Εδώ και αρκετούς μήνες, ένα μυστηριώδες εξαώροφο σούπερ-γιοτ, μήκους 140 μέτρων, βρίσκεται «παρκαρισμένο» στη Marina di Carrara, μια παραλιακή περιοχή της Τοσκάνης. Και όλοι αναρωτιούνται ποιος είναι ο πλούσιος ιδιοκτήτης του. «Είναι το μεγαλύτερο γιοτ που έχω δει» τονίζει στον Guardian η Suzy Dimitrova, ιδιοκτήτρια ενός άλλου σκάφους που βρίσκεται στη μαρίνα.
Η πολυτελής θαλαμηγός, η οποία φέρει την ονομασία Scheherazade, είναι αξίας 700 εκατ. δολαρίων και έχει τεθεί στο στόχαστρο των ιταλικών αρχών, οι οποίες ερευνούν το ενδεχόμενο να ανήκει σε κάποιον από τους Ρώσους ολιγάρχες. Μάλιστα, ακτιβιστές που συνεργάζονται με τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάνλι, εμφανίζονται βέβαιοι ότι το συγκεκριμένο γιοτ ανήκει στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την περασμένη Δευτέρα, η ερευνήτρια δημοσιογράφος Maria Pevchikh γνωστοποίησε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι Ρώσοι -πλην του καπετάνιου. Μερικοί δε, εργάζονται για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φύλαξης της Ρωσίας (FSO), μια υπηρεσία που αναλαμβάνει την προστασία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, αυτή η πληροφορία αποδεικνύει ότι το γιοτ ανήκει στον Πούτιν. «Είναι υπάλληλοι του ρωσικού κράτους, στρατιωτικό προσωπικό. Ταξιδεύουν συχνά στην Ιταλία για να δουλέψουν στο μυστηριώδες γιοτ» έγραψε στο Twitter η Pevchikh.
Στο εσωτερικό του πλοίο, μεταξύ άλλων, φέρεται να υπάρχει σπα, πισίνα, δύο ελικοδρόμια, τζάκι κι άλλες πολλές ανέσεις, δείγμα του μεγάλου πλούτου του ιδιοκτήτη.
Μιλώντας προσφάτως στο ιταλικό κοινοβούλιο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Ρώμη να κατασχέσει το γιοτ, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν και οι υποστηρικτές τους συχνά κάνουν διακοπές στη μεσογειακή χώρα. «Μην γίνετε καταφύγιο για δολοφόνους. Παρ’τε τους όλα τα ακίνητα, τους λογαριασμούς και τα γιοτ» σημείωσε, με νόημα.
Η Marina di Carrara βρίσκεται κοντά στο Forte dei Marmi, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους ολιγάρχες, πολλοί εκ των οποίων έχουν αγοράσει βίλες και παραθαλάσσια σπίτια.
Στις αρχές Μαρτίου, η ιταλική αστυνομία κατάσχεσε τα γιοτ του Alexei Mordashov και του Gennady Timchenko, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμη:
Λάδι στη «φωτιά» των ανατιμήσεων ρίχνει η ανησυχία για ελλείψεις
Οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν τις μεγάλες επενδύσεις και το 2022