search icon

Διεθνή

Το κυνήγι των δισεκατομμυριούχων της Silicon Valley για την αθανασία είναι γεγονός

Στην αθανασία ποντάρουν οι γνωστότεροι δισεκατομμυριούχοι της Silicon Valley - Οι επενδύσεις εκατομμυρίων, τα ηθικά και κοινωνικά προβλήματα και το μελλοντικό προσδόκιμο ζωής

Τα πάντα πεθαίνουν, σύμφωνα με τον ποιητή λόρδο Alfred Tennyson.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους μεγιστάνες των εταιρειών τεχνολογίας, ο θάνατος είναι κάτι που μπορεί αν όχι να… καταπολεμηθεί, να καθυστερήσει, σύμφωνα με το πρακτορείο CNBC.  

Οι Jeff Bezos της Amazon, Larry Page της Alphabet, Larry Ellison της Oracle και Peter Thiel της Palantir, είναι μερικοί από τους δισεκατομμυριούχους που έχουν αρχίσει να ασχολούνται με την αναδυόμενη βιομηχανία της μακροβιότητας.

Τα μεγάλα ονόματα αυτά ελπίζουν πως θεραπείες, φαρμακευτικές αγωγές και άλλες τεχνολογίες θα μπορέσουν «σύντομα» να επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής πολλών ανθρώπων.

Διαθεσιμότητα

Το θέμα είναι, όμως, εάν οι πολύκροτες θεραπείες θα είναι διαθέσιμες για τους ολίγους, ή εάν όλοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτές:  «Οι τεχνολογίες αυτές  αρχικά θα είναι διαθέσιμες μόνο στους πλούσιους αλλά σιγά-σιγά θα γίνουν πιο προσιτές», ανέφερε ο Stefan Schubert, ερευνητής του London School of Economics and Political Science σε συνέντευξή του στο CNBC.

Από την πλευρά του, ο επενδυτής Jaan Tallinn, συνιδρυτής του Skype υπογράμμισε στο CNBC πως το κυνήγι της αθανασίας της Silicon Valley θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλη την ανθρωπότητα: «πιστεύω πως ο ακούσιος θάνατος είναι ανήθικος, κάτι που κάνει την έρευνα για την αθανασία κάτι το ηθικό. Οι αρχικοί επενδυτές σε οποιαδήποτε προσπάθεια πληρώνουν περισσότερο και παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα από τις “μάζες”. Γι αυτό, είναι αναμενόμενο και φυσικό πως -αρχικά- οι θεραπείες αυτές θα είναι δυσπρόσιτες και ρισκοβόρες».

Ο  Seán Ó hÉigeartaigh, διευθυντής του Center for the Study of Existential Risk του Cambridge University ανέφερε στο CNBC πως οι νέες τεχνολογίες αυτές θα περιορίζουν το ρίσκο παθήσεων της τρίτης ηλικίας όπως τα καρδιακά προβλήματα και η γεροντική άνοια.

Αρκετοί ανησυχούν πως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα όσον αφορά τους περιορισμένους πόρους του πλανήτη μας αλλά σύμφωνα με τον Ó hÉigeartaigh εάν επιτευχθεί μία εθελοντική επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής, «πολλοί θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν την ευθανασία, αφού τα κοινωνικά στάνταρ θα έχουν -πια- αλλάξει».

Κλιματική αλλαγή

Αν και πολλοί πιστεύουν πως οι δισεκατομμυριούχοι έχουν το δικαίωμα να ξοδέψουν τις περιουσίες τους όπως και όπου επιλέξουν, άλλοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει να επενδύσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αντί για την επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής.

Ο Jon Crowcroft, καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στο Cambridge University υποστήριξε πως οι δισεκατομμυριούχοι πρέπει να διοχετεύσουν τα χρήματά τους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας πως «είναι ανούσιο να ζει κανείς για πάντα σε έναν πλανήτη που πεθαίνει».

Οι επενδύσεις

Ο δεύτερος τη τάξει πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Jeff Bezos έχει επενδύσει μέρος της περιουσίας των $199 δισ στη startup Altos Labs, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του MIT Technology Review.

Στη συγκεκριμένη εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του βιολογικού επαναπρογραμματισμού έχει επίσης επενδύσει ο Ρωσοισραηλινός venture capitalist Yuri Milner.

Ο Larry Ellison της Oracle έχει δωρίσει πάνω από $370 εκατ στην έρευνα κατά της γήρανσης και των παθήσεων της τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με το περιοδικό The New Yorker.

Οι συνιδρυτές της Google, Sergey Brin και Larry Page έχουν λανσάρει την Calico, μία «μυστηριώδη» εταιρεία ερευνών που μελετά τη γήρανση και τις παθήσεις στα ποντίκια.

Ενας εκ των μεγάλων επενδυτών στην προσπάθεια της «αθανασίας» είναι και ο συνιδρυτής της PayPal και της Palantir, Peter Thiel.  Tο μακρινό 2006 δώρισε $3,5 εκατ στην έρευνα κατά της γήρανσης μέσω της non-profit Methuselah Mouse Prize foundation. Είχε αυξήσει την επένδυσή του στα $7 εκατ μέχρι το 2017, σύμφωνα με το περιοδικό Τιμε.

Τhiel και Bezos έχουν επίσης επενδύσει στη Unity Biotechnology, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που θέλει να εξαλείψει «το ⅓ των παθήσεων του ανεπτυγμένου κόσμου».

Ο Bρετανός δισεκατομμυριούχος Jim Mellon ανέφερε στο CNBC τον περασμένο Σεπτέμβριο πως η εταιρεία του Juvenescence θα προχωρήσει σε μια αρχική δημόσια προσφορά τους επόμενους 6 με 12 μήνες, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.

Αλλοι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Mike Cannon-Brookes, συνιδρυτής της αυστραλιανής Atlassian και ο ιδρυτής της NEX Group Michael Spenser έχουν επίσης επενδύσει στη Juvenescence.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Από αρχές του 2022 η έξοδος της εταιρείας στα Βαλκάνια 

«Κουρεμένα ενοίκια»: Απογοήτευση για όσους περίμεναν συμψηφισμούς με τον ΕΝΦΙΑ

Exit mobile version