search icon

Διεθνή

Το Μεξικό εθνικοποιεί το λίθιο – Άγνωστο το μέγεθος των κοιτασμάτων

Εγκρίθηκε νόμος που απαγορεύει κάθε νέα παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης κοιτασμάτων λιθίου, που πλέον χαρακτηρίζεται «κληρονομιά του έθνους», σε ιδιωτικές εταιρείες

Το κοινοβούλιο εθνικοποίησε χθες Τρίτη κάθε μελλοντική εκμετάλλευση του λιθίου στο Μεξικό, όπου ωστόσο παράγοντες του τομέα επισημαίνουν πως δεν είναι γνωστό το πραγματικό μέγεθος των κοιτασμάτων του συγκεκριμένου ορυκτού, εκ των ων ουκ άνευ για την κατασκευή ηλεκτρικών μπαταριών.

Η συμπολίτευση του προέδρου της εθνικιστικής Αριστεράς, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ενέκρινε οριστικά, με ψηφοφορία στη Γερουσία χθες, τον νόμο που απαγορεύει κάθε νέα παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης κοιτασμάτων λιθίου, που πλέον χαρακτηρίζεται «κληρονομιά του έθνους», σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ρικάρδο Μονρεάλ και το κυβερνών κόμμα, το Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA), έκαναν λόγο περί «ιστορικής ημέρας» για το Μεξικό.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε το προηγούμενο βράδυ από τη Βουλή.

Μεταξύ των δύο ψηφοφοριών, ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ ανήγγειλε χθες Τρίτη το πρωί ότι η κυβέρνησή του θα «επανεξετάσει» τις άδειες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης που έχουν εκχωρηθεί ήδη.

Ο αρχηγός του κράτους έκανε λόγο περί παραχωρήσεων που αφορούν εκτάσεις 1.500.000 στρεμμάτων από την κυβέρνηση του προκατόχου του Ενρίκε Πένια Νιέτο (2012-2018).

Εταιρεία κινεζικών συμφερόντων, η Bacanora, αναφέρει στον ιστότοπό της ότι της έχουν γίνει «δέκα παραχωρήσεις» για την εξόρυξη λιθίου, που αφορούν «περίπου 1.000.000 στρέμματα», στην πολιτεία Σονόρα (βόρεια), κι αναφέρεται σε κοίτασμα εκτιμώμενης ποσότητας 8,8 εκατομμυρίων τόνων.

«Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το μέγεθος των υπαρχόντων κοιτασμάτων λιθίου. Δεν είναι βέβαιο το ότι διαθέτουμε ποσότητα λιθίου που θα μας επιτρέψει να ωφεληθούμε», εκτίμησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου της βιομηχανίας των μεταλλείων και των ορυχείων (Cámara Minera de México, CAMIMEX), ο Χάιμε Γκουτιέρες.

Έκρινε ακόμη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Heraldo, ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν ήταν «απαραίτητη» και ότι δημιουργεί «πολλές αβεβαιότητες» για τους επενδυτές στον τομέα.

Η Αυστραλία, η Χιλή, η Αργεντινή και η Κίνα είναι οι κυριότεροι παραγωγοί λιθίου σε παγκόσμια κλίμακα. Η Αυστραλία παρήγαγε 42.000 τόνους το 2019, σύμφωνα με κάποιες στατιστικές του κλάδου.

Η έγκριση του νόμου για το λίθιο στο Μεξικό καταγράφηκε δύο ημέρες μετά την αποτυχία της παράταξης του προέδρου να προωθήσει στη Βουλή μεταρρύθμιση της ενεργειακής πολιτικής.

Το σώμα απέρριψε το σχέδιό του για την αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος του δημοσίου τομέα στην αγορά ηλεκτρισμού.

Με 275 ψήφους, το MORENA, το κόμμα του, και οι σύμμαχοί του στο κοινοβούλιο δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ευρύτερη υποστήριξη για να ξεπεράσουν το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας δύο τρίτων (334).

Διαβάστε ακόμη:

Το μπαράζ ανατιμήσεων φέρνει ταχύτατες αλλαγές στο μοντέλο κατανάλωσης και στην αγορά

Τα γκάλοπ «μύρισαν» εκλογές, η Τράπεζα Αττικής πάει σε θρίλερ, νιετ Ρώσοι στη Marina Tower και το swingers party στη Θεσσαλονίκη

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Νέες μεγάλες επενδύσεις, αλλά και «ευκαιρία» στα υπεράκτια αιολικά

Exit mobile version