Ανεβάζουν… στροφές οι Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθεια τους να βρουν τρόπο στο πλαίσιο του G7 να κατασχέσουν και να αξιοποιήσουν τα «παγωμένα» ρωσικά assets προκειμένου να διασφαλιστούν νέα κονδύλια για τη στήριξη της Ουκρανίας. Μάλιστα, πρόθεση της Ουάσιγκτον είναι το σχέδιο να είναι έτοιμο να δρομολογηθεί μέσα στο Φεβρουάριο, ήτοι κοντά στη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αν και ένα τέτοιο σχέδιο «σκοντάφτει» σε αρκετά εμπόδια, κυρίως από την πλευρά της Ευρώπης, δημοσίευμα των «Financial Times» υποστηρίζει πως η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να προωθήσει το θέμα επιζητώντας από τα τεχνικά κλιμάκια των κρατών μελών του G7 να εργαστούν στην αναζήτηση της σχετικής φόρμουλας. Ήταν δε, βασικό θέμα συζήτησης στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7.
Για την προώθηση του σχεδίου η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει ήδη διασφαλίσει τη στήριξη της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά έτσι ώστε η προκαταρκτικές εργασίες να δρομολογηθούν.
Ωστόσο, τόσο η ΕΕ συλλογικά όσο και μεμονωμένα κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία (η οποία αναλαμβάνει και την προεδρία του G7 το 2024) έχουν ενδοιασμούς τόσο για τη νομιμότητα μιας τέτοιας διαδικασίας όσο και για τα δεδομένα πολύ σκληρά αντίποινα της Ρωσίας.
Σημειωτέον, άλλωστε, πως η πλειονότητα των ρωσικών assets συνολικής αξίας 300 δισ. ευρώ βρίσκονται στην Ευρώπη. Και παρά το γεγονός ότι το θέμα έχει συζητηθεί και στα ευρωπαϊκά φόρουμ, η ΕΕ έχει διστάσει να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, έχοντας περιοριστεί μόνο στην αξιοποίηση των κερδών που παράγονται από τα «παγωμένα» ρωσικά assets σε φορείς όπως το Euroclear.
Πάντως, απώτερος στόχος των Αμερικανών είναι να διοργανωθεί μια ειδική σύνοδος των ηγετών του G7, κοντά στην επέτειο της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία και θα δώσει το πράσινο φως για το σχέδιο.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα εργαστούν πάνω σε τρεις βασικούς τομείς, πρώτον το νομικό υπόβαθρο που θα διέπει το καθεστώς κατάσχεσης, δεύτερον τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή της απόφασης και την αποφυγή πιθανών ρίσκων και τρίτον τη διαμόρφωση των καναλιών μέσα από τα οποία η βοήθεια θα φτάσει στο Κίεβο.
Στα δε, εναλλακτικά σενάρια που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι συμπεριλαμβάνεται από την άμεση κατάσχεση και ρευστοποίηση των assets της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έως την αξιοποίηση της αξίας των εν λόγω assets ως εγγύηση για δάνεια που θα συμπεριληφθούν στη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Πάντως, ειδικά το τελευταίο συνιστά και μια μεγάλη παγίδα, όπως επισημαίνουν όσοι αντιδρούν επιφυλακτικά απέναντι σε ένα τέτοιο σχέδιο. Η παγίδα είναι πως κινδυνεύει να συνδεθεί με τα επίσημα πακέτα βοήθειας που έχουν σκοπό (και προσπαθούν) να δρομολογήσουν άμεσα, μέσα στη νέα χρονιά, τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ προκειμένου να καλύψουν τα πιεστικά δημοσιονομικά κενά που αντιμετωπίζει το Κίεβο. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η πρωτοβουλία δεν μπορεί να αποφέρει αρκετά κονδύλια για να καλύψει το σύνολο της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, όταν ο πόλεμος τερματιστεί.
Όμως, για την Ουάσιγκτον αποτελεί ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία, ένα μήνυμα ενότητας της Δύσης και αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, σε ένα διάστημα που ο πόλεμος έχει εισέλθει σε μια κρίσιμη φάση στρατιωτικά. Και για το λόγο αυτό ασκεί πιέσεις για να συμπέσει χρονικά με τη θλιβερή δεύτερη επέτειο από τη ρωσική εισβολή.
Διαβάστε ακόμη
POS: Τι αλλάζει από 1/1/2024 – Ποιοι κλάδοι θα βρεθούν υποχρεωτικά στο νέο καθεστώς
UBS: Η Fed απειλεί την ελκυστικότητα του δολαρίου – Πόσο θα ευνοηθεί το ευρώ
ΑΑΔΕ: Ο νέος κατάλογος με τους «φορολογικούς παραδείσους»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ