Το όριο πείνας της Τουρκίας ανήλθε σε 19.271 τουρκικές λίρες ή 508,08 ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Συνομοσπονδίας Τουρκικών Συνδικάτων (Türk-İş).

Πρόκειται για έναν αριθμό που υποδεικνύει το ελάχιστο μηνιαίο χρηματικό ποσό που χρειάζεται για να σωθεί μια τετραμελής οικογένεια που ζει στην Άγκυρα από την πείνα τον Αύγουστο.

Σε μηνιαία βάση, το όριο πείνας αυξήθηκε κατά 0,19%, όμως κατ’ έτος η αύξηση ανέρχεται σε 57,99%. Εν τω μεταξύ, το όριο της φτώχειας στη χώρα έφτασε τις 62.772 λίρες (1.654,98 ευρώ) τον Αύγουστο.

Το όριο της φτώχειας δείχνει τα χρήματα που χρειάζονται ώστε μια τετραμελής οικογένεια να τραφεί επαρκώς και υγιεινά, και να καλύψει επίσης τις δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης όπως ρούχα, ενοίκιο, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, μεταφορές, εκπαίδευση και υγεία.

Αυτά τα στατιστικά έχουν μία σημασία ως προς το μέγεθός τους κατά μόνας. Αποκτούν όμως αληθινή σημασία, όταν παρατεθεί δίπλα τους ο κατώτατος μισθός, ο οποίος στην Τουρκία ανέρχεται σε 17.002 λίρες, ήτοι 448,26 ευρώ. Δηλαδή, αν υποτεθεί ότι ένας Τούρκος πολίτης αμείβεται με ποσό που ισούται με τρεις κατώτατους μισθούς, σημαίνει ότι αμείβεται με 51.006 λίρες (1.344,78 ευρώ). Αυτό με τη σειρά του δείχνει ότι και πάλι ένας τέτοιος «καλοπληρωμένος» Τούρκος είναι ακόμα κάτω από το όριο της φτώχειας!

Εν τω μεταξύ, το κόστος ζωής για έναν άγαμο εργαζόμενο ανέρχεται σε 24.692 τουρκικές λίρες σύμφωνα με τα στοιχεία της Türk-İş.

Επιμένει η ακρίβεια

Αντίστοιχα, οι τιμές του γάλακτος και του τυριού παρέμειναν ίδιες σε ένα μήνα, καθώς οι τιμές του γιαουρτιού αυξήθηκαν κατά 1,83%. Οι τιμές του μοσχαρίσιου και του αρνίσιου κρέατος αυξήθηκαν κατά 1,44% και 2,95%, αντίστοιχα. Οι τιμές του κρέατος κοτόπουλου αυξήθηκαν κατά 7% και των αυγών κατά 12,69%.

Η μέση τιμή ανά κιλό λαχανικών ήταν 29,56 λίρες τον Αύγουστο και για τα φρούτα ήταν 60,83 λίρες.

Το κρατικό Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK) ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε σε 61,78% τον Ιούλιο. Το TÜİK είναι ευρέως γνωστό ότι δεν λαμβάνει υπόψη του όλα τα στοιχεία που καθορίζουν το ποσοστό του πληθωρισμού σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Αντιθέτως, αφήνει έξω διάφορα προϊόντα και δείκτες από το καλάθι του πληθωρισμού, ώστε να «μαζεύει» όσο γίνεται τα νούμερα.

Από την άλλη, η ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα για τον πληθωρισμό ENAG, η οποία αποτελείται από οικονομολόγους, οι οποίοι εδώ και πάνω από μία δεκαετία δημοσιεύουν τα δικά τους στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 100,88%.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Αυξάνει την τιμή στόχο για τον S&P 500 στις 6.300 μονάδες (γραφήματα)

Η οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση μολύνει τις πόλεις

ΚΕΠΕ: Υποχώρησε το Σεπτέμβριο ο δείκτης «φόβου» για την ελληνική αγορά (διαγράμματα)

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα