Στο μέλλον, οι προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης θα βελτιώσουν αισθητά την καθημερινότητά μας. Θα γνωρίζουν τα πάντα για την κατάσταση της υγείας μας αλλά και τις νομικές μας υποθέσεις. Στο μεταξύ, η μεταφορά δεδομένων από το ένα μέρος στο άλλο θα πραγματοποιείται απρόσκοπτα, χωρίς κανένα εμπόδιο.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις προβλέψεις για το μέλλον του Διαδικτύου από τον «πατέρα» του παγκόσμιου ιστού, Τιμ Μπέρνερς Λι, με αφορμή την 35η επέτειο από τη δημιουργία του.
Ο Τιμ Μπέρνερς Λι, πιστώνεται την επινόηση της τεχνολογίας εκείνης, που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο. Το 1989, ο γεννημένος στο Λονδίνο επιστήμονας υπολογιστών εργαζόταν στο CERN, το ελβετικό ερευνητικό κέντρο σωματιδιακής φυσικής, όταν υπέβαλε πρόταση για ένα σύστημα διαχείρισης πληροφοριών, που θα βοηθούσε τους συναδέλφους του να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες. Ο Μπέρνερς Λι συνέχισε να εργάζεται πάνω στην ιδέα του, για αυτό το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών και μέχρι το 1991, ο παγκόσμιος ιστός είχε τεθεί σε λειτουργία.
Ο ίδιος θυμάται, πώς ήταν τα πράγματα όταν δημιουργήθηκε ο παγκόσμιος ιστός, πριν από 35 χρόνια. «Όταν ξεκίνησε, δεν μπορούσα να προβλέψω ότι θα ήταν έτσι, αυτή η αλλαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο CNBC. Ωστόσο, παραδέχεται, πως υπήρχαν ενδείξεις ότι ο ιστός επρόκειτο να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό από νωρίς. Η επισκεψιμότητα στον πρώτο ιστότοπο, info.cern.ch, «αυξανόταν κατά 10 φορές κάθε χρόνο, οπότε διπλασιαζόταν κάθε τέσσερις μήνες».
Από τη δημιουργία του παγκόσμιου ιστού μέχρι και σήμερα, ο Μπέρνερς Λι υποστηρίζει, πως έχουν δημιουργηθεί ορισμένα κακώς κείμενα. Πρώτον, εξαιτίας των ροών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες είναι προσαρμοσμένες από αλγόριθμους AI, οι άνθρωποι «αισθάνονται θυμό, μίσος ή οργή», δηλώνει. Στο μεταξύ, η ευκολία παραγωγής περιεχομένου σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η δημιουργία νέων ιστότοπων και ιστολογίων έχει οδηγήσει σε «αποδυνάμωση» των ανθρώπων και των επιχειρήσεων καθώς και σε απώλεια ιδιοκτησίας των δεδομένων μας, προσθέτει.
Παρόλα αυτά, ο Μπέρνερς Λι παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον. Αυτές είναι μερικές από τις προβλέψεις του για το πώς θα μοιάζει ο παγκόσμιος ιστό τα επόμενα 35 χρόνια.
Πρόβλεψη 1: Όλοι θα έχουν έναν προσωπικό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης
Ο Μπέρνερς Λι υποστηρίζει, πως η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αλληλεπιδρούν με το Διαδίκτυο. Με την άφιξη των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι παραδείγματος χάρη, το ChatGPT του OpenAI, που υποστηρίζεται από τη Microsoft, οι εταιρείες τεχνολογίας στοιχηματίζουν ότι οι καταναλωτές θα επικεντρωθούν στα ψηφιακά chatbot για να λάβουν πληροφορίες, που χρειάζονται και να τους βοηθήσουν να παράγουν γραπτό υλικό, ακόμη και κώδικα.
Υπάρχουν, ήδη, εταιρείες, που προσπαθούν να ξανασκεφτούν πώς θα είναι η αλληλεπίδρασή μας με τον Ιστό χρησιμοποιώντας συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της Samsung με το smartphone Galaxy S24 και της αμερικανικής startup Humane AI με τη φορητή συσκευή Pin. Ο Μπέρνερς Λι πιστεύει, ότι μια μέρα θα έχουμε βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης, που θα δουλεύουν για εμάς – παρόμοια με τους γιατρούς, τους δικηγόρους και τους τραπεζίτες μας.
«Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για το αν, σε 35 χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πιο ισχυρή από εμάς», εξηγεί. «Ένα από τα πράγματα που προβλέπω – αλλά είναι κάτι για το οποίο ίσως χρειαστεί να παλέψουμε – είναι ότι θα έχετε έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, τον οποίο μπορείτε να εμπιστευτείτε και λειτουργεί για εσάς, όπως ένας γιατρός», προσθέτει.
Πρόβλεψη 2: Θα διαθέτουμε τον έλεγχο των δεδομένων μας σε όλες τις πλατφόρμες
Ο Μπέρνερς Λι προβλέπει ακόμη, πως στο μέλλον, όλοι θα έχουν τον πλήρη έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων. Έτσι, αντί να εκχωρήσουμε την ιδιοκτησία των δεδομένων μας στην Google, τη Meta, την Amazon, την Apple, τη Microsoft και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες, θα είμαστε σε θέση να κατέχουμε την κυριότητα των προσωπικών μας δεδομένων, μέσω ενός καταστήματος δεδομένων ή ενός pod. «Υποθέστε, πως το «κατάστημα δεδομένων» είναι ο ψηφιακός σας χώρος, με τον οποίο θα αισθάνεστε πολύ άνετα», εξηγεί ο Μπέρνερς Λι.
Σημειώνεται σε αυτό το σημείο πως, τα Pods είναι μια τεχνολογία πάνω στην οποία εργάζεται ο Μπέρνερς Λι με την startup Inrupt. Παράλληλα, η μικτή πραγματικότητα είναι μια νέα διάσταση για την πρόσβαση στον ιστό, οι ειδικοί αναμένουν ότι θα την συνηθίσουμε περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.
Πρόβλεψη 3: Μια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία πιθανώς να διαλυθεί
Ένα άλλο πράγμα, που θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον, σύμφωνε με τον Μπέρνερς Λι είναι η διάλυση μιας μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας.
Την περασμένη εβδομάδα, ο νόμος ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ο οποίος αναγκάζει τους τεχνολογικούς γίγαντες να αλλάξουν τις πλατφόρμες τους για να επιτρέψουν την άνθηση των ανταγωνιστικών προϊόντων, τέθηκε επίσημα σε ισχύ, σε ένα σημαντικό βήμα, που υποστηρίζει την ελπίδα, ότι θα οδηγήσει σε ένα πιο υγιές τοπίο τεχνολογικού ανταγωνισμού.
Εάν μια εταιρεία τεχνολογίας παραβιάσει τις υποχρεώσεις της βάσει του DMA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει ορισμένα βαριά νομικά μέτρα. Αυτό περιλαμβάνει πρόστιμα ύψους έως και 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας ή 20% για υποτροπιάζοντες παραβάτες.
Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, η Επιτροπή μπορεί να απαιτήσει τη διάλυση εταιρειών – αν και οι περισσότεροι δικηγόροι της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας πιστεύουν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι απίθανο, δεδομένων των νομικών εμποδίων που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι Βρυξέλλες.
Ο Τιμ Μπέρνερς Λι είπε ότι προτιμά πάντα όταν οι εταιρείες τεχνολογίας «κάνουν το σωστό από μόνες τους» προτού παρέμβουν οι ρυθμιστικές αρχές. «Αυτό ήταν πάντα το πνεύμα του Διαδικτύου», σημειώνει.
Διαβάστε ακόμη
Golden Visa: Στις €800.000 για Αττική, Θεσσαλονίκη και μεγάλα νησιά
Αεροπορικές: Με σχεδόν 27 εκατ. θέσεις αυξάνουν 10% τις πτήσεις για Ελλάδα τη θερινή σεζόν 2024
Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με «πρωταγωνιστές» Βωβό και Kochen (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ