search icon

Διεθνή

Τουρκία: Μετά την κατάρρευση της λίρας οι πολίτες βρίσκουν καταφύγιο στα κρυπτονομίσματα – Ανθίζει η αγορά crypto

Οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα στην Τουρκία λόγω της οικονομικής ύφεσης που βιώνει η χώρα τους τελευταίους μήνες - Περίπου 5 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες διαθέτουν επί του παρόντος λογαριασμούς συναλλαγών κρυπτονομισμάτων

Το τελευταίο διάστημα, η έλλειψη εμπιστοσύνης των Τούρκων πολιτών στο επίσημο νόμισμα της χώρας, έχει συμβάλλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος γύρω από την αγορά κρυπτονομισμάτων, παρά την αυξημένη αντίθεση της κυβέρνησης.

Στα γραφεία του AltCoin, ενός κόμβου κρυπτονομισμάτων ο οποίος βρίσκεται σε ένα μικρό στενό της πολυσύχναστης Κωνσταντινούπολης, δύο μεγάλες ψηφιακές οθόνες δείχνουν live την αξία μεγάλων κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin και το Ethereum.

«Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε εμάς. Άλλοι είναι πλούσιοι, άλλοι είναι φτωχοί. Αλλά ο στόχος είναι ο ίδιος για όλους. Να αυξήσουν τα κέρδη τους. Αρκετοί ωστόσο, λανθασμένα πιστεύουν πως εάν επενδύσουν εκατό δολάρια, θα βγάλουν αυτομάτως, ένα εκατομμύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον guardian, ένας εκ των ιδρυτών της AltCoin, γνωστός με το ψευδώνυμο Shark.

«Πολλοί έρχονται εδώ για να τους μάθουμε στην τεχνική πλευρά της κρυπτογράφησης και στη συνέχεια, να αρχίσουν να επενδύουν», είπε. Το AltCoin ιδρύθηκε για να διδάξει στους Τούρκους πολίτες πώς να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, τα οποία παρέχουν μια ψηφιακή, αποκεντρωμένη εναλλακτική λύση στο κύριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα μέλη της AltCoin, σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, έχουν εκπαιδεύσει περισσότερα από 300 άτομα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα στην Τουρκία ιδίως, κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης που βιώνει η χώρα τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της οποίας η αξία της λίρας υποβαθμίζεται συνεχώς. Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε πρόσφατα πάνω από το 30%, υψηλό δύο δεκαετιών.

Το γεγονός έχει προκαλέσει την οργή της κυβέρνησης, ιδιαίτερα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε σε πόλεμο κατά του Bitcoin» και πρόσφατα παρουσίασε ένα πρόγραμμα για να ενθαρρύνει τους Τούρκους πολίτες να εμπιστευτούν και πάλι την τουρκική λίρα αλλά και τις τράπεζες.

Ειδικότερα, έπειτα από την απότομη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα νέο χρηματοδοτικό σχέδιο για να ενθαρρύνει τους πολίτες να καταθέσουν τα χρήματά τους σε τουρκικές τράπεζες αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την αξία του νομίσματος. Το σχέδιο έχει προσελκύσει 90 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες σε καταθέσεις, αλλά ελάχιστα από τα χρήματα αυτά φέρεται να προέρχονται από ξένο νόμισμα.

Αξίζει μάλιστα, να τονιστεί στο σημείο αυτό, πως η κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε τη χρήση των κρυπτονομισμάτων για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Οι πολίτες ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν την δυνατότητα να επενδύουν στην αγορά crypto.

Για τους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, η αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνητικές λύσεις ανοίγει το δρόμο στα ψηφιακά νομίσματα υποστηρίζοντας πως τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν την καλύτερη εναλλακτική λύση στην τουρκική λίρα.

Αρκετά ανταλλακτήρια, όπου οι πολίτες μπορούν να ανταλλάσσουν λίρες ή συνήθως δολάρια ΗΠΑ για κρυπτονομίσματα, έχουν κλείσει τους τελευταίους μήνες εν μέσω σύγχυσης σχετικά με το νομικό καθεστώς του συγκεκριμένου κλάδου. Αλλά για κάποιους, η αίσθηση ότι άλλοι γίνονται πλούσιοι υπερτερεί της αίσθησης του κινδύνου.

Ο επενδυτής κρυπτογράφησης με τα αρχικά BG είναι ιδιοκτήτης πρακτορείου ψηφιακών μέσων. Άρχισε να επενδύει σε κρυπτονομίσματα το 2017. «Ακόμα και η μητέρα μου μου ζητά να τη βοηθήσω να επενδύσει στο Bitcoin τώρα», είπε. «Αυτό ξεκίνησε από τους νέους και τώρα ενδιαφέρονται οι μεγαλύτεροι. Δίνουν τα χρήματά τους στα παιδιά τους ή στους νεότερους και λένε: «Επενδύστε αυτό για μένα, να δούμε πώς θα πάει» υποστηρίζει.

Το πραγματικό μέγεθος της αγοράς κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς πολλά από τα στοιχεία παράγονται από την ίδια τη βιομηχανία. Το Bitcoin.com, ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος που σχετίζεται με το κρυπτονόμισμα, ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι η Τουρκία είχε ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο συναλλαγές την ημέρα. Υπολογίζεται ότι 5 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες διαθέτουν επί του παρόντος λογαριασμούς συναλλαγών κρυπτονομισμάτων.

Διαβάστε ακόμα:

Ενεργειακή κρίση: Η βρετανική κυβέρνηση θέλει… 3 μήνες για να εξετάσει τη στήριξη των νοικοκυριών

Το κύμα ακρίβειας έφτασε και στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Η χρονιά της σαμπάνιας – Αστρονομικές πωλήσεις εν μέσω πανδημίας

 

Exit mobile version