Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε η Τουρκία τον Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο συνέβη μόλις για δεύτερη φορά από τα τέλη του 2021.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό κατά 1,9 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg περί 1,4 δισ. δολαρίων.
Παράλληλα, οι αρχές της γειτονικές χώρας αναθεώρησαν επί τα βελτίω το έλλειμμα του Αυγούστου, το οποίο προσδιορίστηκε στα 357 εκατ. δολάρια.
Η βελτίωση των στοιχείων καταδεικνύει ότι η τάχιστη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής (αύξηση επιτοκίων) οδηγεί σε μείωση της ζήτησης για ξένα αγαθά, λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού και της κάμψης στην εγχώρια πιστωτική ανάπτυξη.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να προβλέπει έλλειμμα 4% στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το σύνολο του 2023 και 3,1% για το σύνολο του 2024.
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην τουρκική λίρα, μέσω της αύξησης των επιτοκίων, θεωρείται επίσης απαραίτητη για τη μείωση των αγορών χρυσού, οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Υπενθυμίζεται ότι αρκετά νοικοκυριά έχουν στραφεί στα ασφαλή επενδυτική καταφύγια, όπως είναι ο χρυσός, προκειμένου να θωρακιστούν έναντι της κατάρρευσης της λίρας και της εκτόξευσης του πληθωρισμού.
Η επιβράδυνση των εισαγωγών χρυσού τον Σεπτέμβριο (1,4 δισ. δολάρια από 3 δισ. δολάρια τον Αύγουστο) διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στα στοιχεία του ισοζυγίου, κάτι στο οποίο συνέδραμε και η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων στις τουρκικές τράπεζες (στο 45% από 24% προηγουμένως).
Υπενθυμίζεται ότι, χάρη στη νέα οικονομική πολιτική της Άγκυρας, το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας έχει αυξηθεί στο 35% (από μόλις 8,5% τον περασμένο Μάρτιο), σε μια προσπάθεια στήριξης του εγχώριου νομίσματος και αναχαίτισης του σταθερά υψηλού πληθωρισμού.
Διαβάστε ακόμα
Οίκος Μεταξά – Rémy Cointreau: Η αναγέννηση του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον πλανήτη (pics)
Πλειστηριασμοί: Τα ιστορικά ονόματα και τα… μαγαζιά-φιλέτα που βγαίνουν στο σφυρί (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ