ΔΙΕΘΝΗ

Μαρόκο: Τουλάχιστον 1.037 νεκροί μετά τον σεισμό 6,8 Ρίχτερ – Αγωνία για όσους βρίσκονται στα ερείπια (upd)

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει πλήξει μέχρι σήμερα την αφρικανική χώρα - Σοβαρές υλικές ζημιές σε αρκετές πόλεις - AEGEAN: Πραγματοποιεί έκτακτη πτήση για επαναπατρισμό επιβατών - Έτοιμες για κάθε δυνατή βοήθεια ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία

(last update 17.00)

Τουλάχιστον 1.037 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε το Μαρόκο τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές σκορπώντας τον πανικό τόσο στο Μαρακές όσο και σε άλλες πόλεις.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη σεισμική δόνηση των 7 βαθμών που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει πλήξει μέχρι σήμερα τη χώρα.

Οι αρχές «έχουν κινητοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να επέμβουν και να προσφέρουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές», σημείωσε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο σεισμός έχει προκαλέσει σοβαρές υλικές ζημιές σε πολλές πόλεις.

Σε πόλη της επαρχίας Αλ Χαούζ, επίκεντρο του σεισμού, μια οικογένεια βρίσκεται εγκλωβισμένη στα συντρίμμια, αφού κατέρρευσε το σπίτι της.

Εκτός από το Μαρακές, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο Ραμπάτ, την Καζαμπλάνκα, την Αγκαντίρ και την Εσαουίρα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Πολλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν τα σπίτια τους.

Σε φωτογραφίες και βίντεο φαίνονται συντρίμμια σπιτιών στους δρόμους του Μαρακές, αλλά και αυτοκίνητα πλακωμένα από πέτρες. Σε άλλες εικόνες φαίνεται ένα κομμάτι ενός μιναρέ στην διάσημη πλατεία Τζεμάα ελ Φνα, στη Μεδίνα του Μαρακές, να έχει καταρρεύσει, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους.

Το περιφερειακό κέντρο αιμοδοσίας της πόλης ζήτησε από τους πολίτες να προσφέρουν αίμα για τους τραυματίες.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2004, σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών συγκλόνισε την επαρχία αλ Χοσέιμα, 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ραμπάτ, προκαλώντας τον θάνατο 628 ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές.

Στις 29 Φεβρουαρίου του 1960, σεισμός είχε καταστρέψει στην Αγκαντίρ, στις δυτικές ακτές του Μαρόκου, και είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης.

Διαβάστε ακόμα

Άλλαξε «πίστα» η Ελλάδα: Ανάπτυξη, σταθερότητα και σοβαρότητα έφεραν την αναβάθμιση

«Τιμές – φωτιά» για το ελαιόλαδο – Πόσο μπορεί να ακριβύνει ακόμη, ανησυχία για ελλείψεις

Μύκονος VS Σαντορίνη: Οι δύο πιο απολαυστικές εμπειρίες φαγητού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""