search icon

Διεθνή

Το παράδειγμα της Βρετανίας: Πώς η σωστή χρηματοδότηση καθορίζει την πορεία των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Πώς η Μεγάλη Βρετανία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μία θέση στην ελίτ του παγκόσμιου αθλητισμού - Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Team GB κατατάσσεται σταθερά στις πρώτες πέντε χώρες με τα περισσότερα μετάλλια

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ατλάντα το 1996 θεωρήθηκαν ένα κρίσιμο σημείο καμπής για τον βρετανικό αθλητισμό. Με μόλις ένα χρυσό μετάλλιο και συνολικά 15 μετάλλια, η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψε μια από τις πιο απογοητευτικές επιδόσεις της ιστορίας της σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Λίγο αργότερα, αποδείχτηκε πως ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για τον αθλητισμό της χώρας, η οποία σύντομα θα κέρδιζε διεθνή αναγνώριση.

«Υπήρξε άμεση αναμόρφωση», αναφέρει ο Μπεν Μπλουμ, αθλητικογράφος που έχει καλύψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για περισσότερο από μια δεκαετία. Η συνειδητοποίηση ότι το υπάρχον σύστημα δεν απέδιδε καρπούς οδήγησε στη δημιουργία του UK Sport, ενός κυβερνητικού οργανισμού που ιδρύθηκε μόλις ένα χρόνο αργότερα με στόχο την αναδιάρθρωση και τη βελτίωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλημάτων της χώρας.

Η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και την εθνική λοταρία αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την προσπάθεια. Σύμφωνα με την Κάθριν Γκρέιντζερ, πρόεδρο του UK Sport και το σύστημα «υποστηρίζει τους αθλητές ατομικά, αλλά βάζει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων σε κάθε εθνικό φορέα διακυβέρνησης για τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα». Αυτό το νέο μοντέλο δεν περιορίζεται μόνο στη χρηματοδότηση, αλλά συμπεριλαμβάνει και στρατηγικές υποστήριξης που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην επιτυχία της Team GB.

Η μεταμόρφωση της βρετανικής αθλητικής σκηνής είναι αδιαμφισβήτητη. «Η Βρετανία κατάφερε να βρεθεί από την 30ή θέση στον πίνακα των μεταλλίων στη πρώτη πεντάδα», σημειώνει ο Μπλουμ. Το εν λόγω παράδειγμα αποδεικνύει περίτρανα τη σημασία της χρηματοδότησης στον αθλητισμό. Ωστόσο, η πραγματικότητα για τους αθλητές είναι διαφορετική σε σύγκριση με τα πιο κερδοφόρα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο. Οι Ολυμπιονίκες δεν απολαμβάνουν την ίδια οικονομική ευημερία που χαρακτηρίζει τους επαγγελματίες αθλητές άλλων αθλημάτων.

Οι αθλητές που λαμβάνουν το Athlete Performance Award του UK Sport εξασφαλίζουν περίπου 28.000 λίρες (36.000 δολάρια) ετησίως. Αυτό το ποσό είναι μόλις ένα μικρό ποσοστό σε σύγκριση με τις 3,1 εκατομμύρια λίρες, που είναι ο μέσος ετήσιος μισθός ενός παίκτη της αγγλικής Premier League, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC. «Το UK Sport έχει ένα πολύ δύσκολο δίλημμα», εξηγεί ο Μπλουμ, «καθώς θα ήθελε να υποστηρίξει οικονομικά ένα τεράστιο εύρος ανθρώπων σε ένα τεράστιο φάσμα αθλημάτων, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι».

Πώς λοιπόν μπορεί να εμπνευστεί η επόμενη γενιά αθλητών όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι; Το πρώτο μέρος της σειράς του CNBC Sport «The Business of Elite Athletes», εστιάζει σε νέους αθλητές που αγωνίζονται για την κατάκτηση Ολυμπιακών μεταλλίων. Οι ιστορίες τους υπογραμμίζουν την αφοσίωση και την αποφασιστικότητα που χρειάζεται για να φτάσουν στην κορυφή, ανεξαρτήτως των οικονομικών προκλήσεων.

Η μεταμόρφωση της Team GB από την αποτυχία στην παγκόσμια καταξίωση είναι ένα ισχυρό παράδειγμα του πώς η σωστή χρηματοδότηση και διαχείριση μπορούν να οδηγήσουν σε θεαματικά αποτελέσματα. Ενδεικτικό είναι ότι το «όραμα» του UK Sport, σε συνδυασμό με την αφοσίωση των αθλητών, έχει οδηγήσει τη Μεγάλη Βρετανία στην ελίτ του παγκόσμιου αθλητισμού. Ανεξαρτήτως των οικονομικών περιορισμών, η φιλοδοξία και η σκληρή δουλειά παραμένουν ο κινητήρας που τροφοδοτεί τα όνειρα των επόμενων γενεών αθλητών.

Διαβάστε ακόμη

Κατεβάζουν ρολά οι ΔΟΥ – Πώς θα εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι (πίνακας)

ΥΠΕΘΟ: Μπαίνει τέλος στο… τέλος χαρτοσήμου για 600 συναλλαγές

H σκοτεινή πλευρά των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version