H κατανομή του πλούτου παρέχει πολλές πληροφορίες όσον αφορά το στάδιο της οικονομικής ωριμότητας μιας περιοχής.
Καθώς οι οικονομίες αναπτύσσονται, είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερο ποσοστό ενηλίκων με μεγαλύτερο πλούτο. Φυσικά, τα εισοδήματα αυτά αυξάνονται καθώς η εταιρική κερδοφορία αναπτύσσεται, μετατοπίζοντας την κατανομή των κερδών.
Οι Μάρκους Λου και Ντόροθι Νόιφελντ του Visual Capitalist δημιούργησαν το ακόλουθο γράφημα με βάση τα στοιχεία έκθεσης της UBS, αναδεικνύοντας το ποσοστό του πλούτου των ενηλίκων ανά τον πλανήτη.
Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη οι οποίες φιλοξενούν προηγμένες οικονομίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο των ανθρώπων οι οποίοι ανήκουν στο εύρος του γκρουπ των «πάνω από $1 εκατ».
Η Κίνα η οποία μεταβαίνει αργά αλλά σταθερά σε μία οικονομία η οποία προσανατολίζεται περισσότερο στις υπηρεσίες, αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο κομμάτι των καταναλωτών οι οποίοι βρίσκονται στο γκρουπ «$10 χιλιάδες έως και $1 εκατ.».
Οι αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία, αντιπροσωπεύουν τα μεγαλύτερα μερίδια των δύο κατώτερων γκρουπ πλούτου.
Συνολικά, η ανισότητα εντός και μεταξύ των χωρών έχει αυξηθεί από τη δεκαετία του 1980. Παρ’ όλα αυτά, ο μέσος όρος του παγκόσμιου πλούτου έχει πενταπλασιαστεί από το 2000, λόγω της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.
Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, η ανάπτυξη του πλούτου αποδείχθηκε ανθεκτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η υποτίμηση της αξίας των νομισμάτων προκάλεσαν μία αναστροφή των δεδομένων το 2022.
Σε ονομαστικά δολάρια ΗΠΑ, ο παγκόσμιος πλούτος μειώθηκε κατά 2,4% ή $11,3 τρισ. σε $454,4 τρισ., ενώ ο πλούτος ανά ενήλικα μειώθηκε κατά 3,6% σε $84.718.
Οι απώλειες αυτές μπορούν να αποδοθούν στην ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου, η οποία προκάλεσε συνολική μείωση του παγκόσμιου πλούτου της τάξης του 5,8%.
Αυτό, όμως, αντισταθμίστηκε από τον πληθωρισμό ο οποίος αύξησε την ονομαστική αξία του νομίσματος αυτού κατά παρόμοιο ποσό. Εκφρασμένες σε πραγματικά δολάρια ΗΠΑ με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι χαμηλότερες αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων προκάλεσαν μείωση του συνολικού παγκόσμιου πλούτου κατά 2,6% το 2022 και μείωση του πλούτου ανά ενήλικα κατά 3,8%.
Οι αναλυτές του τραπεζικού ομίλου υπογραμμίζουν πως οι απώλειες αυτές φαντάζουν υπερβολικές, αφού αναφέρονται σε δολάρια ΗΠΑ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Εάν αυτές είχαν παραμείνει ίδιες με τις αντίστοιχες του 2021, ο συνολικός πλούτος θα είχε αυξηθεί κατά 3,4% και ο πλούτος ανά ενήλικα κατά 2,2%. Οι απώλειες του παγκόσμιου πλούτου συγκεντρώθηκαν ως επί το πλείστον στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, οι οποίες απώλεσαν συνδυαστικά $10,9 τρισ.
Όσον αφορά συγκεκριμένες χώρες, η UBS υποστηρίζει πως ο μέσος όρος πλούτου στη Σιγκαπούρη και τη Νορβηγία αυξήθηκε κατά $20.000, αν και οι αυξήσεις αυτές υστερούν σε σχέση με τις αντίστοιχες απώλειες των $40.000 στις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία.
Κάθε μία από τις χώρες αυτές είχε προηγουμένως παρουσιάσει αύξηση πλούτου το 2021 εκτός από την Ολλανδία.
Σε πραγματικούς όρους, όμως, ο μέσος όρος πλούτου μειώθηκε κατά 5,8% περισσότερο, αγγίζοντας τα $50.000 στη Δανία, τις ΗΠΑ και την Ελβετία. Οι πραγματικές απώλειες άγγιξαν τα $60.000 στον Καναδά και την Ολλανδία και τα $80.000 σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Σουηδία.
Διαβάστε ακόμη
Ποιοι εφοπλιστές, επιχειρηματίες και ξενοδόχοι χάνουν τα ακίνητά τους (pics)
Τιμολόγια: «Κλειδώνουν» οι τιμές στο ρεύμα για τον Ιανουάριο με τιμολόγια-έκπληξη
Κλιματική αλλαγή: «Βγάζει εκτός» και τις μετεωρολογικές προβλέψεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ