα απροσδόκητα προβλήματα σε πολλούς πετρελαιοπαραγωγούς σταθμούς τη στιγμή που η ζήτηση παραμένει σε υψηλό σημείο λόγω της καλοκαιρινής σεζόν, έχουν επίσης αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, οι αναλυτές της UBS υποστηρίζουν πως οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν στα $90/βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους λόγω της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης.
Σε ό,τι αφορά την πλευρά της ζήτησης, αυτή έχει παραμείνει αυξημένη στα 102 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Ιούλιο, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τα 103 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Αύγουστο, δεδομένης της ανάκαμψης στη ζήτηση της Κίνας και της Ινδίας, της Βραζιλίας αλλά και των χωρών της Μέσης Ανατολής. Η ζήτηση αυτή, όπως εκτιμούν, θα αντισταθμίσει την αντίστοιχα μειωμένη ζήτηση από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Η προσφορά, από την πλευρά της, θα παραμείνει περιορισμένη. Η παραγωγή των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+ κατέγραψε ναδίρ ενός έτους τον Ιούνιο, ενώ η παραγωγή του Ιουλίου αναμένεται να ήταν επίσης περιορισμένη λόγω των κινήσεων της Σαουδικής Αραβίας και τα προβλήματα σε σταθμούς στο Μεξικό, το Καζακστάν και τη Νιγηρία.
Οι πετρελαϊκές εξαγωγές του ΟΠΕΚ+ κυμάνθηκαν σε χαμηλό 22 μηνών τον Ιούλιο, μειωμένες πάνω από 0,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα Ιουνίου. Βάσει ανάλυσης της Petrol Logistics, οι εξαγωγές των μελών του ΟΠΕΚ+ μειώθηκαν κατά 0,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, περιορίζοντας επιπλέον τα αποθέματα.
Η UBS αναμένει πως η προσφορά θα παραμείνει μειωμένη τις επόμενες εβδομάδες, δεδομένου του ότι η πολιτική αναταραχή στη Λιβύη ενδέχεται να οδηγήσει σε παύση της παραγωγής στη χώρα της βόρειας Αφρικής.
Οι αγορές πετρελαίου, κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα παραμείνουν ελλειμματικές, κάτι το οποίο θα αυξήσει τις τιμές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το έλλειμμα αυτό θα κυμανθεί γύρω στα 2 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε σχέση με το αντίστοιχο των 700.000 βαρελιών/ημέρα του Ιουνίου. Τον Σεπτέμβριο, δεδομένης της απόφασης της Σ. Αραβίας, το έλλειμμα αυτό αναμένεται να κυμανθεί άνω των 1,5 εκατ. βαρελιών/ημέρα.
Τέλος, οι αναλυτές προτείνουν στους επενδυτές να αυξήσουν τις long τοποθετήσεις τους, αλλά και να ποντάρουν στον αμερικανικό ενεργειακό τομέα.
Διαβάστε ακόμη
Η «επιμονή» του πληθωρισμού στην Ευρώπη πονοκεφαλιάζει την ΕΚΤ (γράφημα)
Έρχεται το «ψηφιακό μάτι» της ΑΑΔΕ – Πώς θα βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή
Πλειστηριασμοί: Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για τα απομεινάρια της «Κ. Π. Μαρινόπουλος» (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ