Μετά τους στρατιωτικούς, τα σώματα ασφαλείας, τους δημοσίους υπαλλήλους, ακόμη και πανεπιστημιακούς ήρθε η σειρά των δημοσιογράφων να αντιμετωπίσουν την επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αποτέλεσμα τουρκικό δικαστήριο να διατάξει την προφυλάκιση 17 δημοσιογράφων, οι οποίοι κατηγορούνται για σχέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υποκινητή της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
Οι 17 δημοσιογράφοι διώκονται με την κατηγορία ότι ανήκουν σε «τρομοκρατική οργάνωση».
Από τους 21 δημοσιογράφους που προσήχθησαν ενώπιον δικαστηρίου την Παρασκευή, στους 17 απαγγέλθηκαν κατηγορίες και τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που δόθηκε εντολή να προφυλακιστούν είναι η Ναζλί Ιλιτζάκ, πρώην βουλευτής, η οποία απολύθηκε από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah το 2013 διότι επέκρινε τους υπουργούς που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλο διαφθοράς -η έρευνα για το οποίο ενορχηστρώθηκε, κατά την κυβέρνηση στην Άγκυρα, από τον Γκιουλέν.
Ο Μπουλέντ Μουμάι, πρώην διευθυντής της εφημερίδας Hürriyet, πολύ γνωστός στον χώρο των τουρκικών ΜΜΕ, ήταν αντίθετα ανάμεσα στα πρόσωπα που αφέθηκαν ελεύθερα.
Τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαζικών εκκαθαρίσεων που είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία.
Η κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο 130 και πλέον μέσων ενημέρωσης, ενώ έχουν εκδοθεί περίπου 90 εντάλματα σύλληψης σε βάρος δημοσιογράφων, μέτρα που επικρίνονται εντονότατα από μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.