Μια σειρά από μυστηριώδεις πτήσεις που αναχώρησαν από το Καράκας τις τελευταίες ημέρες έχουν δημιουργήσει υποψίες ότι το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο μετακινεί κρυφά τόνους χρυσού από τη χώρα του και τους πουλάει σε εμπόρους στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Τα παραπάνω αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι βρετανικοί Times, αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα των εν λόγω «ύποπτων» πτήσεων, μεταξύ των οποίων και εκείνη που προσγειώθηκε «για ανεφοδιασμό» (σύμφωνα με το Μαξίμου) στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες.

«Την 1η Μαρτίου, ένα Boeing 777 που ανήκει στη ρωσική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Nordwind και που πιστεύεται ότι δεν είχε επιβάτες, εντοπίστηκε να πετάει από το Καράκας στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντα. Σταμάτησε εκεί για μερικές ώρες πριν συνεχίσει το ταξίδι του στη Ζανζιβάρη. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Καράκας», αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Όπως εξηγεί στη συνέχεια, το ίδιο αεροπλάνο είχε εντοπιστεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς προετοιμαζόταν για να πετάξει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με φορτίο 20 τόνων χρυσού, αξίας 650 εκατομμυρίων λιρών, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας «που μπλοκαρίστηκε μετά από πίεση που άσκησαν οι ΗΠΑ».

Τα τελευταία χρόνια, επισημαίνουν οι Times, η Ουγκάντα έχει αποκτήσει τη φήμη της χώρας που διευκολύνει το ξέπλυμα χρυσού. Ο Ντάνκαν Γκάμπα, από το Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας της ΕΕ, εξηγεί ότι η ακανόνιστη προσφορά χρυσού από την περιοχή στο χυτήριο της χώρας, το μεγαλύτερο στην ανατολική Αφρική, σημαίνει ότι η Ουγκάντα «είναι πολύ ανοικτή» σε νέες πηγές, ακόμα και εκτός Αφρικής.

Ο διεθνής ρυθμιστικός oργανισμός Global Witness, έπειτα από έρευνα 18 μηνών, περιέγραψε τη χώρα ως «γεμάτη διαφθορά από την κορυφή ως τα νύχια».

Δείτε στον χάρτη τα δρομολόγια των δύο «ύποπτων» πτήσεων

xartiss

Σύμφωνα με τους Times, το αεροπλάνο της Nordwind δεν ήταν η μόνη πτήση που παρέδωσε ένα ύποπτο φορτίο από το Καράκας στην Ουγκάντα ​​τις τελευταίες ημέρες: Μια πηγή από τον χώρο της αεροπορίας αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία τσάρτερ με γραφείο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας ανέλαβε να μεταφέρει τέσσερις τόνους σε ράβδους χρυσού από το Καράκας στο Εντέμπε την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ισχυρίζεται ότι ένα executive jet που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τον υπουργό Εξωτερικών Χόρχε Αρεάζα, «επιστρατεύθηκε» για κρυφή μεταφορά χρυσού. Το αεροσκάφος Falcon 900, το οποίο ανήκει στα χαρτιά στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, πραγματοποίησε μια απρογραμμάτιστη στάση στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου μετά την επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι.

«Η ελληνική αρχή πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι το αεροπλάνο έλαβε άδεια προσγείωσης μόνο για ανεφοδιασμό. To αεροσκάφος παρέμεινε στο έδαφος για περισσότερες από τέσσερις ώρες», αναφέρει το δημοσίευμα των Times.

Η αντιπολίτευση υπονόησε ότι προσγειώθηκε για να παραλάβει μία πληρωμή σε ευρώ για μια προηγούμενη παράδοση χρυσού, προτού επιστρέψει στο Καράκας. «Το αεροπλάνο δεν θα προσγειωνόταν στην Ελλάδα αν δεν συνέβαινε κάτι ύποπτο» δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χοσέ Γκέρα στον SKAI. Ο Φρέντι Φερνάντεζ, πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, διέψευσε τα δημοσιεύματα.

«Είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας βγάζει κρυφά χρυσό από τη χώρα. Η υπόθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης επίθεσης εναντίον της χώρας μας», δήλωσε στην εφημερίδα των Συντακτών.

Όπως επισημαίνουν οι Times, «ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, είναι ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μαδούρο και όχι τoν αντίπαλό του, Χουάν Γκουαϊδό.

«Η κυβέρνηση Μαδούρο ξεκίνησε να ξεπουλά τα αποθέματα χρυσού της την περασμένη χρονια, εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της χώρας. Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ, οι οποίες ζητούν ανοιχτά την αλλαγή καθεστώτος, άρχισαν να επιβάλλουν δρακόντειες κυρώσεις στη βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας, την κύρια πηγή εισοδήματος της κυβέρνησης. Η Τράπεζα της Αγγλίας τον Ιανουάριο μπλόκαρε την απόπειρα της κυβέρνησης Μαδούρο να επαναπατρίσει ράβδους χρυσού αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκιό της. Πέρα από τα αποθέματά της, η Βενεζουέλα συνεχίζει να εξορύσσει χρυσό, κυρίως σε ημι-νόμιμα ανοιχτά ορυχεία, υπό την επίβλεψη του στρατού της χώρας», καταλήγει το δημοσίευμα.