Η Τουρκία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην παγκόσμια αγορά μελιού, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά την Κίνα ως κύριος προμηθευτής. Η ετήσια παραγωγή της φτάνει τους 115.000 τόνους, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% της παραγωγής της Κίνας. Μαζί με την Κίνα και την Τουρκία, στην κορυφή των κορυφαίων παραγωγών μελιού συγκαταλέγονται επίσης η Αιθιοπία, το Ιράν και η Ινδία.

Στην Τουρκία υπάρχουν περίπου 100.000 μελισσοκόμοι με περίπου εννέα εκατομμύρια κυψέλες. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Γεωργίας, περίπου 500 εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στη μελισσοκομία, με τον ετήσιο τζίρο τους να ανέρχεται περίπου στα 270 εκατ. ευρώ. Η Τουρκία είναι σημαντικός προμηθευτής μελιού της Γερμανίας. Μετά τις ΗΠΑ, η Γερμανία είναι ο δεύτερος σε ποσότητα εισαγωγέας τουρκικού μελιού.

Ο τομέας της μελισσοκομίας στην Τουρκία αντιμετωπίζει ωστόσο πρωτοφανή κρίση. Στη χώρα παράγεται ολοένα και περισσότερο νοθευμένο μέλι, αναγκάζοντας τις τουρκικές διωκτικές αρχές να αναλάβουν δράση. Τους τελευταίους μήνες αρκετοί τόνοι νοθευμένου μελιού κατασχέθηκαν σε πολυάριθμες αστυνομικές εφόδους.

Άγκυρα: Κέντρο παραγωγής νοθευμένου μελιού

Ο τούρκος παραγωγός Γιακούπ Κοτίλ έχει εμπειρία 25 ετών Εικόνα: Harun Ozalp/Anadolu/picture alliance

Κατά τη διάρκεια εφόδου στην Άγκυρα τον περασμένο Σεπτέμβριο εντοπίστηκαν 8.150 τόνοι γλυκόζης, φρουκτόζης και ζάχαρης, αλλά και 100.000 ετικέτες διαφόρων εμπορικών σημάτων μελιού. Άγνωστη παραμένει ωστόσο η πραγματική έκταση της παραγωγής νοθευμένου μελιού στην Τουρκία.

Συνήθως το νοθευμένο μέλι αναμειγνύεται με σιρόπι ζάχαρης. Εάν ένα προϊόν περιέχει τεχνητά αρώματα, χρωστικές ουσίες, γλυκαντικά, γλυκόζη, σιρόπι καλαμποκιού ή τεχνητή κηρήθρα, δεν επιτρέπεται να πωλείται ως μέλι. Όταν αυτό συμβεί παρόλα αυτά, τότε χαρακτηρίζεται παραποιημένο ή νοθευμένο. Το τελευταίο τρίμηνο του 2024, το τουρκικό υπουργείο Γεωργίας δημοσίευσε καταλόγους, στους οποίους γίνεται λόγος για 43 παραγωγούς νοθευμένου μελιού στην Τουρκία. Η Άγκυρα θεωρείται κέντρο παραγωγής νοθευμένου μελιού της χώρας.

Ο Ζίγια Σαχίν, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Τούρκων Μελισσοκόμων (TAB), θεωρεί ότι το υπουργείο Γεωργίας έχει ευθύνη για την κατάσταση και ζητά περισσότερους ελέγχους και υψηλότερες ποινές: «Το πρόβλημα είναι η έλλειψη κανονισμών. Οι μελισσοκόμοι μας είναι οργισμένοι και ρωτούν γιατί δεν λαμβάνουμε μέτρα. Όμως δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα ελέγχου. Δεν μου επιτρέπεται καν να ρωτήσω στον δρόμο αν ένα μέλι είναι γνήσιο ή όχι», δήλωσε ο Ζίγια Σαχίν στην DW.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle