Το μεγαλύτερο φυτό στον πλανήτη έχει μέγεθος τρεις φορές το Μανχάταν της Νέας Υόρκης και βρίσκεται στις ακτές της Αυστραλίας. Ο λόγος για τα θαλάσσια φανερόγαμα, ένα είδος θαλάσσιου «γκαζόν», το οποίο αναπτύσσεται στον βυθό.
Κάνοντας χρήση γενετικών ελέγχων, οι επιστήμονες στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο τεράστιο φανερόγαμα είναι στην ουσία ένα ενιαίο φυτό, γεγονός που του «χαρίζει» τον τίτλο του μεγαλύτερου σ’ όλο τον κόσμο.
Εκτιμάται, άλλωστε, ότι ξεκίνησε να μεγαλώνει από έναν και μόνο σπόρο πριν τουλάχιστον 4.500 χρόνια. Σήμερα καλύπτει μια έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή τρεις φορές το Μανχάταν.
Οι επιστήμονες, στην αρχή, θεωρούσαν ότι το τεράστιο φυτό αποτελείται από μια σειρά μικρότερων. Γι’ αυτό τον λόγο προσπάθησαν να αναλύσουν και να εξετάσουν τη γενετική ποικιλία του.
Έτσι, συνέλεξαν βλαστούς και εξέτασαν 18.000 γενετικούς δείκτες, δημιουργώντας ένα «δαχτυλικό αποτύπωμα» για κάθε δείγμα. «Το αποτέλεσμα μας εξέπληξε. Όλα είχαν το ίδιο δαχτυλικό αποτύπωμα» τονίζει ο Jane Edgeloe, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«’Ήταν ένα ενιαίο φυτό, το οποίο εκτείνεται σε μήκος 180 χιλιομέτρων» στον Κόλπο των Καρχαριών (θαλάσσια περιοχή στη δυτική Αυστραλία), προσθέτει ο επιστήμονας, μιλώντας στο BBC.
Το φυτό φημίζεται επίσης, για την ανθεκτικότητά του, καθώς έχει αναπτυχθεί σε τοποθεσίες κατά μήκος του κόλπου, οι οποίες παρουσιάζουν εξαιρετικά μεταβλητές συνθήκες. «Είναι πραγματικά ανθεκτικό, καθώς διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών και επιπέδων άλατος, αλλά και συνθήκες υψηλού φωτισμού, οι οποίες για τα περισσότερα φυτά είναι συνήθως αρνητικές» εξηγεί η Elizabeth Sinclair, μία από τις συμμετέχουσες ερευνήτριες.
Το τεράστιο φυτό επεκτείνεται όπως περίπου και το γκαζόν, δηλαδή μεγαλώνοντας κατά 35 εκατοστά κάθε χρόνο. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι χρειάστηκαν τουλάχιστον 4.500 χρόνια, προκειμένου να φθάσει στο σημερινό του μέγεθος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θαλάσσια φανερόγαμα ανήκουν στα θαλάσσια μακρόφυτα και συνιστούν λιγότερο του 0,02% της χλωρίδας των αγγειοσπέρμων. Ζουν σε θάλασσες και παράκτιες περιοχές σε όλες τις ηπείρους, πλην των ακτών της Ανταρκτικής.
Διαβάστε επίσης:
Μια τρύπα στο… πετρέλαιο: Οι κυρώσεις δεν κατάφεραν να σταματήσουν τον Πούτιν (πίνακες)