Η περαιτέρω οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το Σάββατο στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού.
Η επίσκεψη Τζόνσον, μια ημέρα μετά το ταξίδι της φον ντερ Λάιεν και του Ζοζέπ Μπορέλ στη μαρτυρική Μπούτσα, αποτέλεσε «έκπληξη» όπως έγραψε η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο η οποία δημοσίευσε φωτογραφία από τη συνάντηση, κατά την οποία ανακοινώθηκε ότι το Λονδίνο θα παράσχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μαζί και οικονομική.
Surprise 😉 pic.twitter.com/AWa5RjYosD
— Embassy of Ukraine to the UK (@UkrEmbLondon) April 9, 2022
Η βοήθεια περιλαμβάνει 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα, αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών, ενώ παράλληλα η Βρετανία θα αυξήσει τις εγγυήσεις, ώστε η Ουκρανία να λάβει επιπλέον δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.
This is one of the greatest videos the internet has ever seen. pic.twitter.com/fZ2R0OT51W
— Illia Ponomarenko 🇺🇦 (@IAPonomarenko) April 9, 2022
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε στο βραδινό διάγγελμά του την απαίτηση να κηρυχθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία, ενώ μίλησε και για την ανάγκη παροχής οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία . «Όταν η τυραννία επιτίθεται εναντίον όλων όσα διατηρούν την ειρήνη στην Ευρώπη, πρέπει να αναληφθεί δράση αμέσως», υποστήριξε.
«Το εμπάργκο στο πετρέλαιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Από όλες τις δημοκρατίες, όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Τότε θα το αισθανθεί η Ρωσία. Τότε θα έχει νόημα για αυτή να επιδιώξει ειρήνη, να σταματήσει την ανώφελη βία», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι.
«Ο δημοκρατικός κόσμος ασφαλώς μπορεί να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο και να το κάνει τοξικό για όλες τις άλλες χώρες», επέμεινε.
Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε ακόμη πως ο σκοπός της «αντιπολεμικής συμμαχίας μας» είναι να τερματιστεί η σύρραξη «το συντομότερο δυνατόν», κάτι που χαρακτήρισε όχι μόνο «ηθικό καθήκον για όλες τις δημοκρατίες» αλλά και «στρατηγική άμυνας για κάθε πολιτισμένο κράτος». «Η ρωσική επίθεση δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο κ. Ζελένσκι, «ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι στόχος για τη Ρωσία», έκρινε.
Νωρίτερα το Σάββατο ο κοινοτικός επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς είχε εκτιμήσει, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ότι με δεδομένο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περισσότερο εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, σε σχέση με το πετρέλαιο, ένα εμπάργκο στο θεωρεί πιο πιθανή την απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό «μαύρο χρυσό».
Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει στρατό στα εξωτερικά σύνορά του
Την ώρα που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να συνεχίζεται και να στοχεύει στη διχοτόμηση της χώρας, με την αυτονόμηση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, η Δύση επανεξετάζει όλες τις πολιτικές άμυνας.
Όπως αποκάλυψε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στη βρετανική «Telegraph», το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να αναπτύξει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στα εξωτερικά σύνορά του, ώστε να είναι έτοιμη η Συμμαχία να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική απειλή. Το NATO «βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ θεμελιακής μεταμόρφωσης», που θα αντανακλά «τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» των ενεργειών του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ο επικεφαλής της συμμαχίας στη συνέντευξή του .
«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι νέα πραγματικότητα, νέα ομαλότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατά συνέπεια, ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς διοικητές μας να μας παρουσιάσουν επιλογές για αυτή που αποκαλούμε επανεκκίνηση, μακροπρόθεσμη αναπροσαρμογή του NATO», δήλωσε ο νορβηγός επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές αυτές θα ληφθούν στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί η συγκεκριμένη απόδειξη πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby’s έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ
Νέοι επενδυτές «μπαίνουν» στο ελληνικό real estate – Αναζητούν ακίνητα
Οικογένεια Τίγκα: Πάλι στο σφυρί το ακριβότερο – κάποτε – ακίνητο στην Ελλάδα