Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι πλέον πιο ελκυστικές από τις αντίστοιχες αμερικανικές, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα UBS, με παράγοντες όπως τα οικονομικά στοιχεία, τα επιτόκια και τα εταιρικά κέρδη να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Σε ανάλυσή τους οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου υπερτερούν πλέον των ΗΠΑ στον «περιφερειακό πίνακα αξιολόγησης». Η Ιαπωνία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της, το Ηνωμένο Βασίλειο στη δεύτερη θέση και η Ευρώπη στην τρίτη.

Όπως αναφέρει το CNBC, η UBS περιέγραψε μια σειρά από λόγους για την «στροφή» της αυτή, ιδίως δεδομένου ότι οι αμερικανικές αγορές τείνουν να υπεραποδίδουν έναντι των ευρωπαϊκών.

Οικονομική δυναμική

Το report της UBS αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ έχει υπεραποδώσει κατά πολύ το τελευταίο διάστημα, με το αμερικανικό ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 1,6% για το α’ τρίμηνο του 2024, ενώ το ΑΕΠ της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,3% την ίδια περίοδο. Ωστόσο, η UBS προβλέπει ότι αυτό το χάσμα μεταξύ των δύο γεωγραφικών περιοχών θα μπορούσε σύντομα να κλείσει.

Οι δείκτες που παρακολουθεί η τράπεζα, όπως τα στοιχεία του δείκτη PMΙ, υποδηλώνουν ανοδική τάση για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ και καθοδική για το αμερικανικό ΑΕΠ, όπως αναφέρει η τράπεζα.

Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις στην Ευρώπη είναι επίσης υψηλότερες και δεν χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως όσο στις ΗΠΑ, ενώ οι όροι τραπεζικού δανεισμού για τις επιχειρήσεις είναι πιο χαλαροί στην Ευρώπη, γεγονός που επίσης θα μπορούσε να ωφελήσει την ανάπτυξη, όπως σημείωσε η UBS.

Η νομισματική πολιτική είναι ένας άλλος βασικός τομέας προς παρακολούθηση, δήλωσε η ελβετική τράπεζα. Ορισμένες από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης έχουν ήδη αρχίσει την επιτοκιακή χαλάρωση, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε παρόμοια κίνηση τον Ιούνιο. 

Με τον πληθωρισμό να χαλαρώνει πιο σταθερά στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ, «η πορεία προς χαμηλότερα επιτόκια είναι πολύ πιο ξεκάθαρη», δήλωσε η UBS.

Τα μοντέλα υποδεικνύουν επίσης ότι οι μειώσεις των επιτοκίων στην Ευρώπη θα ενισχύσουν την οικονομία περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ, υπογράμμισε η ελβετική τράπεζα.

Αποτιμήσεις

Οι αποτιμήσεις των εταιρειών της Ευρώπης έχουν επίσης αρχίσει να φαίνονται πιο ελκυστικές τους τελευταίους μήνες, όπως επεσήμαναν οι αναλυτές. Το λεγόμενο ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών (ERP) – δη η υπερβάλλουσα απόδοση της επένδυσης σε μετοχές σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις χωρίς κίνδυνο – είναι πολύ υψηλότερο στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ, όπως διαπίστωσε η τράπεζα.

«Το ERP στην Ευρώπη κυμαίνεται 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τις ΗΠΑ, κοντά σε υψηλό ρεκόρ. Το προσαρμοσμένο κατά τομέα P/E (price-earnings ratio) στο 18% υπό το αντίστοιχο των ΗΠΑ έχει βρεθεί σε παρόμοια ή χαμηλότερα επίπεδα μόνο όταν υπάρχει ύφεση ή κρίση στην Ευρωζώνη. Δεν παρατηρούμε κανένα από τα δύο αυτά προβλήματα», υπογράμμισαν οι αναλυτές.

Κερδοσκοπική δυναμική

Η σχετική δυναμική των κερδών «κινείται επίσης υπέρ της Ευρώπης», δήλωσε η UBS, με το ασθενέστερο ευρώ και τους ισχυρότερους δείκτες PMI να αναμένεται να ενισχύσουν τις αναθεωρήσεις των κερδών.

«Τα ευρωπαϊκά περιθώρια κέρδους είναι πολύ λιγότερο εκτεταμένα από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, στις ΗΠΑ το 67% της βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους προήλθε από μη βιώσιμους παράγοντες  όπως χαμηλότερα επιτόκια και χαμηλότερη φορολογία, σε σύγκριση με μόλις 3% στην Ευρώπη», όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Τέλος, ενώ η Ευρώπη έχει σοβαρή έλλειψη σε μετοχές τεχνολογίας, κάτι το οποίο αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την υποαπόδοσή της, ενώ περίπου το 40% της κεφαλαιοποίησής της αποτελείται από εταιρείες που είναι πρωτοπόρες ή μοναδικές στους κλάδους τους, όπως ανέφερε η UBS και οι οποίες δεν έχουν άμεσους αμερικανικούς ανταγωνιστές.

Διαβάστε ακόμη

Folli Follie: «Καταπέλτης» για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο ο εισαγγελέας (upd)

Deals 6,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους – Ποιοι κλάδοι πρωταγωνιστούν

Tsakos Energy Navigation: Παρέλαβε έξι πλοία φιλικά προς το περιβάλλον μέσα στο 2024 (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ