search icon

Διεθνή

Τουρκία: Ανάπτυξη 6,7% στο γ’ τρίμηνο

Η γειτονική χώρα παρουσίασε ταχύτερη ανάπτυξη από τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες

Ανάπτυξη 6,7% παρουσίασε η τουρκική οικονομία κατά το γ’ τρίμηνο του έτους, χάρη κυρίως στην αύξηση παραγωγής κατά 41% σε ετήσια βάση στη χρηματοοικονομική βιομηχανία, λόγω της τεράστιας επέκτασης των πιστώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 9,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και η μεταποίηση ενισχύθηκε κατά 8%.

Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα φέτος, δίνοντας οδηγίες στις κρατικές τράπεζες να δανείζουν κάτω από τα επιτόκια της αγοράς και αναγκάζοντας άλλες τράπεζες να μειώσουν το κόστος δανεισμού. Οι πρωτοβουλίες αυτές υποστηρίχθηκαν και από την κεντρική τράπεζα, που διατήρησε τα επιτόκια κάτω από τον ετήσιο πληθωρισμό και αντάμειψε τις τράπεζες για την επίτευξη των στόχων για τα δάνεια.

Το ΑΕΠ αναμενόταν να αυξηθεί κατά 4,8% στο τρίμηνο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις προβλέψεις 14 οικονομολόγων που πήραν μέρος σε έρευνα του Reuters. Δημοσκόπηση του Anadolu προέβλεψε ανάπτυξη 5%.

Η επέκταση της τουρκικής οικονομίας συνοδεύτηκε από μια πτώση της αξίας της λίρας (έχει χάσει περί το 1/4 της αξίας της φέτος), καθώς και από μια μεγάλη πτώση στο εμπορικό ισοζύγιο, που προκάλεσε η ζήτηση για εισαγωγές.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 22% σε ετήσια βάση, αφού υποχώρησαν 36% στους τρεις προηγούμενους μήνες.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 16% μετά από μία πτώση 8%.

Οι απώλειες για τη λίρα και ο διψήφιος πληθωρισμός ώθησαν την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στο 15% από 8,25% τον Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με το β’ τρίμηνο η οικονομία επεκτάθηκε κατά 15,6%. Κατά το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία είχε συρρικνωθεί σε ετήσια βάση κατά 9,9% λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η λίρα κέρδιζε 0,1% με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου στις 7,8281 λίρες/ δολάριο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 76% στα 40,3 δισ. δολ. για το πρώτο δεκάμηνο του έτους. Μόνο τον Οκτώβριο, το έλλειμμα αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 34%, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,4% στα 19,7 δισ. δολ, ξεπερνώντας τις εξαγωγές που αυξήθηκαν κατά 5,6% στα 17,3 δισ. δολ.

Διαβάστε ακόμη:

Ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφώντας τις ρευστοποιήσεις

Στο χείλος της χρεοκοπίας ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας Topshop

SingularLogic: Έκλεισε το deal πώλησης στις Space και Epsilon Net

Exit mobile version