search icon

Διεθνή

Το κράτος που μαζεύει άμμο για να σώσει ακίνητα αξίας $50 δισ.

Mια από τις πιο πλούσιες και ανεπτυγμένες πόλεις στον κόσμο, αντιμετωπίζει μια απειλή που δεν μπορεί να αγνοήσει: την αύξηση της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η Σιγκαπούρη, μια από τις πιο πλούσιες και ανεπτυγμένες πόλεις στον κόσμο, αντιμετωπίζει μια απειλή που δεν μπορεί να αγνοήσει: την αύξηση της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στον αγώνα της να προστατεύσει το έδαφός της από την αύξηση των υδάτων, η Σιγκαπούρη καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και εφαρμόζει πρωτοποριακές τεχνικές.

Ο φυσικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της αύξησης των υδάτων

Η Σιγκαπούρη αναζητά λύσεις στη φύση, και τα μανγκρόβια δάση που ευδοκιμούν στη συγκεκριμένη περιοχή, αποδεικνύονται ένα ισχυρό όπλο κατά της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Το συγκεκριμένη είδος βλάστησης ευδοκιμεί σε αλμυρά παράλια λειτουργώντας ως φυσικό φράγμα. Πιο συγκεκριμένα, μειώνει το ύψος των κυμάτων κατά περισσότερο από 75% και απορροφά άνθρακα σε εντυπωσιακές ποσότητες.

Φυσικές και τεχνολογικές λύσεις

Η Σιγκαπούρη έχει αποδείξει ότι η φύση μπορεί να αποτελέσει τον ισχυρότερο σύμμαχό της ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Η χώρα σχεδιάζει να συνδυάσει τις δυνατότητες της φύσης με άλλα τεχνητά φράγματα, και πραγματοποιεί πειράματα σε περιοχές όπως το Kranji Coastal Nature Park και το Pulau Hantu. Αυτή η διπλή προσέγγιση αναμένεται να προστατεύσει αποτελεσματικά τις ακτές από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Η Σιγκαπούρη υιοθετεί την Ολλανδική τεχνογνωσία

Μια άλλη ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι η δημιουργία πόλντερ, μία τεχνική που εφαρμόζεται από τις Κάτω Χώρες. Πρόκειται για χαμηλές περιοχές γης που περικυκλώνονται από φράγματα ή λεωφόρους και έχουν αποστραγγίσει το νερό, δημιουργώντας έτσι ενδεχομένως γόνιμα γεωργικά εδάφη ή κατοικήσιμες περιοχές. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται ευρέως σε περιοχές με χαμηλή στάθμη γης ή περιοχές κοντά στη θάλασσα για τη δημιουργία επικείμενων περιοχών για γεωργία ή οικιστική χρήση. Στη Σιγκαπούρη, τα πόλντερ χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την επιφάνεια της γης και να προστατεύσουν τις ακτές από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Ο αγώνας της Σιγκαπούρης για τη διατήρηση της ασφάλειας των ακτών της αποτελεί πρότυπο για πόλεις με παρόμοια προβλήματα σε όλο τον κόσμο, όπως Μπανγκόκ, Μαϊάμι, Νέα Υόρκη και Σαγκάη. Μέσω της σύνδεσης της φύσης με την τεχνολογία και της διεξοδικής έρευνας, η Σιγκαπούρη καλείται να προστατεύσει τον εαυτό της και να δώσει ώθηση στις προσπάθειες παγκοσμίως για την καταπολέμηση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Με αυτές τις καινοτόμες πρακτικές, η Σιγκαπούρη καταφέρνει να αντιμετωπίσει την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας.

Διαβάστε ακόμη

Στην Αθήνα η Κριστίν Λαγκάρντ για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ (pics)

Μυτιληναίος: Ο φόβος παγκοσμίως δεν είναι η ουκρανική κρίση αλλά η ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή

Deutsche Bank-Morgan Stanley: Γιατί η Alpha Bank «βγαίνει» ωφελημένη από τις συμφωνίες σε Ελλάδα και Ρουμανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version