Η Κάλι Κοξ, επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος της αγοράς στην Ritholtz Wealth Management και συγγραφέας του OptimistiCallie, μοιράζεται τις σκέψεις της για την νέα «τάση» των επενδυτών σε συνέντευξή της στο Business Insider.
«Τα μετρητά, το απόλυτο μέσο ασφάλειας στον κόσμο των επενδύσεων, έγινε ξαφνικά το πιο hot θέμα στη Wall Street.
Ακόμη και με τον δείκτη S&P 500 να έχει αυξηθεί κατά 22% φέτος, οι Αμερικανοί έχουν επενδύσει περισσότερα από 230 δισ. δολάρια στις χρηματιστηριακές αγορές: επενδυτικά κεφάλαια που συγκεντρώνουν μετρητά και βραχυπρόθεσμα χρέη. Συνήθως, τα μετρητά προορίζονται για επενδυτές που θέλουν προστασία σε περιόδους αστάθειας. Αλλά το 2024 ήταν το δεύτερο έτος με τη μεγαλύτερη αποταμίευση χρημάτων από τη δεκαετία του 1970, μετά το 2023.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν είναι οι baby boomers που αποταμιεύουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους, αλλά οι millennials.
Σε μια έρευνα του Ιουνίου από την Bank of America με θέμα τον τρόπο που οι εύποροι Αμερικανοί διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, οι αναλυτές διαπίστωσαν τα εξής: Τα τελευταία δύο χρόνια, το 55% των επενδυτών μεταξύ 21 και 43 ετών αύξησαν τα μετρητά τους, σε σύγκριση με το 46% των επενδυτών 44 ετών και άνω. Επίσης, οι νεότεροι ερωτηθέντες είχαν αισιόδοξες απόψεις για την οικονομία και τα οικονομικά τους.
Είδα την ίδια παράξενη τάση από τους επενδυτές όσο εργαζόμουν στην eToro, μια γνωστή εταιρεία μεσιτείας. Στο τέλος του 2023, το 63% των επενδυτών ηλικίας 44 ετών και κάτω, είπε ότι είχε αυξήσει τα μετρητά που διέθετε μέσα στους τελευταίους έξι μήνες (το ποσοστό για επενδυτές 45 ετών και άνω, ήταν μόλις 27%). Αυτό το έκαναν, παρά το γεγονός ότι οι νεότεροι επενδυτές ήταν πιο αισιόδοξοι για την οικονομία, τα εισοδήματά τους, τη διαβίωσή τους και τις επενδύσεις τους.
Υπάρχει κάτι που ωθεί τους νεότερους Αμερικανούς να αποταμιεύουν μετρητά, και δεν νομίζω ότι είναι τα αποταμιευτικά επιτόκια του 5%.
Τα τελευταία χρόνια, οι επενδυτές έχουν συναντήσει δύο κρίσεις που άλλαξαν πολλά δεδομένα στη ζωή τους. Για πολλούς millennials, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έγινε τα χρόνια, μέσα στα οποία ξεκινούσαν τις πρώτες τους δουλειές. Από το 2009 έως το 2014, το ποσοστό ανεργίας ήταν 10% ή υψηλότερο για τους Αμερικανούς ηλικίας 20 έως 24 ετών. Έμαθαν να δίνουν προτεραιότητα στα μετρητά, καθώς ζούσαν μια από τις χειρότερες υφέσεις στην ιστορία. Περίπου μια δεκαετία αργότερα, μια πανδημία άλλαξε ακόμα περισσότερο τα δεδομένα, άρα και τις ζωές τους. Υπήρχαν lockdowns για εβδομάδες, ενώ οι μετοχές είδαν πτώση μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Αμέσως μετά, ξαναμπήκαμε νευρικά στην οικοδόμηση πλούτου, μόνο και μόνο για να μας χτυπήσει ο πληθωρισμός.
Τώρα που αυτοί οι άνθρωποι αποφεύγουν τον κίνδυνο όσον αφορά τις επενδύσεις τους, καθώς έχουν στο μυαλό τους τα δύο αυτά γεγονότα που επέφεραν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους. Οι millennials μπορεί να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια με το να αποταμιεύουν, όμως, με τον πλούτο τους να αυξάνεται με τα επιτόκια αποταμιεύσεων, η δυσπιστία τους απέναντι στο χρηματιστήριο θα μπορούσε να τους βγει σε κακό μακροπρόθεσμα.
Θα μπορούσε κανείς να πει πως ο όρος «νέος επενδυτής» είναι πλέον ταυτόσημος με την «ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία»: Αυτό γιατί αγοράζουν «zero-day options» ή επενδύουν σε δημοφιλείς μετοχές που έχουν γίνει γνωστές μέσω social media, αναλαμβάνοντας μεγάλους κινδύνους για να έχουν κέρδη. Ορισμένοι επενδυτές δρουν έτσι χωρίς να τους νοιάζει ιδιαίτερα. Κανείς δεν μπορεί να τους κρίνει για το πώς διαχειρίζονται τα χρήματά τους. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε τα στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για το τι πραγματικά κατέχουν οι millennials, βλέπουμε ότι αυτή η εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Οι millennials είχαν το 19% των συνολικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών τους στοιχείων σε μετρητά μέχρι τις 30 Ιουνίου, μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη γενιά.
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η εμμονή των millennials με τα μετρητά δεν έχει σταματήσει.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Τα επιτόκια αποταμιεύσεων και χρηματαγοράς έφτασαν στο 5%, δίνοντας στους επενδυτές καλές αποδόσεις χωρίς κίνδυνο. Όσον αφορά όμως τους νεότερους επενδυτές, νομίζω ότι οι ανησυχίες τους είναι πολύ μεγάλες για μια επερχόμενη ύφεση, για την οποία η Wall Street προειδοποιεί για πάνω από ένα έτος.
Όλες οι γενιές έχουν συναντήσει δυσκολίες όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία. Αλλά υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ολέθριο στο να πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς όχι μία, αλλά δύο κοσμοϊστορικές κρίσεις νωρίς στην ενηλικίωση.
Η αποταμίευση πολλών μετρητών μάλλον θα αποτελέσει πρόβλημα. Το να κρατάτε όλα τα χρήματά σας σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό μπορεί να είναι ένα τεράστιο οικονομικό λάθος: Φανταστείτε ότι βάζατε 1.000 δολάρια σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό τον Ιούλιο του 2023 (στην κορύφωση των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed), κερδίζοντας ένα ετήσιο επιτόκιο 5% για τα μετρητά σας. Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, θα είχατε κερδίσει περίπου 60 δολάρια.
Αυτά τα 1.000 δολάρια θα είχαν μετατραπεί σε περίπου 1.300 δολάρια, αν τα είχατε επενδύσει σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο χωρίς τέλη. Φυσικά, οι μετοχές και τα μετρητά είναι διαφορετικά πράγματα.
Τα μετρητά μπορούν να είναι αξιόπιστα σε δύσκολους καιρούς και συχνά είναι ιδανικότερο να αποταμιεύετε μετρητά για μια μεγάλη αγορά. Είναι επίσης λογικό να έχετε κάποια μετρητά στο χέρι. Οι μετοχές, αντίθετα, συχνά δεν είναι σταθερές. Πολλές μεγάλες μετοχές έχουν χάσει κατά 10%-20% της αξίας τους μέσα σε μία μόνο ημέρα, και θεωρητικά θα μπορούσατε να χάσετε όλα τα χρήματα που έχετε επενδύσει στο χρηματιστήριο. Όσο τρομακτικό όμως κι αν ακούγεται αυτό, αυτή είναι η ουσία της ανάληψης κινδύνου: αφήνετε τη σταθερότητα για δυνητικά μεγαλύτερα κέρδη με την πάροδο του χρόνου. Αν έχετε δεκαετίες μπροστά σας ως επενδυτής, είστε σε πλεονεκτική θέση για να αναλάβετε κάποιο ρίσκο.
Η συμβουλή μου ως «σπασικλάκι» της αγοράς που μελετά πώς οι πλουσιότεροι Αμερικανοί γίνονται πλούσιοι, είναι, να σταματήσετε να παίζετε με ασφάλεια. Το να κρατάτε μετρητά ως ταμείο έκτακτης ανάγκης ή ως προκαταβολή για το σπίτι έχει νόημα. Το να στοιχηματίζετε τη σύνταξή σας σε μετρητά δεν θα σας βγάλει πουθενά. Το ρίσκο είναι το θεμέλιο της δημιουργίας πλούτου, οπότε σηκωθείτε από τον καναπέ».
Διαβάστε ακόμη
Σπάνιο φαινόμενο: Χιόνισε στη Σαουδική Αραβία (tweets)
«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα