search icon

Διεθνή

Το Ρωσικό εμβόλιο πέτυχε να παράξει αντισώματα, λέει η διεθνής επιθεώρηση Lancet

Τα αποτελέσματα των δυο κλινικών δοκιμών που έγιναν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε 76 συμμετέχοντες έδειξαν ότι το 100% ανέπτυξε αντισώματα στο νέο κορωνοϊό χωρίς σοβαρές παρενέργειες - Πανηγυρίζει η Μόσχα, επιφυλακτική η Δύση

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnic V για τον Covid-19 πέτυχε να προκαλέσει αντίδραση με αντισώματα σε όλους τους συμμετέχοντες στην πρώτη φάση των δοκιμών, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύει σήμερα η γαλλική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Η δημοσίευση χαιρετίστηκε από τις Ρωσικές αρχές ως απάντηση στους επικριτές τους.

Τα αποτελέσματα των δυο κλινικών δοκιμών που έγιναν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε 76 συμμετέχοντες έδειξαν ότι το 100% ανέπτυξε αντισώματα στο νέο κορωνοϊό χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Οι αρχές της χώρας έδωσαν την άδεια για το εμβόλιο που παρέχεται σε δύο δόσεις των Αύγουστο. Είναι η πρώτη χώρα που κάνει κάτι τέτοιο.

“Οι δυο δοκιμές διάρκειας 42 ημερών στις οποίες συμμετείχαν δυο ομάδες 38 υγειών ανθρώπων δεν έδειξαν παρενέργειες στους συμμετέχοντες και επιβεβαίωσαν ότι η χορήγηση του εμβολίου προκαλεί αντίδραση με αντισώματα”, αναφέρει το Lancet.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι χρειάζονται κι άλλες μακράς διάρκειας δοκιμές, μεταξύ των οποίων και κάποιες με θεραπείες placebo, για να επιβεβαιωθεί η μακροπρόθεση ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Το εμβόλιο ονομάστηκε Sputnic προς τιμή του πρώτου δορυφόρου τον οποίο εκτόξευσε η Σοβιετική Ένωση. Δυτικοί ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι δεν είναι ασφαλές εως ότου γίνουν σε αυτό όλες οι διεθνείς δοκιμές και εφαρμοστούν τα διεθνή πρωτόκολλα, αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο η δημοσίευση του σε ένα δυτικό επιστημονικό/ακαδημαϊκό περιοδικό και με την μεγάλη δοκιμή σε 40.000 άτομα που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, οι Ρώσοι αξιωματούχοι πανηγυρίζουν.

“Με αυτή τη δημοσίευση απαντούμε σε όλες της ερωτήσεις που έκανε σχολαστικά η Δύση τις τελευταίες εβδομάδες, με ξεκάθαρο στόχο να μουντζουρώσουν το Ρωσικό εμβόλιο” είπε στο Reuters o Κίριλ Ντιμίτριεφ, ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του εμβολίου.

“Τώρα θα αρχίσουμε εμείς να θέτουμε ερωτήματα για κάποια από τα δυτικά εμβόλια”, πρόσθεσε ο Ντιμίτριεφ στο Reuters.

Η απάντηση της Δύσης

Σε σχόλιο του για τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμώνο καθηγητής Ναόρ Μπαρζάεφ του Κέντρου για την Διεθνή Διαθεσιμότητα Εμβολίασμών του Πανεπιστημίου John Hopkins Bloomberg School of Public Health είπε πως είναι “ενθαρρυντικά αλλά λίγα. Η κλινική αποτελεσματικότητα δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής για κανένα από τα εμβόλια”.

Πάντως η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει μεταξύ 1,5 και 2 εκατ. δόσεις το μήνα μέχρι το τέλος του έτους, και σταδιακά θα αυξήσει την παραγωγή στα 6 εκατομμύρια δόσεις το μήνα.

 

Exit mobile version