search icon

Διεθνή

UBS: Τι εκτιμά για επιτόκια, ύφεση, κατανάλωση – Οι επενδυτικές επιλογές

Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την αύξηση των επιτοκίων - Ποια η πιθανότητα ύφεσης - Οι επενδυτικές προτάσεις της UBS, γιατί προτιμά «αμυντικές» μετοχές - Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, υποστηρίζει, δε θα συνεχιστούν

Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσουν να το κάνουν, σύμφωνα με τον CIO του τομέα Global Wealth Management της UBS, Mark Haefele.

H BoE ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από το 1995 τη στιγμή που η βρετανική οικονομία βρίσκεται ένα βήμα πριν την ύφεση. Παρά τις διεθνείς οικονομικές προοπτικές, οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν το Σεπτέμβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Η Fed, από την πλευρά της, απέσβεσε οποιεσδήποτε ελπίδες είχαν οι αγορές για χαλάρωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της, με την πρόεδρο της Fed του San Francisco, Mary Daly να τονίζει πως «δεν έχουμε τελειώσει με την καταπολέμηση του πληθωρισμού».

Αρκετά στελέχη της Fed θεωρούν -παράλληλα- τα θετικά νέα της αμερικανικής αγοράς εργασίας ως ένδειξη πως η αμερικανική οικονομία δε βρίσκεται σε ύφεση. Σημειωτέον πως οι αποδόσεις των 2ετών και 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 35 μ.β. και 20 μ.β. αντίστοιχα, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Haefele η UBS αναμένει πως οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την επιθετική αύξηση των επιτοκίων τους, παρά τις ανησυχίες για την «ομαλή ή μη προσγείωση» της οικονομίας και την αποφυγή της ύφεσης.

Όσο για τον S&P 500, μετά από την ανάκαμψη της τάξης του 9,1% τον Ιούλιο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση της τάξης του 0,4% την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου λόγω των θετικών εταιρικών κερδών. Παρ’ όλα αυτά η τιμή του Μπρεντ κατέγραψε πτώση της τάξης του 10% στο χαμηλότερο επίπεδό του από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία λόγω των φόβων για παγκόσμια οικονομική ύφεση οι οποίοι αντιστάθμισαν τις εκτιμήσεις για έλλειψη προσφοράς.

Παράλληλα, η καμπύλη αποδόσεων των 2ετών και 10ετών ομολόγων αμερικανικού δημοσίου είναι ανεστραμμένη, κάτι που υποδεικνύει την πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης. 

Οι εκτιμήσεις αυτές αναδεικνύουν και τις ασυνήθιστες οικονομικές συνθήκες οι οποίες είναι ακόμα άγνωστο πως θα εξελιχθούν. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνονται συγκεκριμένα σενάρια και στρατηγικές:

1. Κατανάλωση

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μία περίεργη κατάσταση, αναφέρει η επενδυτική τράπεζα. Η ανεργία στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι περιορισμένη, αλλά οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων στις ΗΠΑ καταρρέουν γοργά λόγω του πληθωρισμού. Παρ’ όλα αυτά το επίπεδο των καταναλωτικών εξόδων παραμένει σε καλό σημείο. Η ασυνήθιστη αυτή κατάσταση επεξηγεί, εν μέρει, την μείωση των μηνιαίων αποταμιεύσεων των καταναλωτών των ανεπτυγμένων οικονομιών, η οποία αυξάνει τα καταναλωτικά έξοδα και προσφέρει περισσότερη ευχέρεια στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Το πιθανό αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ενδέχεται να είναι μία ομαλή προσγείωση. Σύμφωνα με τη UBS, η ομαλότητα της προσγείωσης της οικονομίας θα βασιστεί στην εξισορρόπηση των πραγματικών μισθών των καταναλωτών πριν την εξάντληση των αποταμιεύσεών τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι μειωμένες αποταμιεύσεις θα χρηματοδοτήσουν την κατανάλωση μέχρι τη βελτίωση των μισθολογικών συνθηκών. Δεδομένου του ότι αν και η αγορά εργασίας δεν έχει μεταφραστεί σε μισθολογική διαπραγματευτική δύναμη, η πιθανότητα για μία ομαλή προσγείωση της οικονομίας αυξάνεται εάν υπάρξει σταθεροποίηση του πληθωρισμού.

Ο κίνδυνος, όμως, μίας ύφεσης παραμένει. Εάν οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών αυξηθούν παράλληλα με την πτώση των πραγματικών μισθών λόγω ανησυχιών για ένα νέο κύμα ανεργίας, θα προκληθεί  ύφεση. Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξει και αύξηση των αποταμιεύσεων για την αποπληρωμή προηγούμενων εξόδων όπως οι καλοκαιρινές διακοπές, κάτι που θα περιορίσει τη ζήτηση.

Σε αυτή την περίπτωση η UBS συστήνει τη διαφοροποίηση των επενδύσεων για την αντιμετώπιση των πολλαπλών σεναρίων αυτών, με «αμυντικές» τοποθετήσεις στους τομείς της υγείας, της ενέργειας και μετοχές από τη βρετανική αγορά, ενώ επιλέγει μετοχές «αξίας»

2. Η τακτική της Fed

Οι αγορές ήλπιζαν αρχικά πως η Fed θα χαλαρώσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής μετά από τη συνεδρίαση της FOMC τον Ιούλιο, υπογραμμίζει η επενδυτική τράπεζα. Παρά τις «ανοικτές» δηλώσεις του Jerome Powell, όμως, τα μέλη της Fed τονίζουν πως η Fed δεν έχει τελειώσει με τον άθλο μείωσης του πληθωρισμού. Η Πρόεδρος της Fed του Cleveland, Loretta Mester τόνισε πως θέλει να δει «αποδεδειγμένα στοιχεία μείωσης του πληθωρισμού» πριν μελετήσει πιθανή χαλάρωση της αύξησης των επιτοκίων.

Παράλληλα, η κατάσταση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει καλή, κάτι που υποδεικνύει ανάγκη περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων.

Η UBS και ο Mark Haefele συστήνουν -και πάλι- την επένδυση σε «αμυντικές» μετοχές που δε θα επηρεαστούν από την ύφεση ή την αύξηση του πληθωρισμού.

3. Πετρέλαιο

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με την UBS, δε θα συνεχιστούν. Οι τιμές του Μπρεντ μειώθηκαν κοντά σε χαμηλό εξαμήνου στα $94,9/βαρέλι την περασμένη εβδομάδα λόγω των ασθενών δεδομένων του PMI στην Κίνα και την Ευρωζώνη. Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν στις ΗΠΑ, ενώ ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε αύξηση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια/ημέρα για τον Σεπτέμβριο. 

Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές θα καταγράψουν ανάκαμψη λόγω της αύξησης της ζήτησης από χώρες εκτός του ΟΟΣΑ όπως η Κίνα, η Ινδία και το Μεξικό που αντισταθμίζουν την περιορισμένη ζήτηση σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Παράλληλα, η προσφορά παραμένει περιορισμένη, αφού οι περισσότερες χώρες του ΟΠΕΚ+ εκτός της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ βρίσκονται ήδη στο μάξιμουμ των παραγωγικών δυνατοτήτων τους. Η μείωση της αγοράς ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους ενδέχεται -επίσης- να μειώσει τη ρωσική παραγωγή.

Η UBS συνιστά στους επενδυτές που μπορούν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ρίσκο να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις στο brent, ενώ ο Haefele τονίζει πως οι επενδύσεις στην ενέργεια παραμένουν θελκτικές.

4. Μεταβλητότητα

Μετά από πολλούς μήνες μεταβλητότητας, οι αγορές έχουν καταλαγιάσει σχετικά από τον Ιούνιο, αναφέρει η επενδυτική τράπεζα. Σύμφωνα με τον δείκτη VIX Index, η μεταβλητότητα των αμερικανικών αγορών έχει μειωθεί από το 34 στο 21, αν και παραμένει άνω του ιστορικού μέσου όρου. Ο δείκτης MOVE Index που καταγράφει τη μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων κατέγραψε μείωση από το 156 τον Ιούνιο στο 123 την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, η UBS τονίζει πως η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί λόγω της αύξησης της πιθανότητας δημιουργίας ύφεσης και της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Η πιθανότητα περαιτέρω lockdowns λόγω της τακτικής μηδενικών κρουσμάτων στην Κίνα θα επιδεινώσει τη μεταβλητότητα παρά την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας το β’ εξάμηνο του έτους. Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 

Ο Haefele προτείνει διαφοροποίηση των τοποθετήσεων των επενδυτών, διαχείριση της ρευστότητάς τους και προστασία των κεφαλαίων τους ενάντια στη μεταβλητότητα η οποία -όμως- μπορεί να παρουσιάσει ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Η κρίση γεννάει κροίσους στη Ναυτιλία

Επισύνδεσης συνέχεια: Νέο θεσμικό πλάνο για την ΕΥΠ από το Μαξίμου – Πώς αντιδρούν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

Three Cents: Πώς το απόλυτο success story της δεκαετίας έφτασε στην …αγκαλιά της Coca Cola HBC

Exit mobile version