Ο Τζιμ Κράμερ, ο εκατομμυριούχος παρουσιαστής του «Mad Money» και «Investing Club» από το CNBC, υποστηρίζει πως οι νέοι στα 20 τους δεν έχουν καμία δικαιολογία ώστε να μην επενδύουν χρήματα, ακόμη και αν πιστεύουν ότι δεν βγάζουν αρκετά.

«Παραπονιούνται συνεχώς, ότι δεν έχουν χρήματα. Δεν τους περισσεύουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κράμερ. «Το ακούω διαρκώς, από άτομα 20 ετών», προσθέτει. Αυτό που χρειάζεται είναι «πειθαρχία» προκειμένου οι νέοι να ακολουθούν ένα επενδυτικό σχέδιο και όχι περισσότερα χρήματα, τονίζει ο Κράμερ.

Και μιλάει εκ πείρας. Για περίπου εννέα μήνες όταν ήταν 20, ο Κράμερ έμενε στο αυτοκίνητό του. Παρά τις δυσκολίες, κατάφερε να επενδύει 100 δολάρια το μήνα. Με τον καιρό, η συγκεκριμένη συνήθεια τον έχρισε εκατομμυριούχο.

Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Κράμερ ήταν ρεπόρτερ στο Λος Άντζελες και έβγαζε πολύ λίγα χρήματα. Όταν κάποια στιγμή, βρισκόταν εκτός πόλης για δουλειά, άγνωστοι διέρρηξαν το σπίτι του. Του πήραν ό,τι είχε. Κατάφεραν μάλιστα, να του αποσπάσουν και όσα χρήματα είχε στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Δεν είχε χρήματα να πληρώσει το ενοίκιό του και έτσι, κατέληξε να μένει στο αυτοκίνητό του. Ωστόσο, ακόμη και τότε δεν σταμάτησε να επενδύει όσα χρήματα είχε. Καθώς τα οικονομικά του έγιναν πιο σταθερά, αύξησε τις επενδύσεις του. Μέχρι τα 45 του είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 1,5 εκατομμύριο δολάρια. 

Για το λόγο αυτό, ο Κράμερ συνιστά στους νέους να διατηρούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό από αυτά που κερδίζουν για επενδύσεις. Το πιο σημαντικό είναι να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη συνήθεια. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι συνιστούν, τα άτομα να αποταμιεύουν περίπου το 10% των κερδών τους, όμως, ο Κράμερ υποστηρίζει πως μπορείτε να ξεκινήσετε ακόμη και με μικρότερα ποσά αν χρειαστεί.

Οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο είναι ένα καλό μακροπρόθεσμο στοίχημα, είτε μέσω μεμονωμένων μετοχών, κεφαλαίων δεικτών ή αμοιβαίων κεφαλαίων. «Με την πάροδο του χρόνου, οι μετοχές έχουν αποδειχθεί ότι είναι απίστευτο πλεονέκτημα», αναφέρει μιλώντας στο CNBC.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

«Τρενάκι του τρόμου» η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων – Τι περιμένουν οι επενδυτές

Χριστίνα Σαραντίδου (laiki.eu): Προϊόντα από το χωράφι στην πόρτα των καταναλωτών και χωρίς «καπέλο» (pic)

Έλληνες εφοπλιστές: Έσπασαν το φράγμα των $3 δισ. για αγορές πλοίων