Η Κίνα μείωσε τη στάθμιση του αμερικανικού δολαρίου σε ένα καλάθι ξένων νομισμάτων που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της δύναμης του γιουάν, κάτι που θα βοηθήσει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες του Πεκίνου να αποδυναμώσει τη διεθνή κυριαρχία του αμερικανικού νομίσματος σύμφωνα με οικονομολόγους.

Το σύστημα συναλλαγματικών συναλλαγών της Κίνας (CFETS) που ανήκει στην κινεζική κεντρική τράπεζα, μείωσε τη στάθμιση του αμερικανικού δολαρίου σε 21,59% από 22,40% σε ένα βασικό δείκτη ανταλλαγής γιουάν προκειμένου να αντανακλά “πιο αντιπροσωπευτικό” τους τρέχοντες εμπορικούς όρους.

Η νέα έκδοση του δείκτη θα βασίζεται σε δεδομένα εμπορικών συναλλαγών του 2018, κι όχι σε δεδομένα από το 2015, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το CFETS.

Η κίνηση, η οποία έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, θα βοηθήσει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες του Πεκίνου να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό διεθνές σύστημα πληρωμών, ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

Το Κινεζικό γιουάν φιλοδοξεί να γίνει αποθεματικό νόμισμα, και να αποτρέψει μια διαρκή πρωτοκαθεδρία του αμερικανικού δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα:

“Το γιουάν ελπίζει να γίνει ένα αποθεματικό νόμισμα, για να αποτρέψει την κατάσταση όπου το δολάριο ΗΠΑ κυριαρχεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα – ή τη λεγόμενη ηγεμονία του αμερικανικού δολαρίου. Αυτός είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος … και μια αναπόφευκτη τάση “, δήλωσε ο Σεν Ζιαν Γκουάν, o αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της JD Digits στη South China Morning Post, αν και πρόσθεσε ότι η προσαρμογή αντικατοπτρίζει επίσης αλλαγές στο εμπορικό περιβάλλον της Κίνας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λου Ζενγκ Γουέι, επικεφαλής οικονομολόγος της China Industrial Bank ο οποίος δήλωσε ότι η κίνηση θα δώσει στο γιουάν οριακά μεγαλύτερη ανεξαρτησία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

“Το γιουάν πρέπει να ζήσει με τον δικό του τρόπο – τώρα υπάρχει υπερβολική σκιά από άλλα [νομίσματα] που πέφτει πάνω του”, είπε.

Ακόμα και μετά την αλλαγή το αμερικανικό δολάριο εξακολουθεί να έχει την μεγαλύτερη βαρύτητα στον δείκτη CFETS, ενώ η αξία του ευρώ επεκτάθηκε στο 17,40% από 16,34%. Η στάθμιση του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ έπεσε στο 3,57% από 4,28%.