Οι ΗΠΑ εξετάζουν την απαγόρευση του TikTok και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μιλώντας στο Fox News.
Τα σχόλιά του γίνονται σε μια συγκυρία που οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζουν να αυξάνονται με αιχμή τον διετή εμπορικό πόλεμο και τις ενέργειες της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ.
Ερωτηθείς από το Fox News για το ενδεχόμενο απαγόρευσης, ο Πομπέο απάντησε: «Δεν θέλω να βγω μπροστά από τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά είναι σίγουρα κάτι που εξετάζουμε εδώ και πολύ καιρό».
«Κάνουμε μεγάλη πρόοδο σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που είχαμε με την τεχνολογία της Huawei. Ανακηρύξαμε την ZTE κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις δυο κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Όπως αναφέρει το CNBC, η Ουάσινγκτον έχει αποδυθεί σε καμπάνια κατά των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας, με προεξάρχουσα την Huawei. Όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ο εξοπλισμός της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία από το Πεκίνο και τα στοιχεία των χρηστών μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο. Η εταιρεία έχει απορρίψει επανειλημμένως αυτούς τους ισχυρισμούς.
Η TikTok ωστόσο, ιδιοκτησίας της ByteDance με έδρα το Πεκίνο, έχει μπει στο στόχαστρο από πέρυσι. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι η πλατφόρμα λογοκρίνει το περιεχόμενο και ότι το Πεκίνο θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της.
Αμερικανοί βουλευτές έχουν εξάλλου θορυβηθεί από τους κινεζικούς νόμους που απαιτούν από τις εγχώριες εταιρείες «να υποστηρίζουν και να συνεργάζονται με τη διαχείριση πληροφοριών που ελέγχεται από το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα».
Η εφαρμογή, η οποία δεν είναι διαθέσιμη στην Κίνα, προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις κινεζικές της ρίζες για να προσελκύσει ένα παγκόσμιο κοινό
Η εταιρεία προσέλαβε το πρώην στέλεχος της Disney, Κέβιν Μάγιερ, για τη θέση του CEO της TikTok. Προτεραιότητά του είναι να ξαναχτίσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τις ρυθμιστικές αρχές.
Ωστόσο η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει να είναι επιφυλακτική. Ερωτηθείς ο Πομπέο για το αν οι Αμερικανοί θα πρέπει να «κατεβάσουν » την εφαρμογή στα κινητά τους, απάντησε: «Μόνο αν θέλουν τις προσωπικές τους πληροφορίες στα χέρια του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος».
Σύμφωνα με το Reuters, το TikTok θα εξέλθει από την αγορά του Χονγκ Κονγκ εντός ολίγων ημερών, μετά την υιοθέτηση από την Κίνα ενός νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας για την ημιαυτόνομη πόλη.
Υπενθυμίζεταιμ ότι η εφαρμογή βίντεο ΤikTok, απαγορεύτηκε από την Ινδία καθώς τη χαρακτήρισε ως το «μακρύ χέρι» της Κίνας. Το ερώτημα είναι αν η απαγόρευση αυτή είναι προπομπός αντίστοιχων κινήσεων σε άλλες χώρες, αν δηλαδή η Tik Tok θα γίνει η νέα Huawei.