search icon

Διεθνή

Τζάνετ Γέλεν: Με πλούσια ατζέντα στη σύνοδο Παγκόσμιας Τράπεζας/ΔΝΤ – Επίσκεψη και στην Ευρώπη

Εννέα μέρες θα κρατήσει η περιοδεία της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, η οποία θα παραστεί στη διπλή σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας και κατόπιν θα έρθει και στην Ευρώπη - Οι προτεραιότητες, οι στόχοι και τα εμπόδια

Με μια… βαλίτσα γεμάτη κρίσιμα γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα αναχώρησε από την Ουάσιγκτον η Τζάνετ Γέλεν για μια περιοδεία εννέα ημερών που θα την φέρει και στην Ευρώπη. Αν και η αρχική έμφαση στο ζήτημα της Κίνας και της Ρωσίας… εμπλουτίστηκε μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο που ξέσπασε στο Ισραήλ, καθώς αναπόφευκτα θα φέρει νέες ανατροπές στις διεθνείς αγορές.

Πρωταρχικός στόχος της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ ήταν βέβαια να παραστεί στη δίδυμη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινά αύριο, Δευτέρα, στο Μαρακές του Μαρόκου.

Η κυρία Γέλεν θα μείνει επί πέντε ημέρες στο Μαρόκο και μάλιστα την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η ομιλία της προς τη σύνοδο η οποία πρόκειται να εστιάσει στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στην Παγκόσμια Τράπεζα, που είναι και το νούμερο ένα θέμα στο οποίο εστιάζει η Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Οι ΗΠΑ θέλουν την ταχεία δρομολόγηση των διαδικασιών συνάμα με την ενίσχυση των αποθεμάτων των διεθνών οργανισμών προκειμένου να βελτιωθεί ο παρεμβατικός τους χαρακτήρας ειδικά στο κρίσιμο μέτωπο της πράσινης μετάβασης της παγκόσμιας οικονομίας. Για το σκοπό αυτό απαιτούνται παραπάνω κονδύλια από τα κράτη μέλη και η κυρία Γέλεν θα πιέσει ασφυκτικά φίλους και συμμάχους προς την κατεύθυνση αυτή.

Αγκάθι στη συζήτηση αυτή αποτελεί η παράλληλη, πιθανή αναδιανομή των ποσοστώσεων, όχι μόνο σε χρήμα αλλά και σε ειδικό πολιτικό βάρος. Η Κίνα για παράδειγμα αναλογεί στο 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ, όμως έχει μόλις ένα 6% στο μερίδιο ψήφων του Ταμείου. Το Πεκίνο θα ήταν πρόθυμο να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, αλλά μόνο αν αποκτούσε ισχυρότερη φωνή, κάτι που ισχύει επίσης και για έτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Σε κάθε περίπτωση η πολυήμερη σύνοδος θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για συναντήσεις και επαφές. Στις προτεραιότητες της Αμερικανίδας υπουργού είναι η συνάντηση της με την κινεζική αντιπροσωπεία, αν και ένα τέτοιο ραντεβού δεν φαίνεται να έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Οι δύο χώρες έχουν κάνει προσπάθεια για να «ξεπαγώσουν» τις διμερείς σχέσεις μέσα από την ενίσχυση των επαφών τους, μάλιστα η ίδια η Γέλεν ταξίδεψε στο Πεκίνο τον Ιούλιο. Όμως, υπάρχει πολύς δρόμος να καλυφθεί ακόμη…

Σε κάθε περίπτωση βασικός στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για την κατ’ ιδίαν συνάντηση Τζο Μπαίντεν και Σι Τζινπίνγκ που φαίνεται να διοργανώνεται για μέσα στο Νοέμβριο, στην Καλιφόρνια.

Στην ατζέντα της Τζάνετ Γέλεν θα βρεθεί και η Ρωσία με επίκεντρο το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού. Οι Αμερικανοί έχουν επισημάνει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα ότι το μέτρο έχει ατονίσει και η αποτελεσματικότητα του έχει μειωθεί, έτσι μαζί με τους συμμάχους τους επιθυμούν να επεξεργαστούν νέες ιδέες για τη βελτίωση του. Βασικός στόχος παραμένει, εξάλλου, να… στριμωχθεί οικονομικά το Κρεμλίνο, αλλά δίχως να διαταραχθούν οι πετρελαϊκές ροές προς τις διεθνείς αγορές.

Το θέμα του πλαφόν του ρωσικού πετρελαίου θα βρεθεί στα κορυφαία θέματα συζήτησης και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7, οι οποίοι έχουν κανονίσει να συναντηθούν όσο βρίσκονται στο Μαρακές.

Από το Μαρόκο, η Αμερικανίδα υπουργός θα ταξιδέψει για το Λουξεμβούργο προκειμένου να παραστεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ θα έχει αρκετές ακόμη συναντήσεις που θα επικεντρωθούν στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, αλλά και στην κοινή τους στάση απέναντι σε αρκετά διεθνή πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.

Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά θα είναι προφανώς οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την εισβολή της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος και την ανάφλεξη στην περιοχή. ΗΠΑ και ΕΕ θα θελήσουν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, προκειμένου να στηρίξουν περαιτέρω το Ισραήλ, αλλά και να εμποδίσουν μια ενδεχόμενη διεύρυνση της κρίσης και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Διαβάστε ακόμη 

Πώς ο πόλεμος θα κάνει τον χρυσό να λάμψει και πάλι – Στροφή σε ασφαλή assets «βλέπουν» οι αναλυτές

Oι 10 κορυφαίοι δημιουργοί και influencers το 2023 σύμφωνα με το Forbes (Instagram pics)

Πολ Ρίτσαρντ Κόλσον: Ο Ιρλανδός μεγιστάνας του χάλυβα που «αναστάτωσε» το Πόρτο Χέλι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version