search icon

Διεθνή

UBS: Αυτές είναι οι προβλέψεις της για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης

Η τράπεζα παρουσίασε σε νέα έκθεσή της καλεί τους επενδυτές να σκεφτούν με όρους αλυσίδας αξίας

Στη νέα της έκθεση με τίτλο, «Artificial intelligence: Sizing and seizing the investment opportunity», η UBS παρέχει στους επενδυτές ένα πλαίσιο που θα τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν με επιτυχία τα χρήματά τους στον τομέα.

Οι αναλυτές της τράπεζας πιστεύουν πως το να σκεφτόμαστε με όρους αλυσίδας αξίας είναι μία επιλογή ζωτικής σημασίας. Ακόμη και σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο, η ταχεία καινοτομία, η εξελισσόμενη ανταγωνιστική δυναμική και οι μεταβολές στο κλίμα των επενδυτών σημαίνουν ότι η εξέλιξη των διαφόρων τμημάτων της αλυσίδας αξίας είναι πιθανό να ποικίλλει. 

Τα τρία στρώματα

Οι αναλυτές εντοπίζουν τρία «στρώματα» στην αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης. Πρώτον, το στρώμα ενεργοποίησης, το οποία αφορά τις εταιρείες που παρέχουν τη ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας. Οι εταιρείες αυτές αφορούν κλάδους όπως η παραγωγή ημιαγωγών ή το σχεδιασμό των μικροτσίπ, το cloud computing και τα κέντρα δεδομένων, καθώς και οι εταιρείες που εμπλέκονται στην παροχή ενέργειας.

Δεύτερον είναι το στρώμα της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό αφορά εταιρείες που μετατρέπουν τους υπολογιστικούς και ενεργειακούς πόρους από το στρώμα ενεργοποίησης σε τεχνητή νοημοσύνη. Περιλαμβάνουν τις εταιρείες που αναπτύσσουν μοντέλα εκπαίδευσης της ΤΝ, καθώς και εταιρείες δεδομένων που μπορούν να τροφοδοτήσουν την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Το τρίτο στρώμα είναι αυτό της εφαρμογής. Οι εταιρείες που ενσωματώνουν τα εργαλεία από το στρώμα νοημοσύνης είναι αυτές που το χρησιμοποιούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Προς το παρόν, οι αναλυτές της UBS υποστηρίζουν ότι οι πιο ελπιδοφόρες εφαρμογές περιλαμβάνουν καινοτομίες στους τομείς κωδικοποίησης, ψηφιακής διαφήμισης, τηλεφωνικών κέντρων, έρευνας και ανάπτυξης, στον τομέα της υγείας, της κυβερνοασφάλειας και των fintech.

Η προσέγγιση που προτείνει η UBS μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών ευκαιριών και απειλών που μπορούν να ενισχύσουν ή να περιορίσουν την επιτυχία του συνολικού κλάδου.

Παραδείγματος χάρη, το στρώμα εφαρµογής πρέπει να παράγει αρκετά έσοδα για να «καλύψει» τα αντίστοιχα στρώματα νοηµοσύνης και ενεργοποίησης. Η αναλογία των δυνατοτήτων κερδοφορίας του επιπέδου εφαρμογών προς το κόστος του επιπέδου ενεργοποίησης και νοημοσύνης είναι, κατά την άποψή τους, ένας βασικός δείκτης για τις μελλοντικές αποδόσεις των επενδύσεων.

Επενδυτικές στρατηγικές

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουν οι επενδυτές είναι να βεβαιωθούν ότι έχουν επενδύσει επαρκώς. Πολλοί επενδυτές έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον κάποια έκθεση στην ΤΝ τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, ο καθαρός ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου υποδεικνύει ότι πολλοί επενδυτές παραμένουν συνολικά υποεπενδυμένοι. Δεδομένου του μεγέθους ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΤΝ, οι επενδυτές μπορούν να εξετάσουν σταθμίσεις που μοιάζουν περισσότερο με εκείνες ορισμένων επενδύσεων σε ολόκληρες αγορές παρά με εκείνες άλλων εταιρειών.

Δεύτερο μέλημα είναι η κλίση προς το επίπεδο ενεργοποίησης. Αν και υπάρχει κίνδυνος οι φόβοι για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στο στρώμα ενεργοποίησης να προκαλέσουν μεταβλητότητα, οι αναλυτές θεωρούν ότι ο τομέας αυτός προσφέρει επί του παρόντος τον καλύτερο συνδυασμό ελκυστικών και ορατών προφίλ ανάπτυξης κερδών, ισχυρής ανταγωνιστικής τοποθέτησης, περιθώριο επανεπένδυσης και λογικές αποτιμήσεις. Προτιμούν, δε, τις εταιρείες ημιαγωγών που προωθούν τις επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης και στα κέντρα δεδομένων.

Τρίτον, οι megacaps (εταιρείες εξαιρετικά υψηλής κεφαλαιοποίησης) αποτελούν τον πυρήνα του όλου επενδυτικού αφηγήματος της τεχνητής νοημοσύνης. Η αύξηση του ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι στιγμής ήταν ιδιαίτερα επωφελής για τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του νέου επενδυτικού τοπίου της ΤΝ και όχι ένα σφάλμα των αγορών. Αναμένουν ότι η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης θα κυριαρχείται από ένα ολιγοπώλιο παικτών κατά μήκος της αλυσίδας αξίας. 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι αναλυτές παράλληλα με τους ημιαγωγούς προτιμούν και τα ολιγοπώλια που είναι τοποθετημένα σε όλη την τεχνολογική αλυσίδα που καλύπτει τα μικροτσίπ, το cloud computing και τα παραγωγικά μοντέλα και τις εφαρμογές ΤΝ.

Τέλος, υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ δεν αποτελούν τη μοναδική αγορά. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε παρόμοιες αποτιμήσεις με αυτές που είχαν πριν από το «ξέσπασμα» της αγοράς που προκάλεσε το ChatGPT.

Ωστόσο, επενδύουν επίσης σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη και τελικά, η Κίνα αναμένεται πως θα αναπτύξει ένα οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα διαφέρει από το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου. 

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει δυνητικά σε σημαντικά κέρδη. Το δυναμικό της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης είναι τεράστιο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η δημιουργία αξίας από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ανέλθει σε 1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027. Συμπληρώνουν πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν την μοναδική αυτή επενδυτική ευκαιρία.

Διαβάστε ακόμη

Πολυτελή ρολόγια: Από συλλέκτης… μέτοχος ο ράπερ Jay-Z – Σε ποια εταιρεία επενδύει

Ευρωζώνη: Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός – Κερδίζει χρόνο για τα επιτόκια η ΕΚΤ

ΑΑΔΕ: Ποιοι θα κάνουν διόρθωση από σήμερα και ποιοι…  αρχική δήλωση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version