search icon

Διεθνή

To Panorama του BBC αποκαλύπτει: Έτσι απέκτησε περιουσία ο Ρoμάν Αμπράμοβιτς

Πώς πραγματοποιήθηκε η απόκτηση της Sibneft - Ποια η σχέση του με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, Γέλτσιν - Υπόνοιες για κοινή περιουσία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι αποκαλύψεις της εκπομπής Panorama της βρετανικής τηλεόρασης BBC, καθώς αποκάλυψε ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς απέκτησε τη μυθική περιουσία του με δόλια μέσα.

Επικαλούμενη αντίτυπο εγγράφου των ρωσικών νομικών υπηρεσιών, η εκπομπή αποκάλυψε πως το 1995 ο Ρώσος μεγιστάνας αγόρασε σε δημοπρασία του ρωσικού κράτους την πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft έναντι μόλις 250 εκατ. λιρών.

Το έγγραφο, το οποίο προέρχεται από εισαγγελική έρευνα που διεκόπη, αναφέρει πως η ρωσική κυβέρνηση ζημιώθηκε από τη συγκεκριμένη συναλλαγή κατά 2,7 δισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Ρώσος μεγιστάνας πούλησε την ίδια εταιρεία πίσω στο ρωσικό κράτος δέκα χρόνια αργότερα έναντι του ποσού των 13 δισ. δολαρίων, κέρδος σχεδόν δεκαπλάσιο από την αρχική του τιμή.

Σύμφωνα με το BBC, σε δίκη στο Λονδίνο σε βάρος του το 2012 με ενάγοντα τον συνεργάτη του το 1995 Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς στην ουσία παραδέχθηκε ότι είχε δώσει στον Μπερεζόφκσι 10 εκατ. δολάρια προκειμένου να δωροδοκήσει αξιωματούχο του Κρεμλίνου με σκοπό την απόκτηση της Sibneft.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το νομικό έγγραφο προσθέτει ότι η αρμόδια υπηρεσία οικονομικών εγκλημάτων σχεδίαζε να απαγγείλει την κατηγορία της απάτης κατά του κ. Αμπράμοβιτς. Ωστόσο, η υπόθεση δεν προχώρησε, καθώς όπως δήλωσε στην κάμερα του BBC ο τότε αρμόδιος εισαγγελέας Γιούρι Σκουράτοφ ο Αμπράμοβιτς είχε ως ασπίδα προστασίας τον τότε Προέδρου Γέλτσιν. Όπως αποκάλυψε μάλιστα η εκπομπή, πάνω από τα μισά χρήματα για την αγορά της Sibneft ο Αμπράμοβιτς τα βρήκε στην ουσία από την ίδια τη ρωσική κυβέρνηση μέσω προκανονισμένου τραπεζικού δανείου.

Ο Σκουράτοφ αποπέμφθηκε από τη θέση του το 1999, όταν κυκλοφόρησε ένα sex tape με τον ίδιο πρωταγωνιστή, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μια καλοστημένη επιχείρηση για να αποδομηθεί η έρευνά του.

Μάλιστα η εκπομπή, άφησε να εννοηθεί ότι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς συνέχισε να χαίρει της εκτίμησης της κυβέρνησης και μετά την εκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν το 2000.

Δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε σε κοινοπραξία που αγόρασε μία άλλη πετρελαϊκή εταιρεία, τη Slavneft. Για την ίδια εταιρεία υπήρξε ενδιαφέρον και από κινεζικό όμιλο, του οποίου ο διαπραγματευτής απήχθη κατά την προσγείωση του στη Ρωσίας, λίγες ώρες πριν την έναρξη της δημοπρασίας.

Κανένας δεν κατηγόρησε ανοιχτά τον Αμπράμοβιτς για την απαγωγή, αλλά ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Βλάντιμιρ Μίλοφ δήλωσε στην εκπομπή Panorama ότι ανώτεροι πολιτικοί αξιωματούχοι είχαν αποφασίσει εξαρχής ότι η Slavneft θα κατέληγε στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Το νομικό επιτελείο του Ρώσου ολιγάρχη, που υπόκειται πλέον σε αυστηρές κυρώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση, απορρίπτουν οποιαδήποτε υπόνοια περί παράνομων ενεργειών που οδήγησαν στην απόκτηση περιουσίας από τον πελάτη τους.

Η εκπομπή παρουσίασε επίσης αναφορά των ισπανικών υπηρεσιών πάταξης οργανωμένου εγκλήματος από το 2010 που χαρακτήριζε τον Αμπράμοβιτς «διαχειριστή των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων» του Πούτιν.

Ο κ. Μίλοφ σχολίασε ότι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ίσως μοιράζεται την περιουσία του με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος «ποτέ μα ποτέ δε θα παραχωρούσε τίποτα σε κανέναν αν δεν είχε απευθείας οικονομικό συμφέρον».

Οι δικηγόροι του κ. Αμπράμοβιτς είπαν ότι ο πελάτης τους απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι τύγχανε της προστασίας του Γέλτσιν και τώρα του Πούτιν ή ότι ενεργεί ως «οικονομικός διευθυντής» του νυν Ρώσου Προέδρου.

Την ισπανική αναφορά επικαλέστηκε πάντως σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων ενόψει των κυρώσεων κατά ολιγαρχών μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών Ντέιβιντ Ντέιβις.

Διαβάστε ακόμα:

Μπαράζ συμφωνιών με τους Σαουδάραβες

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο – Νέες διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας

Εξοικονομώ: Ενεργειακός πυρετός για την αναβάθμιση των κατοικιών πλησίασαν τις 100.000 οι δηλώσεις

 

Exit mobile version