Τη στιγμή που η χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα απότομο ξεπούλημα φέτος, σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα αναλυτή της UBS.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυσή της, η τράπεζα ανέδειξε ένα σενάριο για την αγορά βάσει του οποίου ο S&P 500 θα καταρρεύσει κατά 23% στις 3.700 μονάδες, λίγο υψηλότερα από τα χαμηλά της bear market του Οκτωβρίου του 2022.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λέφκοβιτς, Equity Strategist της UBS Global Wealth Management, υπάρχουν τρεις κίνδυνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα τέτοιο σενάριο μέσα στο 2024.
Ο πρώτος είναι μία πιθανή «πλήρης ύφεση» της οικονομίας των ΗΠΑ τους επόμενους 6 με 12 μήνες. Αν και πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έχει αποφευχθεί, ο Λέκφοβιτς υποστήριξε πως οι καθυστερημένες επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων της Fed, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία τέτοια ύφεση.
Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το Business Insider, η Fed έχει προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της 11 φορές από το 2022 έως το 2023. Παράλληλα, οι επιπτώσεις των αυξήσεων αυτών ενδέχεται να χρειαστούν 12 μήνες μέχρι να επηρεάσουν την πραγματική οικονομία. Βάσει του χρονοδιαγράμματος αυτού, η αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται το β’ εξάμηνο του 2024.
Ένας άλλος κίνδυνος για την αγορά είναι ο κίνδυνος πως εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αυτό θα αποτελούσε ένα «άγουρο ξύπνημα» για την οικονομία και τους καταναλωτές, καθώς έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι μια σταθερή μείωση του πληθωρισμού θα επιτρέψει, σύντομα, μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.
Αν, όμως ο πληθωρισμός παραμείνει αυξημένος, «οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια ακόμη περισσότερο ή να τα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο», όπως δήλωσε ο Λέφκοβιτς. Αυτό θα ενισχύσει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σπιράλ μισθών-τιμών.
Ο τρίτος και τελευταίος κίνδυνος, σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι η αύξηση των γεωπολιτικών αναταραχών. Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ήδη αυξηθεί λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Χαμάς, των ανταρτών Χούθι και των ΗΠΑ και των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν.
Εάν τα γεωπολιτικά σημεία ανάφλεξης ξεφύγουν εκτός ελέγχου, αυτό θα μπορούσε να διαταράξει τις αγορές ενέργειας και να παρασύρει ακόμη περισσότερες χώρες σε εχθροπραξίες.
Το ενδεχόμενο υψηλότερων τιμών ενέργειας θα υποδαυλίσει τις ανησυχίες όσον αφορά την αύξηση του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τα σχέδια της Fed για μείωση των επιτοκίων.
Αυτοί, εν κατακλείδι, είναι οι τρεις κίνδυνοι που θα μπορούσαν να τερματίσουν την τρέχουσα ανοδική πορεία των μετοχών και να δώσουν τη θέση της σε μια νέα πτωτική αγορά η οποία θα πλησιάσει τα χαμηλά του 2022, σύμφωνα με τον Λέφκοβιτς.
Διαβάστε ακόμη
Πώς η ΔΕΗ θα γίνει ενεργειακός ηγέτης στην Ν.Α. Ευρώπη με EBITDA €3 δισ.
ΕΚΤ: Στο ναδίρ η ζήτηση πιστώσεων στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τις τράπεζες (γραφήματα)
Έρευνα: Γιατί 4 στους 10 εργαζόμενους δεν θέλουν προαγωγή
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ