H Τουρκία υιοθετεί ένα μέτρο ενάντια στις επιπτώσεις του πληθωρισμού με στόχο να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις πιο σαφή εικόνα για τα κέρδη τους εν μέσω των ταχύτερων αυξήσεων στις τιμές τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Ειδικότερα, το εν λόγω μέτρο σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, θα βοηθήσει τη φορολόγηση των εταιρειών των οποίων οι ισολογισμοί είναι «φορτωμένοι» με μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία όπως τα ακίνητα και εκείνων που δανείστηκαν κατά πολύ την περίοδο που η προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προωθούσε την παροχή φθηνών εταιρικών δανείων ενόψει των εκλογών του περασμένου Μαΐου.
Οι μικρότερες εταιρείες που στηρίχθηκαν περισσότερο στα ίδια κεφάλαια παρά στο χρέος θα έχουν χαμηλότερη φορολογική υποχρέωση με τους αναθεωρημένους ισολογισμούς τους. Οι δε, επιχειρήσεις πίεζαν για το μέτρο αυτό εδώ και καιρό, επισημαίνοντας ότι η μη συνεκτίμηση του πληθωρισμού οδηγεί σε άδικη φορολόγηση των κερδών. Ωστόσο, το πρόβλημα προήλθε από την επιμονή της Τουρκίας να διατηρεί τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα πριν τις προεδρικές εκλογές, μια πολιτική που προκάλεσε την εκτίναξη των τιμών.
«Δεν είναι δίκαιο να φορολογείται η πλασματική αύξηση των κερδών λόγω του πληθωριστικού περιβάλλοντος», δήλωσε ο Sekib Avdagic, επικεφαλής του εμπορικού επιμελητηρίου της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας.
«Η λογιστική του πληθωρισμού έχει γίνει «επιτακτική ανάγκη» που θα βοηθήσει να σταματήσει η διάβρωση του κεφαλαίου», είπε. Η λογιστική που προσαρμόζεται στον πληθωρισμό περιλαμβάνει την προσαρμογή των οικονομικών καταστάσεων ώστε να αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο των ακραίων μεταβολών των τιμών στην αγοραστική δύναμη και την κερδοφορία και επηρεάζει τη φορολόγηση των λεγόμενων μη νομισματικών περιουσιακών στοιχείων. «Θα παρέχει μια σαφέστερη, πιο ρεαλιστική εικόνα των κερδών», δήλωσε ο Tuna Cetinkaya, γενικός διευθυντής της Colendi Securities με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Με την αλλαγή στον υπολογισμό των εταιρικών κερδών θα επηρεαστούν τα πάντα, από τις πληρωμές φόρων έως τα μερίσματα και τους πολλαπλασιαστές αποτίμησης. «Οι προσαρμογές θα επηρεάσουν άμεσα το φορολογητέο εισόδημα», δήλωσε ο Murat Alsan, επικεφαλής της KPMG Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που η Τουρκία απαίτησε από τις εταιρείες να προσαρμόσουν τους ισολογισμούς τους στον υψηλό πληθωρισμό ήταν το 2004. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια επιπλέον πρόκληση, καθώς οι νέοι κανόνες θα είναι μια μακρινή ανάμνηση για τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών των επιχειρήσεων.
Η εφαρμογή αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2026, λαμβάνοντας υπόψη το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει την επιστροφή του πληθωρισμού σε μονοψήφια επίπεδα μόνο στο τέλος του συγκεκριμένου έτους, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή ήταν πάνω από 61% τον Οκτώβριο.
Διαβάστε ακόμη:
Πυκνώνουν τα σύννεφα στην Ευρωζώνη – Ποια στοιχεία δείχνουν ύφεση (γραφήματα)
Ακτοπλοΐα: Τι φέρνει η επόμενη μέρα μετά τη συγχώνευση Attica – ANEΚ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ