To αλουμίνιο αποτελεί το νέο «θύμα» της παγκόσμιας κρίσης. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές του μετάλλου στο London Metals Exchange κατέγραψαν σημαντική αύξηση λόγω των πιθανών κυρώσεων της Δύσης κατά του ρωσικού κολοσσού μεταλλευμάτων Rusal. Οι αναλυτές, τώρα, ανησυχούν για πιθανό απότομο μαζικό «ξεφόρτωμα» (dumping) του ρωσικής προέλευσης αλουμινίου στην αγορά, κάτι που θα οδηγήσει τις τιμές σε κατάρρευση δεδομένης της περιορισμένης ζήτησης. Σημειωτέον πως το μερίδιο των μεταλλευμάτων που παραμένει απούλητο συνήθως καταλήγει στις αποθήκες του LME.
«Πρόκειται για μία εξαιρετικά απογοητευτική συγκυρία για την αγορά του αλουμινίου λόγω της μειωμένης παγκόσμιας προσφοράς και των ανησυχιών πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει υπερπροσφορά μέσω της απότομης διοχέτευσης μεγάλων ποσοτήτων του μετάλλου στη διεθνή αγορά», τόνισε η αναλυτής της Wolfe Research, Τίμνα Τάνερς σε συνέντευξή της στο CNBC.
Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται επίσης απογοητευτικό, εκτός εάν υπάρξει κάποιος τρόπος με τον οποίο θα περιοριστεί η ρωσική υπερπροσφορά και θα ενισχυθεί η ζήτηση της κινεζικής αγοράς, τόσο στη δημιουργία υποδομών όσο και στην κατασκευή νέων ακινήτων, σύμφωνα με την Τάνερς. Προς το παρόν, όμως, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για ανάκαμψη της ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δεδομένης της συνεχιζόμενης πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων» για την καταπολέμηση της πανδημίας στη χώρα.
Σύμφωνα με την αναλυτή, τόσο οι αμερικανικές όσο και οι ευρωπαϊκές εταιρείες αλουμινίου καλούνται να αντιμετωπίσουν σημαντική αύξηση του λειτουργικούς τους κόστους, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης: «Η ενέργεια αποτελεί περίπου το 30% του συνολικού κόστους των χυτηρίων αλουμινίου και όπως καταλαβαίνετε, το λειτουργικό κόστος των ευρωπαϊκών εταιρειών έχει αυξηθεί κατακόρυφα».
Όσο για τον αναλυτή της CFRA Research, Μάθιου Μίλερ, εξεπλάγην λόγω των απωλειών που κατέγραψε η αμερικανική Alcoa το γ’ τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, οι απώλειες αυτές οφείλονται στο αυξημένο κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών αλλά και τη μείωση της ζήτησης. Ο Μίλερ, σε δηλώσεις του στο CNBC, τόνισε πως «ενδέχεται να υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης το δ’ τρίμηνο του έτους πριν υπάρξει βελτίωση στην ευρύτερη αγορά».
Αν και το LME δε δημοσιοποιεί την προέλευση του αλουμινίου όταν αυξάνονται τα αποθεματικά της, η πιθανή αύξηση αυτή καθαυτή αποτελεί αρνητικό προάγγελο της καθ’ όλα υφεσιακής μακροοικονομικής κατάστασης, σύμφωνα με τον αναλυτή της CBA, Βιβέκ Νταρ.
«Οποιαδήποτε μαζική διοχέτευση ρωσικού αλουμινίου στην αγορά θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Η τιμή του αλουμινίου στο LME θα μπορούσε να καταρρεύσει από τα τρέχοντα υψηλά εάν οι Ρώσοι αποφασίσουν να “ξεφορτώσουν” τεράστιες ποσότητες του μετάλλου στην αγορά. Σημειωτέον πως η Ρωσία ευθύνεται για το 17% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου», σημείωσε ο Νταρ.
Η αναλυτής της ING, Γιούα Μάνθεϊ, από την πλευρά της υποστηρίζει πως εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Rusal, θα δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. H Mάνθεϊ υπενθυμίζει την παρόμοια κρίση του 2018 όταν το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις κατά του Ρώσου ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα και των εταιρειών του, συμπεριλαμβανομένης της Rusal. H αναλυτής τόνισε πως η Rusal δεν αποτελεί μόνο σημαντικό «παίκτη» στην αγορά του αλουμινίου, αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του όπως βωξίτη και οξείδιο του αργιλίου.
Διαβάστε ακόμα:
Γεωργιάδης: Η κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα ανταγωνίζεται την άλλη για το φθηνότερο «καλάθι»
Η Wall Street γυρίζει την πλάτη στον Ζούκερμπεργκ – Καθίζηση 20% στη μετοχή της Meta