Η Τεχεράνη απέρριψε την πρόταση για νέες διαπραγματεύσεις αναφορικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την οποία διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η ιρανική πλευρά εκτιμά ότι μια επέκταση της υφιστάμενης συμφωνίας, που υπογράφηκε το 2015, θα σφραγίσει την αποτυχία της.
Κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι «οφείλουμε να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις» με την Τεχεράνη για να διασφαλίσουμε «την ειρήνη στην περιοχή». Ο Μακρόν έχει εδώ και καιρό διατυπώσει την ιδέα μιας νέας συμφωνίας που θα διευρύνει τη βάση της υφιστάμενης συμφωνίας, περιλαμβάνοντας στοιχεία που περιορίζουν τις βαλλιστικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, ενώ και η Ουάσιγκτον επιθυμεί να τεθεί υπό έλεγχο η συγκεκριμένη δραστηριότητα.
«Το να τεθούν ζητήματα έξω από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ/JCPOA) δεν συμβάλει στη διασφάλιση του ΚΟΣΔ αλλά αντίθετα θα αυξήσει τη δυσπιστία (των ΗΠΑ) που είναι ήδη εκτός» της συμφωνίας, δήλωσε ο Αμπάς Μουσαβί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου του.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος, οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην συμφωνία (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία) δεν «κατάφεραν να ενεργήσουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους». Οι τρεις αυτές χώρες θέλουν να διασωθεί η πυρηνική συμφωνία παρότι η Ουάσιγκτον έχει αποχωρήσει από αυτή.
Η επέκταση της συμφωνίας «θα βοηθούσε μόνο την Αμερική να προσεγγίσει τον στόχο της, που είναι η κατάρρευση του ΚΟΣΔ», πρόσθεσε ο Μουσαβί.
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος μεγάλου πετροχημικού ιρανικού ομίλου δείχνουν ότι είναι «κενός περιεχομένου» ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι είναι έτοιμες να συζητήσουν με το Ιράν. «Δεν χρειάστηκε παρά μία εβδομάδα για να αποδειχθούν κενοί περιεχομένου οι ισχυρισμοί του Αμερικανού προέδρου για την προθυμία του να διαπραγματευθεί με το Ιράν», δήλωσε ο Αμπάς Μουσαβί, μία ημέρα μετά από τις οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον σε βάρος του ιρανικού πετροχημικού ομίλου Persian Gulf Petrochemical Industries Company (PGPIC).