search icon

Διεθνή

Τουρκία: Εφημερίδα καλεί τους πολίτες να διεκδικήσουν από την Ελλάδα την περιουσία των προγόνων τους (pics)

Τι αναφέρει εφημερίδα της Τουρκίας στο δημοσίευμά της «Οι τίτλοι ιδιοκτησίας των νησιών είναι εδώ»

«Τα αρχεία που χρονολογούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για τα νησιά που η Ελλάδα μετέτρεψε σε αποθήκες όπλων, ενώ έπρεπε να βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς στο Αιγαίο, παραβιάζοντας τις συμφωνίες, σώζονται στην Τουρκία».

Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει η τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak σημερινό δημοσίευμά της, στο οποίο αναφέρει ότι στα αρχεία κτηματογράφησης της Τουρκίας «υπάρχουν 721 κτηματολογικά βιβλία που ανήκουν στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 324 ανήκουν στα νησιά και καλύπτουν τα έτη 1847 και 1912», δείχνοντας ότι προσπαθεί να ανοίξει θέμα «ιδιοκτησίας» στα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο.

«Τα οθωμανικά αρχεία, που ρίχνουν φως σε πολλά ζητήματα της ιστορίας και φέρνουν λύσεις σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, περιέχουν επίσης πληροφορίες για τα νησιά που η Ελλάδα εξόπλισε γρήγορα», γράφει η εφημερίδα.

Στο δημοσίευμά της «Οι τίτλοι ιδιοκτησίας των νησιών είναι εδώ», η Yeni Şafak παραθέτει δηλώσεις του επικεφαλής της Μονάδας Υπηρεσιών Εγγραφής και Έρευνας Περιουσίας στο εξωτερικό, Χακί Σαχίν, ο οποίος λέει μεταξύ άλλων ότι «τα 7 Βιβλία Εγγραφών της Ελλάδας, τα οποία τηρήθηκαν μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα για να οργανωθεί το σύστημα για τα φορολογικά έσοδα του κράτους, η διοίκηση και η οικονομία, είναι ανοιχτά στην έρευνα ντόπιων και ξένων ερευνητών».

Σύμφωνα με τη Yeni Şafak, ο Χακί Σαχίν δήλωσε ότι «στα αρχεία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηματολογίου και Τμήματος Αρχείου Κτηματολογίου υπάρχουν καταγραφές από 26 χώρες. Ανάμεσα σε αυτές, υπάρχουν 1.721 κτηματολογικές εγγραφές που καλύπτουν τα έτη μεταξύ 1847 και 1912, γραμμένα στην Οθωμανική Τουρκική και που σχετίζονται με ιδιωτική περιουσία που ανήκει και στην ελληνική περιοχή».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στα αρχεία αναφέρονται εγγραφές σε Σύρο, Πρέβεζα, Λήμνο, Ρόδο, Κω, Λέσβο, Σαμοθράκη, Χίο, Ψαρά, Λέρο, Κάλυμνο, Ικαρία, Θάσο, Κρήτη, Βελεστίνο, Καρδίτσα, Ρέθυμνο, Ιεράπετρα και αλλού.

«Όσοι έχουν ακίνητα στην Ελλάδα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής αλλοδαπού στην ιστοσελίδα του ιδρύματος», αναφέρει η εφημερίδα. «Οι αιτήσεις που λαμβάνονται από τις αρχές του ιδρύματος εξετάζονται από το αρμόδιο προσωπικό, διενεργείται η απαραίτητη έρευνα μέσω του TARBİS (σ.σ. σύστημα πληροφοριών αρχείων κτηματολογίου) και ο αιτών ενημερώνεται για το αποτέλεσμα. Ο αριθμός των αιτήσεων που έγιναν στο ίδρυμά μας για τα νησιά τα τελευταία 10 χρόνια είναι 95».

Μάλιστα, η εφημερίδα καλεί τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν ακόμη και σε μηνύσεις, αναφέροντας ότι «στα Λαδάδικα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μια οικογένεια έκανε αίτηση για ακίνητα που ανήκαν στους παππούδες της και κατέθεσε μήνυση επικαλούμενη τα έγγραφα αυτού του αρχείου.

Οι ιδιοκτήτες, που δεν μπόρεσαν να έχουν αποτέλεσμα στα ελληνικά δικαστήρια, έφεραν το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε ότι έχει παραβιαστεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και επιδίκασε στην Ελλάδα αποζημίωση».

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Στροφή 180 μοιρών από Σολτς – Θα στηρίξει την έκδοση κοινού χρέους για την ενεργειακή κρίση

Τζέιμι Ντίμον: Έρχεται παγκόσμια ύφεση σε 6-9 μήνες – Βλέπει νέα πτώση στις αγορές

Reds: Δεν κρίνεται εύλογο και δίκαιο το τίμημα των €2,48 ανά μετοχή της Reggeborgh

 

Exit mobile version