Η Τουρκία ενισχύει την παρουσία της στην Αφρική, με το τουρκικό εμπόριο να ανθεί, καθώς οι εξαγωγές  στην Αφρική έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε λιγότερο από μια δεκαετία. Φέτος, η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει μια στρατιωτική συμφωνία για την εκπαίδευση του στρατού και των ειδικών δυνάμεων της Ουγκάντα, καθώς και μια συμφωνία με τη Μοζαμβίκη για την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών.

Ο πιο σημαντικός εταίρος της Τουρκίας στην Αφρική είναι η Σομαλία, όπου ίδρυσε τη μεγαλύτερη ξένη στρατιωτική βάση της στην πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, το 2017. Για χρόνια, η Τουρκία παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση σε Σομαλούς στρατιώτες, που βρίσκονται σε σύγκρουση με την τρομοκρατική ομάδα al-Shabaab, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη χώρα.

Η συμφωνία της Αιθιοπίας με την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλιλάνδης, η οποία δίνει στην πρώτη πρόσβασης σε λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα, παρακίνησε τη Σομαλία να διευρύνει την αμυντική της συνεργασία με την Τουρκία τον Φεβρουάριο και το τουρκικό πολεμικό πλοίο Kinaliada F514 ελλιμενίστηκε στο Μογκαντίσου στις 23 Απριλίου, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει συντονισμένη προσπάθεια για να ενισχύσει το αποτύπωμα της Τουρκίας. Στην Αφρική, η Τουρκία εμφανίζεται ως εναλλακτική λύση στη Ρωσία και την Κίνα. Ωστόσο, ορισμένες από τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αφρική έχουν προκαλέσει επικρίσεις.

Το 2020, ο τουρκικός στρατός παρενέβη για να υποστηρίξει την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Λιβύης και βοήθησε να απωθηθεί ο επελαύνων Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ από την πρωτεύουσα, Τρίπολη. Ορισμένοι είδαν τις προσπάθειες της Τουρκίας ως μέσο για να εξασφαλίσει πρόσβαση σε πόρους και θαλάσσια σύνορα στην περιοχή της Μεσογείου Θάλασσας και να αντιμετωπίσει την επιρροή της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν γίνει ένα ολοένα και πιο δημοφιλές όπλο στις αφρικανικές συγκρούσεις, κάτι που υπογραμμίζεται από την αύξηση κατά 27% της Τουρκίας στις διεθνείς εξαγωγές άμυνας και αεροδιαστημικής το 2023, φτάνοντας το υψηλό ρεκόρ των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» ΤτΕ για τα ακίνητα – Βλέπει συνέχεια στο ράλι και επίπεδα τιμών δυσανάλογα προς τα εισοδήματα

Κλιματική αλλαγή: Ποιες επιπτώσεις έχει ο καύσωνας στην υγεία μας

ΡΑΑΕΥ: «Πράσινο» στη ΔΕΗ για το νέο έργο αντλησιοταμίευσης στην Κοζάνη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ