Το εργοστάσιο αρωματικών κεριών Mayfield Consumer Products έγινε τάφος για τουλάχιστον 90 εργαζόμενους που έκαναν τη βάρδιά τους, το βράδυ της Παρασκευής, την ώρα που χτύπησε ο ανεμοστρόβιλος.
Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων που δημοσιεύει το NBC News, όταν ήχησαν οι πρώτες προειδοποιητικές για ανεμοστρόβιλους σειρήνες έξω από το εργοστάσιο, στις 17.30 τοπική ώρα, αρκετοί από τους 110 εργαζόμενους που είχαν βάρδια εκείνη την ώρα, ζήτησαν να φύγουν νωρίτερα για να προλάβουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, πριν χτυπήσει ο ανεμοστρόβιλος.
Όμως, οι απαντήσεις που έλαβαν από το διευθυντικό προσωπικό ήταν αρνητικές. Μάλιστα, η 21χρονη Emery McKayla δήλωσε ότι άκουσε επόπτες να απαντούν σε τέσσερις συναδέλφους της: «Αν φύγετε, το πιθανότερο είναι να απολυθείτε.»
Ελάχιστοι αγνόησαν τις απειλές και εγκατέλειψαν το εργοστάσιο.
Οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα πόστα τους. Και έμειναν εκεί, μέχρι που τελικά, περίπου τέσσερις ώρες μετά, χτύπησε ο ανεμοστρόβιλος που ισοπέδωσε το εργοστάσιο.
Ο Elijah Johnson, 20 ετών, κατήγγειλε ότι τον απείλησαν ευθέως με απόλυση εάν έφευγε. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι διευθυντές ξεκίνησαν σειρά τηλεφωνημάτων για να διαπιστώσουν ποιοι είχαν φύγει.
Η 29χρονη Haley Conder δήλωσε ότι την πρώτη φορά που ζήτησε να φύγει ο προϊστάμενός της επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας για να μην το επιτρέψει.
Η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες. «Είναι απολύτως αναληθείς» δήλωσε ο Bob Ferguson, εκπρόσωπος της Mayfield Consumer Products. «Οι υπάλληλοι μπορούν να φύγουν οποιαδήποτε ώρα θελήσουν και να επιστρέψουν την επόμενη ημέρα. Είναι πολιτική που εφαρμόζουμε μετά την έναρξη της πανδημίας.»
Ο 37χρονος Mark Saxton, χειριστής ανυψωτικού, είπε ότι θα προτιμούσε να είχε φύγει, αλλά δεν του δόθηκε αυτή η επιλογή. «Αυτό είναι το θέμα. Θα έπρεπε να μπορούσαμε να φύγουμε» είπε ο Saxton. «Η πρώτη προειδοποίηση ήρθε και μας έβαλαν να πάμε στο διάδρομο. Μετά την προειδοποίηση, μας έβαλαν να επιστρέψουμε στη δουλειά. Δεν μας πρότειναν ποτέ να πάμε σπίτι.»
Η δεύτερη προειδοποιητική σειρήνα ήχησε στις 21.00. «Δεν μπορείτε να φύγετε. Πρέπει να μείνετε» περιγράφει η Conder ότι της απάντησε ο διευθυντής, όταν ζήτησε για δεύτερη φορά να φύγει.
Λίγη ώρα αργότερα, και καθώς ο ανεμοστρόβιλος πλησίαζε, οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στις τουαλέτες και τα φώτα άρχισαν να τρεμοπαίζουν.
Η τραγωδία είχε ξεκινήσει. Ο ανεμοστρόβιλος μετέτρεψε σε συντρίμμια το εργοστάσιο, που αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στο Κεντάκι. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 90 νεκρούς, υπάρχουν όμως φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς οκτώ εργαζόμενοι αγνοούνται.
Διαβάστε ακόμη:
Ξεκινά το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό
Έρευνα ICAP/ΕΕΑ: Κι όμως τα περίπτερα είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν στην πανδημία
Μετάλλαξη Όμικρον: Αγωνία των ειδικών για τα κρούσματα και τη διασπορά