search icon

Διεθνή

Τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες αναμεμειγμένες στα Panama Papers

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για τη "Mοσάκ Φονσέκα"

Moρφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποκαλύψεις των “Panama Papers”, τα οποία εμπλέκουν επιφανείς πολιτικούς, οικονομικούς και αθλητικούς παράγοντες σε όλο τον κόσμο στο μέγα σκάνδαλο που αποκαλύπτει τη “μαύρη τρύπα” της παγκόσμιας οικονομίας. Φορολογικοί και δικαστικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες του πλανήτη με την εταιρεία – κλειδί στην ιστορία αυτή, την “Mοσάκ Φονσέκα” να βρίσκεται στο “μάτι” του κυκλώνα την ώρα που αποκαλύπτεται ότι, μεγάλα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι και αυτά αναμεμειγμένα στο σκάνδαλο.

Τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες κατέφυγαν στις υπηρεσίες της εταιρείας παροχής νομικών υπηρεσιών “Μοσάκ Φονσέκα” που εδρεύει στον Παναμά για να δημιουργήσουν ή να να διαχειριστούν πάνω από 1.200 εταιρείες – βιτρίνες για λογαριασμό των πελατών τους. Ανάμεσά τους, όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα “Suddeutsche Zeitung” που έφερε στο φως το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία είναι η Deutsche Bank, η Commerzbank και η Βank Bayern LB. Για παράδειγμα, έως το 2007 η Deutsche Bank είχε σχέση με πάνω από 400 offshore.

Μετά τις αποκαλύψεις των “Panama Papers”, το Βερολίνο, δια στόματος του Μάρτιν Γέγκερ, εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανακοίνωσε πως ευελπιστεί πως θα κλιμακωθεί ο αγώνας εναντίον του ξεπλύματος χρήματος και της φορολογικής απάτης.

Στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που εμφανίζονται να διαχειρίστηκαν offshore βρίσκονται έξι από τις επτά μεγαλύτερες, και συνολικά 28 από ολόκληρη τη χώρα. Ιδιαίτερη θέση πάντως έχει στα Panama Papers η Siemens, στελέχη της οποίας φαίνεται να είχαν τοποθετήσει το “μαύρο χρήμα” σε εξωχώριες κατά το σκάνδαλο του 2006.

Όπως υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα “Suddeutsche Zeitung”, οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες που εμφανίζονται να είχαν διαχειριστεί υπεράκτιες εταιρείες για λογαριασμό πελατών αναφέρουν πως πλέον έχουν αλλάξει πρακτική. Aπό την πλευρά της, η Commerzbank υποστηρίζει ότι άλλαξε συνειδητά πορεία από το 2008 ενώ η Deutsche Bank επισημαίνει ότι αναγνωρίζει πλήρως τη σημασία αυτού του προβλήματος και βελτίωσε τις διαδικασίες υποδοχής πελατών και επαλήθευσης στοιχείων των προσώπων με τα οποία συναλλασσόμαστε.

Το όνομα της Siemens, που είχε βρεθεί από το 2000 στη δίνη ενός μέγα σκανδάλου δωροδοκιών, αναφέρεται και αυτό στα Panama Papers. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, ποσά που είχαν τοποθετηθεί από στελέχη της εταιρείας σε “μαύρα ταμεία” στη Νότιο Αμερική δεν επέστρεψαν ποτέ στο ταμείο της εταιρείας. Περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και στις Μπαχάμες.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των “Panama Papers”, το επιτελικό στέλεχος των Γερμανών Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ, δήλωσε πως οι τράπεζες μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω υπεράκτιων εταιρειών.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version