Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να αναγνώριζε τον κίνδυνο να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση με το σχέδιό του για υψηλούς δασμούς, ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, επιδίωξή του ήταν να αποφύγει μια κατάρρευση της οικονομίας σε επίπεδα Μεγάλης Ύφεσης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές με γνώση των συνομιλιών που έλαβαν χώρα στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να παραδέχθηκε ιδιωτικά ότι οι εκτεταμένες και απότομες αυξήσεις δασμών που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθάρισε ότι στόχος του ήταν να μη φτάσει η κατάσταση σε επίπεδα Μεγάλης Ύφεσης.

Σε συνομιλία του με συμβούλους του, ο Τραμπ δήλωσε πρόθυμος να «αντέξει τον πόνο» που θα προκαλούσε η πολιτική του αυτή. Έτσι, ήταν αποφασισμένος να επιμείνει στο σχέδιό του, ακόμα και αν αυτό είχε πολιτικό ή οικονομικό κόστος.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι μια οικονομική ύφεση μετατρέπεται σε Μεγάλη Ύφεση όταν αποκτά ιδιαίτερη σφοδρότητα, συνοδεύεται από εκτίναξη της ανεργίας και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφύγει ανάλογη κρίση από τη δεκαετία του 1930, όταν η ανεργία έφτασε το 25%, χάρη στην πρόοδο της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και θεσμικά εργαλεία όπως η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων μέσω του ομοσπονδιακού ταμείου FDIC.

Σημειωτέον πως, αν και αρκετοί οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση λόγω της παράλυσης του παγκόσμιου εμπορίου, κανείς δεν είχε προβλέψει τότε ότι η κατάσταση θα εκτροχιαζόταν πλησιάζοντας στο επίπεδο Μεγάλης Ύφεσης.

Τις ημέρες πριν από την απόφαση του Τραμπ να πάρει πίσω, έστω και προσωρινά, ορισμένους από τους ανταποδοτικούς δασμούς του, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν ενώ οι μετοχές στη Wall Street κατέρρευσαν. Η απόσυρση μέρους των δασμών την Τετάρτη οδήγησε σε θεαματική ανατροπή της εικόνας στις αγορές, με τον δείκτη S&P 500 να διαγράφει την καλύτερη ημέρα του από το 2008 και τον Nasdaq τη δεύτερη καλύτερη ημερήσια επίδοση στην ιστορία του.

Ο Κέβιν Χάσετ, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη στο CNBC ότι η πτώση στην αγορά ομολόγων επηρέασε καθοριστικά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου έφτασε να ξεπεράσει το 4,5% εν μέσω φημών ότι κάποια μεγάλη ξένη δύναμη, όπως η Ιαπωνία ή η Κίνα, ξεφορτωνόταν μαζικά αμερικανικά ομόλογα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά ομολόγων χθες συνέβαλε ώστε η απόφαση (της παύσης των δασμών) να ληφθεί με μεγαλύτερη αίσθηση επείγοντος» τόνισε ο Χάσετ, μιλώντας στο CNBC.

Ο ίδιος ο Τραμπ παραδέχθηκε, μετά την απόσυρση μέρους των δασμών, ότι έλαβε υπόψη του και τις ανησυχίες των επενδυτών. «Νόμιζα ότι κάποιοι άρχισαν να αντιδρούν υπερβολικά», είπε χαρακτηριστικά. «Έγιναν λίγο νευρικοί, λίγο πιο τρομαγμένοι απ’ όσο έπρεπε».

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή πλεύσης του Λευκού Οίκου έπαιξε η επιρροή που άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ στη χάραξη της εμπορικής πολιτικής, καθώς μεγάλος αριθμός χωρών δήλωσαν έτοιμες για διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε ακόμη 

Εύσημα Ντίμον για Μητσοτάκη – Προειδοποίηση για δασμούς Τραμπ

Tα ομόλογα των ΗΠΑ και το πάγωμα των δασμών Τραμπ – Τι δείχνει το σπάσιμο της αντίστροφης σχέσης μετοχών και ομολόγων

Wall Street και TruthSocial στο μικροσκόπιο: Ο Τραμπ κατηγορείται για πιθανό insider trading

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα