search icon

Διεθνή

Τζέισον Καλακάνης: O Ελληνοαμερικανός επενδυτής που «ταράζει» τη Σίλικον Βάλεϊ

Ο 50χρονος Ελληνοαμερικανός έχει μεγαλώσει στο Μπρούκλιν και οι πρακτικές του θεωρούνται αμφιλεγόμενες – Έχει ενισχύσει πολλά startups με «seed funds» για να αναπτύξουν περαιτέρω τις ιδέες τους

Η Ασλι Γουέλτς θυμάται ακόμη τη συνάντησή τους με τον γνωστό venture-capital επενδυτή Τζέισον Καλακάνης. Αν και η Γουέλτς ήταν σίγουρη για την επιχείρησή της, είχε κουραστεί από τη συνήθεια του συνεργάτη της – και συνιδρυτή της startup της – να τη διακόπτει.

Ξαφνικά, ο επενδυτής με τον οποίο συνομιλούσαν, ο ελληνοαμερικανός Καλακάνης, σταμάτησε  τη συνομιλία με μία ερώτηση «Ποιός είναι ο CEO;», ρώτησε.

«Εγώ είμαι», απάντησε άμεσα ο συνεργάτης της Γουέλτς, αλλά ο Καλακάνης ανταπάντησε: «Οχι. Δεν είσαι εσύ. Αυτή είναι», δείχνοντας της Γουέλτς. 

Κι έτσι η Γουέλτς μετατράπηκε σε CEO της startup της, την εφαρμογή online dating με ονομασία Flutter, έλαβε $25.000 σε επενδύσεις με υπόσχεση άλλων $25.000. Η ξαφνική απόφαση ήταν ένα από τα σήματα κατατεθέν του κλασσικού Καλακάνη, ο οποίος διαφέρει από τους άλλους λόγω των ενστικτωδών αποφάσεων που λαμβάνει.

Ο 50χρονος ελληνοαμερικανός είναι γνωστός στη Σίλικον Βάλεϊ. Εχοντας μεγαλώσει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, είναι συνήθως στομφώδης και ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Αποτελεί το εφαλτήριο πολλών νέων startups της, δίνοντάς τους μικρά ποσά, γνωστά και ως “seed funds” για να αναπτύξουν περαιτέρω τις ιδέες τους.

Ο Καλακάνης έχει χτίσει ένα προφίλ με τον ίδιο να παίζει το ρόλο του ατζέντη, του διαφημιστή και του μέντορα. 

«Πολλοί επενδυτές πιστεύουν πως είμαι ο καλύτερος στο να επιλέγω νέες startups στον κόσμο, κάτι που δεν αληθεύει», ανέφερε ο Καλακάνης στο Business Insider. «Αλλα βρίσκομαι στο Τοp 5», προσέθεσε.

«Θέλω Σαμουράι, όχι καλλιεργητές ρυζιού»

Για πολλούς ο Καλακάνης είναι αυτός που “τα λέει στα ίσια”, αλλά για άλλους αυτή η ευθύτητα μπορεί εύκολα να γίνει επιθετική. Η Γουέλτς, για παράδειγμα, θυμάται πως ζητούσε τη δεύτερη δόση των $25.000 από τον Καλακάνη, όταν η startup της δεν πήγε καλά αρχικά. Από ενθουσιώδης, όμως, είχε γίνει κρύος και απόμακρος.  Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε πως η startup έλαβε τελικά τη δεύτερη δόση της.

Το πρόγραμμα του seed funding τώρα πια προσφέρει $100.000, έτσι ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό με άλλα παρόμοια προγράμματα. 

Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του υπερδραστήριου ή του υπερβολικού δεν είναι ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά τον Καλακάνη, ο οποίος μιλά σε 5 podcasts την εβδομάδα και έχει θέση στα διευθυντικά συμβούλια πάνω από μιας δωδεκάδας επιχειρήσεων. Ο Καλακάνης αναμένει μια νοοτροπία μαχητή από τους ιδρυτές των startups και δεν απολογείται για την πολλές φορές χαρακτηριζόμενη και ως εχθρική του αντιμετώπιση. «Οποιοσδήποτε με παρουσιάζει ως επιθετικός είναι -πρώτον- ακριβής και -δεύτερον- μαλθακός. Αναζητώ Σαμουράι, όχι καλλιεργητές ρυζιού», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Καλακάνης πρόσφατα είχε επενδύσει στην Robinhood, η οποία στην μελλοντική της ΙΡΟ αναμένεται να λάβει υπολογισμό αξίας $40 δισ. 

Ο «μάγκας» του Μπρούκλιν

Πολλοί στη Σίλικον Βάλεϊ θεωρούν αμφιλεγόμενο τον Καλακάνη λόγω της προσωπικότητάς του και των τακτικών του. Ο Καλακάνης μεγάλωσε στη γειτονιά του Bay Ridge του Μπρούκλιν και ήταν ο δεύτερος τριών υιών. Ο πατέρας του ήταν μπάρμαν και η μητέρα του νοσοκόμα. Το Μπρούκλιν τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 δεν ήταν όπως τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, γεμάτο με χίπστερς, αλλά πολύ πιο άγριο, κάτι που είναι και ιστορικά αποδεδειγμένο.

Ο ανταγωνισμός είναι στο “αίμα” του Καλακάνη. Εχει τρέξει τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης 11 έτη στη σειρά ενώ έχει μαύρη ζώνη στο Ταε-Κβον-Ντο από τα 17 (τώρα είναι στο έκτο νταν). Εχοντας ως παράδειγμα τον ραδιοφωνικό παραγωγό Χάουαρντ Στέρν, ο Καλακάνης και ο φίλος του Αλβι ίδρυσαν ένα blogging network γνωστό ως Weblogs το 2003. Δύο χρόνια αργότερα, το πούλησε στην AOL για $30 εκατομμύρια. Ο Καλακάνης, όμως, ήταν κι αυτός θύμα όταν “έσκασε η φούσκα” των dot-com. Απτόητος, μέσω της πρόσληψής του στη Sequoia Capital το 2008 και της ίδρυσης της web directory startup Mahalo η οποία μελλοντικά άλλαξε το όνομά της σε Inside, βρήκε ξανά τα πατήματά του, θέλοντας να γίνει ο επόμενος Ρούπερτ Μέρντοχ.

Εάν στο ευρύ κοινό ο Καλακάνης είναι γνωστός για την προσωπικότητά του, στα παρασκήνια της Σίλικον Βάλεϊ είναι γνωστός για τις επιθετικές τακτικές χρηματοδότησής του. Το μεγαλύτερο “κόλπο” του είναι το «δικαίωμα της πρώτης προσφοράς» γνωστό και ως super pro rata, το οποίο του επιτρέπει να εξαγοράσει το 50% οποιασδήποτε επιχείρησης καταφέρει να “τελειώσει” το πρόγραμμά του. Συνδυαζόμενο με το αρχικό 6%, ο Καλακάνης αποκτά πλειοψηφικό μερίδιο στην επιχείρηση. 

Τα προβλήματα

Υπάρχουν όμως και δύο περιπτώσεις οι οποίες αναφέρουν πως ο Καλακάνης δεν τους έδωσε τα υποσχεμένα κεφάλαια. Και οι δύο ήταν νικητές των “hackathons, διαγωνισμών όπου ένα πάνελ κριτών επιλέγει τις καλύτερες εφαρμογές, με έπαθλο χρήματα και θέση στο πρόγραμμα Launch του Καλακάνη.

Οπως και να έχει, ο Καλακάνης παραμένει ένα άτομο με δυναμική προσωπικότητα και επιτυχίες στις επενδύσεις. Ο ίδιος, αν και έχει επισημάνει πως δεν υποστηρίζει κανένα από τα δύο κυρίαρχα κόμματα των ΗΠΑ, είχε επικρίνει σφοδρά και πολλές φορές τον πρώην Πρόεδρο Τραμπ, αποκαλώντας τον έναν «τρελό και αναποτελεσματικό μανιακό».

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του real estate έρχεται τώρα την Ελλάδα

Εννιακόσιοι νέοι ελεγκτές της Εφορίας «ξεσκονίζουν» τα νέα Ε9

Έξι γυναίκες στον αγώνα για καθαρές θάλασσες

 

Exit mobile version