Στην Τουρκία έχει εδώ και καιρό σημάνει οικονομικός συναγερμός. Το καθεστώς Ερντογάν κάνει λόγο για false alarm. Όσοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μιλώντας για οικονομική, αλλά και πολιτική κρίση, στοχοποιούνται και σατυρίζονται από το καθεστώς και τον περίγυρο του Τούρκου προέδρου σαν «ψευδοπροφήτες».
Κυβερνητικά στελέχη και κατεθυνόμενα Μίντια συγκρίνουν τις απανωτές προειδοποιήσεις για τον υποτιθέμενο επικείμενο θάνατο του Τούρκου προέδρου που κάθε λίγο και λιγάκι προαναγγέλλεται από διεθνή Μίντια μόνο για να διαψευστεί. Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να ζει και να «βασιλεύει», αλλά η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας έχει οδηγήσει σε μία αδιαμφισβήτητη κρίση που δεν έχει σχέση με παραμύθια με λύκους και πρόβατα.
Οι εξελίξεις στην περιοχή είναι εμφανείς δια γυμνού οφθαλμού. Τα νούμερα είναι αδυσώπητα, δίχως περιθώρια αμφισβήτησης. Το ίδιο η νευρικότητα και αμετροέπεια που χαρακτηρίζει το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο, βλέποντας το τέλος να πλησιάζει, ρέπει προς έναν τυχοδιωκτισμό. Τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο!
Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να καρατομήσει τον υπουργό Οικονομικών Λουτφί Ελβάν αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική. Όσο καταστροφική κι αν αυτή είναι για το τουρκικό νόμισμα. Πρόκειται για την πολιτική μείωσης των επιτοκίων που εκτοξεύει τον πληθωρισμό.
Ο Λουτφί Ελβάλ και ο διάδοχός του
Όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, για τον Τούρκο πρόεδρο το μείζον είναι να υπερθερμαίνει την οικονομία για να επιτύχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Κι αυτό το καταφέρνει. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας μπορεί να φτωχοποιεί τα τουρκικά νοικοκυριά και να επιβαρύνει μεγάλες επιχειρήσεις που είχαν δανειστεί σε συνάλλαγμα, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει εντυπωσιακά τις εξαγωγές και αντιστρόφως μειώνει τις εισαγωγές.
Στον βωμό αυτής της πολιτικής θυσιάστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Λουτφί Έλβαν, ο οποίος εξεδιώχθη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Με απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν, υπουργός Οικονομικών ορίστηκε ο επιχειρηματίας Νουρεντίν Νεμπάτι. Η υποτιθέμενη παραίτηση του Λουτφί Ελβάν έλαβε χώρα μέσα στα άγρια μεσάνυχτα για να αποφευχθούν αντιδράσεις.
Να θυμίσουμε ότι ο «παραιτηθείς» είχε τον περασμένο Νοέμβριο διαδεχθεί τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Τούρκου προέδρου. Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ επέμενε εδώ και εβδομάδες πως αναμενόταν αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία σηματοδοτεί την παρασκηνιακή επαναφορά του γαμπρού. Ο νέος υπουργός, άλλωστε, είναι κολλητός του και η υπουργοποίησή του θα επιτρέψει στον Μπεράτ Αλμπαϊράκ να ελέγχει σκιωδώς τόσο το υπουργείο, όσο και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Οι φήμες περί απομάκρυνσης του Λουτφί Ελβάν είχαν διαψευστεί από την προεδρία, αλλά τελικά αποδείχθηκαν πέρα για πέρα αληθινές. Ο αποπεμφθείς υπουργός, πιεζόμενος και από τις αντιδράσεις των αγορών, φαίνεται ότι δειλά δειλά αμφισβήτησε το θέσφατο, την πολιτική μείωσης των επιτοκίων.
Το ζήτημα της νομισματικής πολιτικής, όμως, όλα δείχνουν ότι έχει μετατραπεί σε ταμπού, το οποίο κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν επιτρέπεται να αμφισβητήσει. Πηγές του κυβερνώντος κόμματος ανέφεραν ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε εξοργιστεί με σχόλια του Λουτφί Ελβάν για τα επιτόκια.
Μιλώντας τον προηγούμενο μήνα σε μέλη του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση, ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να πορευθεί μαζί με αυτούς που τάσσονται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. Ενώ όλοι οι υπουργοί και βουλευτές του AKP εθεάθησαν στις κάμερες να χειροκροτούν τον Ερντογάν, ο υπουργός Οικονομικών ήταν ο μόνος που δεν είχε χειροκροτήσει.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr