Οι αυξημένες τιμές λιανικής οφείλονται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν τώρα τα αποθέματα ζυμαρικών που είχαν φτιάξει όταν το κόστος των πρώτων υλών ήταν υψηλότερο.

Οι τιμές των ζυμαρικών αυξήθηκαν κατά 17,5% τον Μάρτιο και κατά 16,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Επιχειρήσεων της Ιταλίας, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Istat. Το άλμα είναι διπλάσιο από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ιταλίας, ο οποίος σκαρφάλωσε 8,1% σε ετήσια βάση για τον Απρίλιο και 8,7% για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Τα πιάτα ζυμαρικών στα εστιατόρια αυξήθηκαν κατά 6,1% συνολικά σε ετήσια βάση, δήλωσε στο CNBC η ιταλική ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών «Assoutenti». Σύμφωνα με έρευνα του 2022 του Διεθνούς Οργανισμού Ζυμαρικών, ένας μέσος Ιταλός καταναλώνει ζυμαρικά αξίας σχεδόν 23 κιλών ετησίως.

«Η αύξηση των τιμών μας οφείλεται στη διάθεση αποθεμάτων που παρήχθησαν με υψηλότερο κόστος πρώτων υλών», δήλωσε ο πρόεδρος της Assoutenti Φούριο Τρούτσι, επικαλούμενος τις υψηλότερες τιμές του σιταριού και της ενέργειας.

 

Ακολουθεί διάγραμμα με τις τιμές του σιταριού μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία (Μάρτιος 2022 – Μάρτιος 2023):

 

Τον Μάρτιο του 2022, η τιμή του σιταριού κορυφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και πλέον, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προχωρούσε. Και τα δύο έθνη είναι τεράστιοι προμηθευτές αγροτικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.

Ωστόσο, ο Τρούτσι σημείωσε ότι το κόστος των εισροών έχει από τότε μειωθεί και οι υψηλότερες τιμές των ζυμαρικών οδηγούνται πλέον από άλλους παράγοντες.

«Οι υψηλές τιμές διατηρούνται προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερα κέρδη. Οι τιμές θα πέσουν μόνο μπροστά σε μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης», δήλωσε η Assoutent, προτείνοντας σχέδια για τη μείωση της κατανάλωσης ζυμαρικών με μια «απεργία ζυμαρικών» τουλάχιστον 15 ημερών. Το 2007, οι Ιταλοί πραγματοποίησαν μονοήμερη απεργία κατά της αγοράς ζυμαρικών, όταν οι τιμές αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20%.

Οι διεθνείς τιμές του σιταριού τον Απρίλιο υποχώρησαν κατά 2,3% για να πέσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας.

«Οι τιμές του σιταριού έχουν μειωθεί από την ιστορική τους κορύφωση μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά παραμένουν υψηλές», δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η υπεύθυνη εξωτερικών υποθέσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας Ναντίτα Ρόι. Η ίδια σημείωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πτώση των τιμών του σιταριού κατά 17,4% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Οι τιμές του σκληρού σιταριού, μιας ποικιλίας σιταριού που συνήθως χρησιμοποιείται στα ζυμαρικά, έχουν επίσης σημειώσει πτώση τους τελευταίους μήνες. «Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ειδικοί παράγοντες ανά χώρα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την άνοδο των τιμών των ζυμαρικών στην Ιταλία», πρόσθεσε η Ρόι.

Έκτακτη συνεδρίαση για τα ζυμαρικά

Πριν από δύο εβδομάδες, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Αντόλφο Ούρσο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με θέμα τη συζήτηση για την αύξηση των τιμών των ζυμαρικών.

Οι παραγωγοί ζυμαρικών, οι ενώσεις καταναλωτών και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη συνάντηση – με ορισμένους παράγοντες να ζητούν την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στα ζυμαρικά για να περιοριστεί η άνοδος των τιμών, πρόταση που έκτοτε απορρίφθηκε.

Οι τελευταίες έρευνες για τις τιμές των ζυμαρικών «δείχνουν ήδη τα πρώτα, αν και αδύναμα, σημάδια πτώσης των τιμών, ένα σημάδι ότι τους επόμενους μήνες το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά», αναφέρεται σε σημείωμα του υπουργείου Επιχειρήσεων της Ιταλίας.

«Τα ζυμαρικά που βρίσκονται σήμερα στα ράφια έχουν παραχθεί πριν από μήνες με σκληρό σιτάρι που αγοράστηκε με τις τιμές παλαιότερων περιόδων, με το ενεργειακό κόστος της αιχμής του πολέμου», ανέφερε ανακοίνωση της Unione Italian Food, μιας ένωσης που εκπροσωπεί τους παραγωγούς τροφίμων της Ιταλίας. Το υψηλότερο κόστος συσκευασίας και εφοδιαστικής συνέβαλε επίσης στις υψηλές τιμές των ζυμαρικών, ανέφερε η ένωση στην ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η τιμή παραγωγής ζυμαρικών αυξήθηκε κατά 8,4% μέσα σε ένα χρόνο, το οποίο «είναι στα ίδια επίπεδα με τον μέσο δείκτη πληθωρισμού που καταγράφεται για τα καταναλωτικά αγαθά».

«Το κόστος έχει μειωθεί, είναι αλήθεια, αλλά δεν έχει επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα και εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό σε σύγκριση με εκείνα που καταγράφηκαν το 2020/2021», πρόσθεσε η οργάνωση.

«Θα θέλαμε να φύγουμε από αυτή την ημέρα με την κατανόηση ότι τα ζυμαρικά είναι η λύση και όχι το πρόβλημα».

Διαβάστε ακόμη:

Δημήτρης Μαλάμος (Πλαστικά Θράκης): Πέριξ των 15 εκατ. τα EBITDA στο εξάμηνο – Οι επενδύσεις των 30 εκατ.

Πώς η Louis Vuitton έχτισε μία αυτοκρατορία αξίας 500 δισ. δολαρίων

Τράπεζες: «Καμπανάκι» Κομισιόν για παλαιά και νέα «κόκκινα» δάνεια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ