Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προέβη σήμερα σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, τα οποία διαμορφώνονται πλέον στο 10,75% από το 11,25% προηγουμένως.

Πρόκειται για την μικρότερη μείωση κατά τη διάρκεια του επτάμηνου κύκλου πολιτικής χαλάρωσης, που εφαρμόζει η τράπεζα, αλλά και πάλι υπάρχει το ρίσκο σχετικά με την αντίδραση των αγορών καθώς οι αντοχές των επενδυτών για χαμηλότερο κόστος δανεισμού αρχίζουν να μειώνονται.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα κάθε παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στην κατεύθυνση μείωσης των επιτοκίων επιφέρει πτώση του τουρκικού νομίσματος και την επακόλουθη προσπάθεια στήριξής του με τελικό αποτέλεσμα το «κάψιμο» δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κεντρική τράπεζα έχει προγραμματίσει 12 συνεδριάσεις για το 2020, ενώ το 2019 οι συνεδριάσεις ήταν οχτώ,
γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που έχει ο πληθωρισμός για την τουρκική οικονομία.

«Η σημερινή απόφαση φωτίζει τις προτεραιότητες της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε ο Φοίνιξ Καλέν, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale SA στο Λονδίνο. «Φαίνεται ότι η αναζωπύρωση της πιστωτικής επέκτασης – ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις – είναι ο πρωταρχικός στόχος», ανέφερε σχετικά με τα διάφορα μέτρα που έλαβαν οι αρχές για να παρεμποδίσουν την υποχώρηση του νομίσματος.

Το 2019, τα επιτόκια έπεσαν 1.200 μονάδες βάσης από το 24% στο 12%, όπως αναφέρει το Anadolu.

Οι πολιτικές επιτοκίων σε παγκόσμια κλίμακα:

Πηγή: Bloomberg

«Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τις προοπτικές του πληθωρισμού, η επιτροπή αποφάσισε να προβεί σε μια πιο συντηρητική περικοπή του επιτοκίου. Σε αυτό το σημείο, η σημερινή στάση της νομισματικής πολιτικής παραμένει συνεπής με την προβλεπόμενη πορεία αποπληθωρισμού», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Πληθωρισμός

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε σε επίπεδο άνω του 25% το 2018, μειώθηκε σταδιακά το 2019, από 20,35% τον Ιανουάριο σε 8,55% τον Οκτώβριο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε σε 12,15% τον Ιανουάριο του 2020, από 11,84% το Δεκέμβριο του 2019.

Η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε πως η πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να είναι αντίστοιχη με τις εκτιμήσεις της στο τέλος του 2020, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

«Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να πετύχει τον στόχο της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εκτιμήσεις της τράπεζας είναι ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 8,2% το 2020 και στο 5,4% το 2021.

Πηγή: Bloomberg

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, φθάνοντας το 12,2% τον Ιανουάριο. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα παραμείνει ανεβασμένη το πρώτο τρίμηνο, και θα κινηθεί περίπου στο 11,5%, προτού αρχίσει να επιβραδύνεται και τελικά πέσει σε μονοψήφιο το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα έχει χάσει 2% φέτος ενώ τα τελευταία δύο χρόνια είχε καταγράψει πτώση 36%. Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι η λίρα θα χάσει περίπου 20% το 2020.

Χθες η τουρκική λίρα έφτασε στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Μάιο έναντι του αμερικανικού δολαρίου, την ώρα που οι επενδυτές ανέμεναν τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας ενώ παράλληλα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ της Συρίας.

Αρκετοί επενδυτές ανησυχούν και για το ενδεχόμενο μεγαλύτερων συγκρούσεων στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας. Η Τουρκία έχει θέσει προθεσμία στις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης έως το τέλος του μήνα, προκειμένου να υποχωρήσουν από τις θέσεις που σήμερα κατέχει η Τουρκία.

Xθες, το τουρκικό νόμισμα έφτασε στις 6,0695 λίρες έναντι του δολαρίου στις 11:17 ώρα Ελλάδας έχοντας υποχωρήσει έως τις 6,0710 λίρες από τις 6,0485 στις οποίες βρισκόταν κατά το προχθεσινό κλείσιμο. Η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί στις 6.0686 λίρες.

Επιπλέον, διεθνή funds βάζουν στοιχήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ότι η ισοτιμία της λίρας ως τον Αύγουστο θα έχει καταρρεύσει πιο χαμηλά κι από το αρνητικό τους ρεκόρ.

Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές δυσκολεύουν τους ξένους επενδυτές να στοιχηματίζουν ενάντια στο νόμισμα μειώνοντας το ποσό των συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων (swap) και παραγώγων που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι τράπεζες με μη κατοίκους Τουρκίας. Επιπλέον, οι τράπεζες έχουν κατακλύσει την αγορά με δολάρια, ως μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί το νόμισμα.

Αυτή τη στιγμή (16:50μμ) η λίρα βρίσκεται στις 6.0842 έναντι του δολαρίου.

Η οικονομική ανάκαμψη «συνεχίζεται» παρά τα προβλήματα

Η τουρκική κεντρική τράπεζα τόνισε την αδυναμία των επενδύσεων και της απασχόλησης στη χώρα, αλλά έκανε λόγο για τάση προς την οικονομική ανάκαμψη.

«Καθώς η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην οικονομική ανάπτυξη μειώνεται, η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί με τη βοήθεια της συνεχιζόμενης διαδικασίας αποπληθωρισμού και της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών» πρόσθεσε η τουρκική κεντρική τράπεζα.

«Διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας να μειώσουμε τα επιτόκια και τον πληθωρισμό», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 18 Φεβρουαρίου.

Είπε επίσης ότι ελπίζουμε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα υπερβεί το στόχο του 5% που θέτει η κυβέρνηση για το 2020.