search icon

Διεθνή

Της… Κορέας με τον χρυσό: Μίνι-ράβδοι πωλούνται σαν ζεστό ψωμί ακόμα και σε ψιλικατζίδικα

Aπό τα ράμεν στις ράβδους χρυσού, τα ψιλικατζίδικα της χώρας προσελκύουν σωρεία νέων καταναλωτών οι οποίοι προσπαθούν να προστατευθούν από τον πληθωρισμό

Εκτός από τα ράμεν και τα λουκάνικα, τα ψιλικατζίδικα της Νότιας Κορέας έχουν ένα νέο δημοφιλές αγαθό στο «μενού» τους: τις ράβδους χρυσού.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων ψιλικών της χώρας, CU, συνεργάζεται με την Korea Minting and Security Printing Corporation (KOMSCO) για να προσφέρει στους πελάτες της μίνι ράβδους χρυσού οι οποίες πωλούνται σαν ζεστό ψωμί.

Μια ποικιλία ράβδων χρυσού, βάρους μεταξύ 0,1 και 1,87 γραμμαρίων, διατίθεται προς πώληση στα καταστήματα CU από τον Απρίλιο. Μια ράβδος 1,87 γραμμαρίου πωλείται προς 225.000 γουόν (165,76 δολάρια) και μια ράβδος 0,5 γραμμαρίου πωλείται προς 77.000 γουόν.

Με τιμή 113.000 γουόν η καθεμία, οι μπάρες του 1 γραμμαρίου εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι μπάρες διατίθενται με συγχαρητήρια μηνύματα, ευχές για γενέθλια και ακόμη και κάρτες ανάλυσης προσωπικότητας.

Οι καταναλωτές ηλικίας 30 ετών ήταν πιο δραστήριοι στην αγορά αυτών των ράβδων χρυσού, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 41% των συνολικών πωλήσεων από την έναρξη της καμπάνιας, σύμφωνα με την εμπορική τηλεφωνική εφαρμογή Pocket CU της αλυσίδας. Οι 40άρηδες αποτελούν το 35,2% των πωλήσεων, ενώ ακολουθούν οι 50άρηδες με 15,6%. Τα άτομα ηλικίας 20 ετών αντιστοιχούν στο 6,8% του συνόλου των πωλήσεων.

Η ζήτηση για ράβδους και νομίσματα στη Νότια Κορέα αυξήθηκε κατά 27% σε ετήσια βάση στους 5 τόνους το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους εν μέσω της αύξησης των τιμών του πολύτιμου μετάλλου, όπως ανέφερε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) σε πρόσφατη έκθεσή του. Αυτή ήταν η πιο απότομη τριμηνιαία αύξηση των αγορών χρυσού στη Νότια Κορέα εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, σημείωσε το WGC.

Άλλα καταστήματα ψιλικών ακολουθούν κι αυτά τον «πυρετό» του χρυσού. Στην αλυσίδα καταστημάτων ψιλικών GS25 της Νότιας Κορέας, οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν μικρές μπάρες χρυσού από αυτόματους πωλητές.

«Συνήθως σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όταν το τοπικό νόμισμα υποτιμάται, η ζήτηση για κοσμήματα χρυσού θα αυξηθεί, καθώς οι εγχώριοι επενδυτές αναζητούν επενδύσεις για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε το στέλεχος της UOB, Χενγκ Κουν Χάου.

Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Χρυσού της Κορέας, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου έχουν εκτοξευθεί στο ρεκόρ των 456.000 γουόν (335,3 δολάρια) ανά 3,75 γραμμάρια. Αντίθετα, το κορεατικό γουόν έχει αποδυναμωθεί πάνω από 5% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος, ενώ σήμερα διαπραγματεύεται στα 1.358,7 γουόν έναντι του δολαρίου.

Το WGC σημείωσε μια πρόσφατη τάση αυξανόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος μεταξύ μιας ομάδας νεότερων καταναλωτών στην Ασία, ακόμη και όταν οι τιμές του χρυσού ξεπέρασαν τα υψηλά ιστορικά ρεκόρ.

«Η νέα γενιά πολλών ασιατικών οικονομιών αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό και την οικονομική αβεβαιότητα για πρώτη φορά», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής του WGC Global Head of Central Banks, Σαοκάι Φαν, προσθέτοντας πως «είναι λογικό ότι πολλοί νεότεροι επενδυτές εξερευνούν τον χρυσό ως έναν τρόπο διαφοροποίησης και προστασίας των περιουσιακών τους στοιχείων».

Οι καταναλωτές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, την Κίνα, έχουν επίσης αγοράσει χρυσό, με τη συλλογή μικρών κόκκων 1 γραμμαρίου σε γυάλινα βάζα να έχει γίνει τάση μεταξύ των νέων της χώρας.

Η Κίνα οδηγεί επίσης την καταναλωτική ζήτηση για ράβδους χρυσού, η οποία ξεπέρασε την Ινδία το 2023 και έγινε ημεγαλύτερη αγοραστής χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο.

Στις ΗΠΑ πέρυσι, ο κολοσσός λιανικής Costco έγινε ένα δημοφιλές one-stop shop για ράβδους χρυσού της μιας ουγκιάς σε τιμή κοντά στα 1.900 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Στο προσκήνιο ο 5ος πυλώνας και ο «γάμος» Αττικής – Παγκρήτιας

Γιατί η αγορά πετρελαίου εισέρχεται σε μια νέα φάση

Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Τελεσίγραφο Nexans σε ΑΔΜΗΕ «ή πληρώνετε τις δόσεις ή σταματώ το έργο»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version