Η άποψη ότι τα τζιν δεν χρειάζονται συχνό, (ή και… καθόλου), πλύσιμο έχει προκύψει εν μέρει λόγω του διευθύνοντος συμβούλου της Levi Strauss, Τσαρλς Μπεργκ. Αν και δεν ήθελε ακριβώς να είναι αυτό το κύριο συμπέρασμα από μια εκδήλωση στην οποία μίλησε το 2014.
«Ποτέ δεν είπα να μην πλένετε τα τζιν σας», διευκρίνισε σε συνομιλία με την Κριστίν Ταν του CNBC .
Ο Μπεργκ εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί πλυντήριο για να καθαρίζει τα τζιν του. «Οι άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά το denim τους, θα σας πουν να μην βάλετε ποτέ το denim σας στο πλυντήριο. Έτσι, αυτό κάνω κι εγώ».
Οι λάτρεις του τζιν λένε συχνά ότι το πλύσιμο των τζιν επηρεάζει το σχήμα και το χρώμα τους, ενώ το να τα κρατάτε άπλυτα βελτιώνει την εμφάνισή τους μέσω των τσακίσεων και της έκθεσης στα στοιχεία της φύσης. Το να μην τα πλένετε λέγεται επίσης ότι τα κάνει να διαρκούν περισσότερο, καθώς θα αποτρέψει τη φθορά των ινών του τζιν, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρύπες ή σκισίματα.
Αλλά ο Μπεργκ δεν αφήνει επίσης απλά τα τζιν του να γίνουν ακατάστατα και καλυμμένα με βρωμιά.
«Αν μου πέσει λίγο κάρυ στο τζιν μου, θα το καθαρίσω. Αλλά θα το καθαρίσω τοπικά. Και αν γίνει πραγματικά αηδιαστικό, αν έχω ιδρώσει, ή κάτι τέτοιο και γίνει πραγματικά αηδιαστικό, θα το πλύνω στο ντους», είπε.
«Αυτό σημαίνει να κρατάς το τζιν στο ντους και να το καλύπτεις με σαπούνι, όπως θα έκανες με το σώμα σου», εξήγησε ο Μπεργκ.
«Το πλύσιμο των τζιν είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό μέρος του αποτυπώματος άνθρακα των ρούχων», δήλωσε ο Μπεργκ. «Η βιομηχανία τζιν καταναλώνει πολύ νερό από την πλευρά της παραγωγής», δήλωσε, «αλλά παίζει ρόλο και το πόσες φορές πλένουν οι καταναλωτές τα προϊόντα τους».
«Στις ΗΠΑ οι άνθρωποι μπορεί να πλένουν τα τζιν τους μετά από κάθε χρήση», επισήμανε, «ενώ σε άλλες περιοχές του κόσμου τα ρούχα θα μπουν στο πλυντήριο μετά από κάθε λίγες χρήσεις».
Η συζήτηση σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να πλένει κανείς τα ρούχα του έχει πάρει διαστάσεις και πέρα από τα τζιν τα τελευταία χρόνια. Η διαμάχη σχετικά με το πόσο συχνά οι άνθρωποι πλένουν τις πιτζάμες και τα σκεπάσματα των κρεβατιών τους, για παράδειγμα, έχει αναφερθεί αρκετές φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας συζητήσεις για το τι είναι και τι δεν είναι υγιεινό.
«Η υγιεινή δεν είναι ωστόσο το μόνο επιχείρημα», επισημαίνει ο Μπεργκ, «τα πλυντήρια χρησιμοποιούν πολύ νερό. Επομένως, το να πλένουμε λιγότερο τα ρούχα θα μπορούσε να είναι καλό για το περιβάλλον, υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί σε θέματα βιωσιμότητας, ιδίως καθώς τα, συχνά συνθετικά, ρούχα μας απελευθερώνουν επίσης μικροπλαστικά όταν πλένονται, τα οποία συμβάλλουν στη ρύπανση από πλαστικά».
Έτσι, ενώ μπορεί να μην είναι όλοι ικανοποιημένοι με το να κρατούν τα τζιν τους μακριά από το πλυντήριο, το να τα βάζουν, όπως και άλλα ρούχα, σε αυτό λιγότερο συχνά μπορεί να είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται παραπάνω σκέψη.
Διαβάστε ακόμη;
Πώς τα «επαναστατικά» φάρμακα της Novo Nordisk αλλάζουν τις ισορροπίες στα Χρηματιστήρια
Γιατί οι αγορές μπορεί να υποτιμούν τον κίνδυνο της σύγκρουσης στο Ισραήλ
Βγαίνουν από το ντουλάπι οι «σκελετοί» του τραμ προς Πειραιά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ