Δεν είναι και τόσο εύκολα, όπως δείχνουν, τα πράγματα σχετικά με τις προεδρικές εκλογές τον Μάιο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αρχίσει ήδη να «παίρνει τα μέτρα» του γι’ αυτό.
Ο Ερντογάν συνεχίζει την επιθετική ρητορική τόσο ενάντια της Ελλάδας όσο και ενάντια της Δύσης, με την οποία ανοίγει νέα συγκρουσιακά μέτωπα, καθώς προσπαθεί να «στρέψει» αλλού την προσοχή του τουρκικού λαού που αγανακτεί εξαιτίας του πληθωρισμού και της ακρίβειας.
Η μερική (αν και προσωρινή, όπως εκτιμάται) επαναξιολόγηση της στρατηγικής των ΗΠΑ, απέναντι στην Τουρκία, έχει θορυβήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πρώτα ήρθε αντιμέτωπος με την άρνηση της αμερικανικής διοίκησης να του παρέχει την πολυπόθητη δέσμευση για τα F-16. Έπειτα ήρθε και το ξεκάθαρο μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τα F-35: Δεν τίθεται θέμα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα.
Αυτό που «ξεχείλισε το ποτήρι», φέρνοντας στο «κόκκινο» τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, ήταν το μήνυμα όλο νόημα που εξέπεμψε η αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφαλείας, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουαλάντερ, μετά την απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει επ’αόριστον τις συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Στο «κόκκινο» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά το μπλόκο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Η Γουαλάντερ, διεμήνυσε στην Τουρκία ότι πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν το ρόλο που καλείται να παίξει το Κογκρέσο στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Κι αυτό την ώρα που ο γερουσιαστής Μενέντεζ, έχει κάνει ξεκάθαρο ότι θα μπλοκάρει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, εξηγώντας πως η πώληση μπορεί να απελευθερωθεί «αν και μόνο αν η Τουρκία εγκαταλείψει την επιθετική της στάση έναντι τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κύπρου, όσο και άλλες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι αντίθετες στα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας ασφάλεια».
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε για το πώς η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 υπό το βάρος των νέων δεδομένων που δημιουργούνται μετά την άρνηση της Άγκυρας να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Αμερικανίδα υφυπουργός απάντησε ότι «σε κάθε ευκαιρία το υπουργείο Άμυνας εγείρει ακριβώς τα ίδια θέματα στους Τούρκους συμμάχους μας και ενισχύει (το μήνυμα) ότι στις δημοκρατικές διαδικασίες που υποστηρίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, το Κογκρέσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, και πρέπει λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν».
Από την πλευρά της, υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, δεν φάνηκε να μετακινείται σε άλλο μήκος κύματος. Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θέτουν συνεχώς το ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην τουρκική πλευρά, την οποία έχουν ενημερώσει ότι η στήριξη του Κογκρέσου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ασφάλειας της. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «σχεδόν όλοι (οι σύμμαχοι μας) έχουν επικυρώσει (το πρωτόκολλο της ένταξης) με την εξαίρεση της Ουγγαρίας και της Τουρκίας. Αυτό (το θέμα) προκύπτει σε κάθε συνομιλία που έχουμε με την Τουρκία και προσπαθήσαμε με τους Σουηδούς, όπως γνωρίζετε, να υποβάλουν έναν οδικό χάρτη που θα επεξεργαστούν με την Τουρκία. Έχουν εκπληρώσει πολλά από αυτά τα ορόσημα και συνεχίζουν να προσπαθούν να κάνουν περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε πει το ίδιο στους Τούρκους συμμάχους μας, καθώς, όπως μόλις είπατε, χρειαζόμαστε την υποστήριξη αυτού του Κογκρέσου για να προχωρήσουμε στη βελτίωση της ασφαλείας που πιστεύουμε ότι χρειάζονται ως σύμμαχοι. Το Κογκρέσο είναι πιθανό να εξετάσει πολύ πιο ευνοϊκά το θέμα μετά την επικύρωση».
Από την πλευρά της, η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την παράδοση F-16 στην Τουρκία έως ότου η Άγκυρα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον αναγνώρισε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη αμυντική σύμβαση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «νομίζω ότι αρκετοί συνάδελφοί μου συμμερίζονται αυτή την ανησυχία. Ξέρω ότι υπάρχουν άλλα θέματα γύρω από τα F-16, αλλά θέλω απλώς να το βάλω στο τραπέζι ως μία από τις ανησυχίες που έχω. Νομίζω ότι η Σουηδία κινήθηκε πολύ εύστοχα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που συζητήθηκαν με την Τουρκία όσον αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, και ότι δυστυχώς ο Πρόεδρoς Ερντογάν εκμεταλλεύεται αυτό το θέμα. Φαίνεται ότι το κάνει για να εξυπηρετήσει τα εσωτερικά του πολιτικά συμφέροντα αντί να ασχοληθεί πραγματικά με αυτό που είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ και της συμφωνίας ασφάλειας που χρειαζόμαστε, καθώς υποστηρίζουμε την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας».
Ανοίγει νέα μέτωπα ο Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει θορυβηθεί από την αλλαγή στην στάση των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα του, που αδυνατεί να πάρει το «πράσινο φως» για τα F-16, την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζεται με μαχητικά τελευταίας τεχνολογίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν όσο και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι μέχρι τις κάλπες στις 14 Μαΐου οι εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.
Η ένταση και η ταχύτητα με την οποία καταγγέλθηκαν τα περιστατικά με το κοράνι είναι ενδεικτικά της πρόθεσης να δημιουργηθεί ένα νέο συγκρουσιακό μέτωπο «Δύσης εναντίον Τουρκίας» προκειμένου να εξυπηρετήσει την προεκλογική επικοινωνιακή τακτική του Ερντογάν.
Διαβάστε ακόμη
Ενέργεια: «Καβάλησε» τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ελλάδα
Eunice Energy Group: «Κωδικός αντεπίθεσης» για να κλείσει το… GAP με το project Κοπελούζου