Πίσω από την ομοβροντία απόψεων και νέων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, κρύβεται μία σχετικά άγνωστη είδηση όσον αφορά την Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις του Τζιμ Χάνος στο συνέδριο Delivering Alpha που διοργάνωσε το πρακτορείο ειδήσεων CNBC στη Nέα Υόρκη.
Ο Χάνος, ο οποίος ποντάρει συχνά κατά της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, τόνισε πως η κρίση στην αγορά ακινήτων της Κίνας ενδέχεται να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις τη δεδομένη στιγμή.
«Εάν δεν είχαμε να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ή του πληθωρισμού και των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών, πιστεύω πως η κατάσταση της αγοράς ακινήτων της Κίνας θα βρίσκονταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αναλυτών», τόνισε ο γνωστός επενδυτής.
Η Κίνα αντιμετωπίζει μία σημαντική κρίση η οποία οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες και η οποία έχει οδηγήσει στη σημαντικότερη μείωση νέων αγορών ακινήτων στη χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90.
Σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν πρόσφατα σε λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας, όπως τη μείωση των επιτοκίων των 5ετών στεγαστικών δανείων. Σημειωτέον πως η πανδημία συνεχίζεται και επιδεινώνει την κατάσταση στη χώρα, αφού η «πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων» της Κίνας καταπνίγει την οικονομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον Τζιμ Χάνος «οι τιμές των κινεζικών ακινήτων είναι, πέραν από τα κρατικά ομόλογα, τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία αυτή τη στιγμή στον κόσμο και όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή καταγράφουν σημαντική μείωση. Παρατηρούμε μία πραγματική κρίση στην αγορά ακινήτων της Κίνας τους τελευταίους 18 μήνες, την οποία όπως όλα δείχνουν δεν μπορεί να ελέγξει η κινεζική κυβέρνηση. Η σημασία της έγκειται στο γεγονός πως η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί σχεδόν το 50% της συνολικής κινεζικής οικονομίας».
Όσο για την Evergrande και τη χρεοκοπία της, ο Χάνος τόνισε πως τα προβλήματα δεν περιορίζονται σε αυτήν: «Όπως ακριβώς συμβαίνει και στο Τόκιο της Ιαπωνίας, σχεδόν κάθε μεγάλη εταιρεία της Κίνας έχει ένα σημαντικό τομέα επενδύσεων σε ακίνητα. Δεν πρόκειται για πρόβλημα που επηρεάζει μόνο τις κατασκευαστικές. Πρόκειται για κάτι που επηρεάζει ολόκληρη την οικονομία και το οποίο δεν πρέπει να συνεχίσουμε να αγνοούμε».
Διαβάστε ακόμη
Appodixi: Πώς έστησαν τη «μηχανή» οι επαγγελματίες της φοροδιαφυγής
Credit Suisse: Οι τραπεζίτες που αλλάζουν σαν τα… πουκάμισα και η κατάρρευση της μετοχής